הפרלמנט הספרדי אישר היום (ה') סופית את החוק המתיר המתות חסד למי שסובלים ממחלות ממושכות חשוכות מרפא ולאנשים המתמודדים באופן קבוע עם סבל שאי אפשר לשאת. בכך הפכה ספרד למדינה השביעית בעולם והרביעית באיחוד האירופי המתירה המתות חסד.
הבית התחתון של הפרלמנט הספרדי איש את החוק ברוב של 202 תומכים מול 140 מתנגדים. שני מחוקקים נמנעו. חברי פרלמנט מקואליציית השמאל השולטת בספרד וממפלגות אחרות תמכו בחוק, ואילו מחוקקים מהמחנה הימני-שמרני הצביעו נגדו והבטיחו לבטל אותו בעתיד. מחוץ לפרלמנט הפגינו היום תומכי החוק ומתנגדיו. חלק מהמתנגדים באו מחופשים למלאך המוות.
שרת הבריאות של ספרד קרולינה דריאס הצהירה כי אישור החוק הוא צעד חשוב קדימה בדרך להכרה בזכויות אדם: "אנחנו צועדים לעבר קיומה של חברה הומנית והוגנת יותר", אמרה לחברי הבית התחתון.
החוק אושר בתום תהליך חקיקה ארוך שהחל לפני שלוש שנים וכלל כמה סבבים של בחינה מחדש ותיקונים בוועדות הפרלמנט ובסנאט. הוא צפוי להיכנס לתוקף באמצע יוני, ומאותו הרגע תידרש מערכת הבריאות הציבורית של ספרד לתת לחולים אפשרות לעבור המתת חסד במקרים המצדיקים זאת. המתת החסד תהיה מותרת רק לבגירים שהם תושבי קבע של ספרד.
המתת חסד שבה רופא מחדיר לגופו של החולה רעל הממית אותו ללא סבל היא הליך חוקי כבר כיום בבלגיה, קנדה, קולומביה, לוקסמבורג, הולנד ושווייץ. בכמה ממדינות ארה"ב מותר סוג אחר של המתה, כזה שבו החולים עצמם נוטלים את הסמים הממיתים, ועושים זאת תחת פיקוח רפואי.
פוליטיקאים בפורטוגל ניסו לאחרונה להעביר חוק דומה לזה שאושר בספרד, אבל בית המשפט החוקתי שם חסם השבוע את התהליך הזה. בית המשפט טען כי הצעת החוק שהוצגה אינה מגדירה באופן מדויק מספיק באילו נסיבות אפשר יהיה לנקוט את ההליך של המתת חסד.
לפי סקר משנת 2019, כמעט 90% מהספרדים תומכים במתן האפשרות להמתת חסד. רפאל בוטלה, ספרדי בן 35 שסובל משיתוק מהצוואר ומטה בעקבות תאונת דרכים שעבר בגיל 19, אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי הוקל לו כעת כשהוא יודע שהחוק יתיר לו לסיים את חייו בדרך לא כואבת אם יזדקק לכך: "אם מסיבה כלשהי מישהו התעייף מלחיות, לאיש אין סמכות לומר לו 'לא, אתה תחיה כי הבוחרים שלי או האידיאולוגיה שלי אומרים אחרת".