נשיא צרפת עמנואל מקרון הכריז הערב (ד') על סגר כולל בארצו, אם כי פחות נוקשה מזה שהוטל בגל הראשון, על מנת לבלום את תחלואת הקורונה ששברה שיאים חדשים של הדבקה בגל השני השוטף כעת את יבשת אירופה.
בנאום שנשא בפני האומה הצרפתית ושודר בערוצי הטלוויזיה, מקרון הזהיר כי הגל השני עלול להיות חמור יותר מהגל הראשון שהכה בצרפת, ואמר כי כעת כל מחוזות המדינה נמצאים בכוננות גבוהה מפני התפשטות של הנגיף. הוא אמר שאסור להגיע למצב של חסינות עדר, דבר שמשמעותו תהיה לדבריו תמותה עודפת של 400,000 בני אדם.
"הווירוס מתפשט במהירות שאפילו התחזיות הגרועות ביותר לא צפו", אמר מקרון. "כמו כל שכנותינו, אנחנו מוצפים בהאצה פתאומית של הנגיף", הוסיף, "כולנו באותה עמדה: מוצפים בגל שני שאנחנו יודעים שהוא יהיה קשה יותר וקטלני יותר מאשר הראשון".
מקרון הדגיש כי אסור "לעצור" את הכלכלה, ועל כן בתי הספר בצרפת ימשיכו לפעול בסגר, שייכנס לתוקפו ביום שישי הקרוב. הסגר צפוי להימשך עד 1 בדצמבר, אך אם בעוד שבועיים יירשם שיפור במצב, הרשויות ישקלו הקלות מסוימות. כחלק מהסגר החדש יידרשו תושבי צרפת להישאר בבתיהם ויוכלו לצאת רק למטרות חיוניות כמו רכישת מזון ותרופות, או קבלת טיפול רפואי. הם יוכלו גם לצאת בשביל פעילות ספורטיבית למשך שעה אחת. עובדים שאינם חיוניים יוכלו לצאת לעבוד רק אם מעסיקיהם ייקבעו שאין זה אפשרי עבורם לעבוד מהבית.
ההודעה על סגר שני בצרפת מגיעה אחרי שאתמול רשויות הבריאות שם דיווחו על 523 מתים בתוך יממה אחת, נתון שלא נראה כמותו מאז 22 באפריל, לקראת סוף הגל הראשון. היום דיווחו הרשויות על מספר נמוך יותר, אם כי עדיין גבוה למדי: 244 מתים ביממה. ב-24 השעות האחרונות אובחנו עוד 36,437 נדבקים חדשים בצרפת, לעומת 33,417 נדבקים שעליהם דווח אתמול. לפני כן כבר נשבר שיא של יותר מ-50,000 נדבקים ביממה.
מקרון כבר הטיל לאחרונה עוצר לילי על 46 מיליון תושבים בארצו, אך רבים סבורים כי ההגבלות הנוכחיות לא הצליחו לצמצם את המגעים החברתיים. "במקום להיפגש ב-21:00, אנשים נפגשו ב-18:00", צוטט שר אחד בממשלה בדיווח של רשת BBC. בתי החולים בצרפת הזהירו מעומס חולים שמאושפזים ביחידות לטיפול נמרץ, ומפני תמותה עודפת שכבר כעת הם מבחינים בה באוכלוסיות בסיכון. בצרפת אובחנו מפרוץ המגפה 1,198,695 נדבקים ומתו 35,541 חולים.
בגרמניה הכריזה הערב הקנצלרית אנגלה מרקל כי היא ומושלי מדינות-המחוז סיכמו על סגר חלקי, כזה שבימים האחרונים כינו אותו במדינה "סגר לייט". במסגרת ההגבלות החדשות ייסגרו מסעדות, ברים, תיאטראות, בתי קולנוע, מכוני כושר ובריכות. במהלך הסגר, שייכנס לתוקף ביום שני הקרוב, יתבקשו תושבי גרמניה להימנע מנסיעות לא חיוניות והתקהלויות יוגבלו לעשרה אנשים מעד שני בתי אב שונים. בתי מלון לא יוכלו לארח תיירים, אלא רק עובדים חיוניים.
מרקל הזהירה בדברים שנשאה הערב כי המצב בארצה "חמור מאוד", ולדבריה "אנחנו חייבים לפעול, ועכשיו, כדי למנוע משבר בריאותי אמיתי". היא הוסיפה כי מטרתה לצמצם כל האפשר את הנזק הכלכלי והחברתי של הסגר החלקי, ובין היתר הדגישה כי בתי הספר ומעונות היום יישארו פתוחים.
גרמניה דיווחה הבוקר על שיא יומי חדש של נדבקים, 14,964. עוד 85 חולים מתו בתוך 24 שעות במדינה שזכתה עד כה לשבחים על הצלחתה לשמור על שיעורי ההדבקה והתמותה נמוכים מאז פרוץ המגפה. כעת, עם זאת, הרשויות חוששות מזינוק אקספוננציאלי של מספר הנדבקים. הן ציינו כי לפי הנתונים העומדים בפניהן, מספר הנדבקים צפוי להכפיל עצמו בכל שבוע, ומספר החולים הזקוקים למיטות טיפול נמרץ בתוך כל עשרה ימים. "אם נחכה שמיטות הטיפול הנמרץ יהיו מלאות, זה יהיה מאוחר מדי", הזהיר שר הבריאות ינס שפאן, שבעצמו נדבק לאחרונה בנגיף.
בארגון הבריאות העולמי אמרו כי באזור אירופה – שלפי הגדרתו כולל גם את רוסיה, טורקיה, ישראל ומרכז אסיה – אובחנו כמעט חצי מכלל 2.8 מיליון הנדבקים שדווחו ברחבי תבל בשבוע שעבר. באזור הזה, לפי הארגון, מתו בשבוע שעבר יותר מ-11,000 חולים, זינוק של 35% לעומת השבוע שקדם לו. "אנחנו בעיצומו של הגל השני", אמרה נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין לכתבים בבריסל. "אני חושבת שהשנה הזו חג המולד יהיה שונה".
דבריה מבטאים את חששן של רשויות ברחבי היבשת מהאפשרות שההגבלות יפגעו בחגיגות חג המולד בדצמבר. גם ממשלת גרמניה מקווה לאפשר למשפחות להתאחד במהלך החג הנוצרי, בעוד באיטליה הממשלה הטילה הגבלות נוקשות במטרה "להציל" את החג. בארץ המגף, שדיווחה גם היא על שיאים חדשים במספר הנדבקים ואתמול הודיעה על יותר מ-200 מתים ביממה אחת – שיא יומי של כחמישה חודשים – נסגרו כלל התיאטראות, בתי הקולנוע ומכוני הכושר לחודש אחד.
"ההגבלות הללו יהיו הסוף שלנו", אמר ג'וזפה טונון בן ה-70, בעל מסעדה בכפר אודרצו שבמחוז ונטו בצפון איטליה. "אנחנו לא במרכז עיר, אנחנו בכפר. הלקוחות שלנו מגיעים בערבים או בסופי השבוע", אמר האיש, שצילום שלו יושב מיואש במסעדה שלו הופץ בכלי התקשורת והפך לוויראלי ברשתות החברתיות.
בעוד בסגר הראשון רוב מוחלט של התושבים נענה להגבלות, הפעם נראה שהתמיכה הציבורית בצעדים הקשים-כלכלית פחותה בהרבה. בגרמניה הפגינו היום אלפי בעלי עסקים מענף האירוח מול שער ברנדנבורג בברלין, ודרשו פיצוי על הנזק הכלכלי הצפוי להם מההגבלות החדשות. ההפגנה הזו הייתה לא אלימה, בניגוד לעימותים בימים האחרונים בבירת גרמניה ובכמה ערים באיטליה.
גם בצ'כיה נרשמו עימותים בין מפגינים לבין כוחות הביטחון. היום מפגינים שעטו מסכות של דמויות אימה צעדו ברחובות פראג במחאה על ההגבלות שהוטלו במדינה, שגם היא נחשבה בגל הראשון לסיפור הצלחה, אך כעת מתמודדת עם אחד הזינוקים הדרמטיים ביבשת. היום ייכנס לתוקפו עוצר לילי מהשעה 21:00 עד 06:00 בוקר שלמחרת. הרשויות כבר סגרו חנויות שונות, בתי ספר ומסעדות, הגבילו את תנועת התושבים וחייבו עטיית מסכות במבנים סגורים ובשטחים פתוחים. גם תחרויות ספורט נאסרו, אך התחלואה ממשיכה לעלות שם.
משרד הבריאות הצ'כי דיווח אתמול על שיא יומי של נדבקים, 15,663 – יותר מהמספר שדווח היום בגרמניה, שאוכלוסייתה גדולה פי שישה. מספר הנדבקים לכל 100,000 איש בצ'כיה עומד על 14,500. בנתון זה היא מדורגת ראשונה באירופה ואחריה נמצאת בלגיה, ששוקלת אף היא הגבלות נוקשות יותר.
פורסם לראשונה: 18:13, 28.10.20