התקווה "מינורית", אך לא אבדה: באתר שבו קרס מגדל המגורים בעיירה סרפסייד שליד מיאמי נמשכים גם היום (ד') מאמצי החיפוש אחר ניצולים שאולי שרדו בנס את האסון – כמעט שבוע שלם לאחר שאירע. אף שהמבצע עדיין מוגדר כמבצע הצלה, מאז יום חמישי האחרון לא חולץ משם אף אדם חי. הלילה אותרו עוד ארבע גופות, ומניין ההרוגים הרשמי באסון עלה בכך ל-16. עוד 147 בני אדם מוגדרים נעדרים, אולם ראש מחוז מיאמי-דייד, דניאלה לווין-קאווה, הדגישה כי ייתכן שהמספר אינו מדויק, וכי הרשויות עדיין מנסות לברר אם חלק מהדיווחים שקיבלו על נעדרים הינם דיווחים כפולים.
בין עשרות הכבאים האמריקנים הפועלים בעיי החורבות, מתבלטים בימים האחרונים – גם בדיווחים בתקשורת האמריקנית – אנשי הסיוע ששלחה ישראל. למשלחת פיקוד העורף ומשרד החוץ הצטרפו ביממה האחרונה חברי משלחת נוספים, ביניהם מחלצים ומהנדסים. המשלחת, כך מסבירים בצה"ל, מסייעת לא רק במאמצי החיפוש הקדחתניים, אלא גם פועלת כדי לסייע לקהילה המקומית ולבני משפחות ההרוגים והנעדרים, רבים מהם יהודים. מפקד פיקוד העורף, אלוף אורי גורדין, הגיע היום גם הוא לזירה על מנת לבצע הערכת מצב בשטח לגבי המשך שהות המשלחת. בצה"ל ציינו כי פעילותה בסרפסייד "תימשך ככל שיידרש".
קריסת הבניין ליד מיאמי – עוד כותרות:
• שריפות, מבול וחום כבד: המכשולים באתר הקריסה
• התקשרה לבעלה לפני הקריסה: "חור ענק נפער בבריכה"
• דממת מוות ליד מיאמי: "מזכיר את 11 בספטמבר"
• אילן נעדר עם חברתו: "כבר ישבנו שבעה, בלי גופה"
לאולפן ynet התראיין היום, אחרי לילה נוסף של חיפושים, ראש משלחת הסיוע הישראלית אלוף-משנה (במיל') גולן ואך, מפקד יחידת החילוץ וההצלה הארצית. ואך העריך כי בשעות הקרובות יימצאו עוד "מספר לא מועט" של גופות. הפעילות באתר האסון נעשית באיטיות רבה ביותר – המחלצים חוששים שערימת ההריסות הענקית שנוצרה אינה יציבה, וכך גם החלק בבניין שקרס ונותר על תילו. החשש שחלק מההריסות יקרסו על המחלצים הביא אותם לסמן קו מיוחד באתר, באזור שבו אסור גם למחלצים להיכנס, והם ממקדים את מאמציהם באזורים בטוחים יותר. בימים הראשונים של המבצע שריפות שפרצו מפעם לפעם מבין הריסות הקשו גם כן על המחלצים, ומדי פעם משתוללות באזור גם סופות רעמים.
"אנחנו מצליחים לתרום מהניסיון שצברנו מעשרות הפעולות שהיו לנו בעולם, ומהניסיון שנצבר בפיקוד העורף בצה"ל – ולזרז את עבודות החילוץ", הדגיש ואך. "צריך להבין שמדובר באתר מהמורכבים ביותר שאני נפגשתי בהם. זו קריסה משמעותית מאוד, הרס משמעותי מאוד של בניין שקורס לתוך עצמו. 50 ומשהו מטר שהפכו ל-7 מטר – שבתוכם מסתתרים 149 אנשים, ולהבין להיכן הדבר הזה קרס ואיך לבצע את מאמצי החילוץ, כשהבניין שמעליך עומד לקרוס בכל רגע, ושריפה הייתה עד אתמול, גזים רעילים בתוך האתר – ומרתף מוצף".
ואך סיפר בריאיון נוסף לרשת CNN כי המחלצים – אמריקנים, ישראלים ואנשי משלחת סיוע מקסיקנית, שלדבריו פועלים כולם כ"גוף אחד" – איתרו ב-12 השעות האחרונות חללים נוספים בין ההריסות, כאלו שהמחלצים מקווים שאולי יאתרו בהם ניצולים. החללים שנבחנו בלילה האחרון נוצרו לדברי ואך בין המרפסות שקרסו במגדל בן 12 הקומות. "נותר חלל גדול של אוויר שדרכו זחלנו. זחלנו במנהרות הללו וקראנו לאנשים, אבל לצערי לא מצאנו שום דבר". ואך ציין כי הוא עצמו היה מבין אלו שזחלו בתוך "המנהרות" הללו, כלשונו.
בצה"ל מציינים כי על מנת לסייע בפעולות החילוץ, הצוותים הישראלים יצרו מיפוי תלת-מימדי של החלק בבניין שקרס, ובכך לסייע במיקוד החיפושים. המיפוי הזה נעשה בעזרת טכנולוגיות הדמיה גיאוגרפיות של "ענף אגמים" בפיקוד העורף ויחידת הלוויינים של אגף המודיעין 9900.
הטכנולוגיות הללו מאפשרות לבצע "היתוך" בין כל התמונות והסרטונים הגלויים של הזירה – לפני ואחרי הקריסה – ולשלבם עם תוכניות הבניין וצילומי לוויין, כל זאת במטרה לייצר תמונה מלאה ותלת-מימדית של הבניין שנחרב. המהלך אפשר לאמריקנים לבנות מודל של הדירות שנהרסו, באמצעות עמודים וסימונים, כדי לציין את המיקום המדויק שלהן בין ההריסות – ובכך כאמור למקד את החיפושים.
"האמצעים הוויזואליים מוזגו גם לנתונים שקיבלנו ממשפחות האזרחים על הרגלי השינה בדירות של בני משפחתם, הערכות לגבי האם רצו לחדר המדרגות או לא, וגם נתונים כמו מה הם לבשו בליל האסון, האם היו על גופם קעקועים ותכשיטים וכיוצא בזה", אמר סגן ראש המשלחת הישראלית ומפקד מחוז חיפה בפיקוד העורף אל"מ אלעד אדרי.
"אלה יכולות תשאול קוגניטיביות שפיתחנו בפיקוד העורף, בדומה למודיעין שנאסף על בית של מבוקש לפני תקיפתו. אנו מעריכים כי ניתן עוד למצוא ניצולים בחיים ועובדים פה סביב השעון ובשתי משמרות לטובת משימה זו". מפקד המשלחת גולן הביע גם הוא תווה למצוא ניצולים, אך בריאיון ל-CNN הדגיש כי התקווה הזו היא "מינורית מאוד". לדבריו, "אנחנו צריכים להיות ריאליסטים. מחר זה יהיה שבוע שלם, עד אז – אני עדיין מקווה".
מפקד צוות ביחידה 9900, סגן נ', אמר: "בשגרה, אני מפקד על צוות מיוחד שבונה מודלים תלת-מימדיים לצורך ביצוע פעילויות מבצעיות של צה"ל. בימים האחרונים, אנשי הצוות משתמשים ביכולות טכנולוגיות מתקדמות על מנת לסייע למשלחת פיקוד העורף במיאמי. ניתחנו את הבניין שקרס ובנינו מודל תלת מימדי שלו, שיאפשר לאנשי פיקוד העורף, לסייע בחילוץ ולהתמצא בין ההריסות בצורה מהירה ואפקטיבית יותר. אנחנו מודים על הזכות וגאים לקחת חלק במאמץ הומניטרי חשוב כל כך".
הצוות הישראלי התחלק לשניים: קציני אוכלוסייה שמתשאלים את בני המשפחות על אודות יקיריהם ומיקומם בדירות שקרסו, כדי לזהות את המיקום המשוער שלהם באתר ההרס, ולצד זאת גם מעדכנים אותם פעמיים ביום באשר להתקדמות המבצע. שאר הקצינים עוסקים בחילוץ יחד עם הכוחות האמריקניים ונעזרים בטכנולוגיות החילוץ המתקדמות בעולם, כמו מצלמות זעירות שזוחלות לתוך חללים פנימיים, רחפנים סורקי שטח, חיישני רעשים וכלבי גישוש.
"זה בניין של 12 קומות ובכל קומה יש 12 דירות", ציין אל"מ אדרי. "הצד שקרס פשוט נפל לתוך עצמו, קומה על קומה, בדיוק כמו באפקט של פיצוץ הנדסי שאנחנו עושים כדי להקריס מבנים באופן מבוקר. זה נראה כאילו פוצצו את יסודות הבניין, רק שכאן ברור שלא היה פיצוץ".
הקהילה היהודית שחלק ממשפחותיה גרות בבניין שנפגע קיבלה בהתרגשות את הקצינים הישראלים ולדברי אל"מ אדרי, שיתופם בסיוע בחיפושים באמצעות מידע על קרוביהם מחזק אותם. "זה הופך אותם לאקטיבים ועוזר להם לשמור על תקווה", הוא אומר. "ביומיים האחרונים הגברנו את התשאולים וזה מסייע לכוחות המקומיים למקד את החיפוש בשטח הענק שמתפרס על מאות מטרים. הסיכוי למצוא ניצולים קטן ואנו לא באים לייפות את המציאות, אבל עובדים באנרגיות כמו ביום הראשון שבו הגענו לאתר ישירות מנמל התעופה. להערכתי העבודה פה תימשך לפחות עוד שבוע".
אדרי סיפר כי המבצע נעצר רק פעם אחת – כשהתפתחה סופת ברקים למשך שעה. "ביתר הזמן המשכנו לעבוד בתנאים קשים: מבול, חום ולחות גבוהה ומנגד גם שריפות שמתפתחות מבין ההריסות", סיפר. "ייתכן שדווקא מי הגשמים יעזרו לניצולים שבין ההריסות לשרוד".