האו"ם עדכן אחר הצהריים (ראשון) כי מספרם של תושבי אוקראינה שנאלצו לברוח מבתיהם ולהפוך לפליטים – בתוך ארצם או מחוצה לה – הגיע כבר ליותר מעשרה מיליון. מדובר בכמעט רבע מאוכלוסיית המדינה, שערב המלחמה עמדה על כ-44 מיליון בני אדם. לפי הערכות, יותר משלושה מיליון מהפליטים עזבו את אוקראינה, רובם הגדול לפולין.
אחר הצהריים האשימה אוקראינה את רוסיה באחד המעשים החמורים ביותר שדווחו עד כה במלחמה: הרג 56 דיירי בית אבות בעיירה קרמינה שבמחוז לוהנסק, בהפגזה שהייתה לפני כשבוע וחצי. נציבת זכויות האדם של אוקראינה, לודמילה דניסובה, כתבה בהודעה שפרסמה בטלגרם: "היום נודע לנו עוד פשע נורא נגד האנושות שבוצע על-ידי הכוחות הכובשים הגזעניים – הירי למוות ב-56 אנשים מבוגרים בעיירה קרמינה ב-11 במרץ. הכובשים הרוסיים ירו בכוונה ובאופן ציני מטנק לעבר בית אבות".
המלחמה באוקראינה – העדכונים האחרונים:
• הרובל קורס, פוטין בא לעצרת "במעיל של 13 אלף דולר"
• מריופול: "צבא פוטין גירש אלפי תושבים לרוסיה ולקח את הדרכונים"
• הצוות שמתעד פשעי מלחמה רוסיים: "להקים טריבונל נגד פוטין"
• מפוטין לארדואן: אלפי רוסים עברו לטורקיה מתחילת המלחמה
• מי נגד מי במשבר באוקראינה? מדריך
דניסובה מסרה כי 15 ניצולים מהירי "נחטפו" על-ידי הכוחות הכובשים ונלקחו למוסד גריאטרי אחר, וכי הגישה לאתר ההפגזה לצורך פינוי ההרוגים וקבורתם עדיין איננה אפשרית. "זהו עוד מעשה מחריד במסגרת רצח העם – החיסול של אוכלוסייה אזרחית באוקראינה", אמרה. "על כל פשע שכזה, על נטילת חייו של כל אדם תמים, מנהיגי המדינה התוקפנית חייבים לעמוד למשפט ויש להפעיל נגדם את מלוא חומרת הדין הפלילי הבינלאומי".
בינתיים בשטח נמשך ההרג. הבוקר דיווחו הרשויות באוקראינה כי הכוחות הרוסיים הצרים על העיר מריופול שבדרום המדינה הפציצו בית ספר לאומנויות שבו הסתתרו כ-400 תושבים. לפי שעה לא נמסר כמה בני אדם נפגעו באירוע, אולם לדברי מועצת העיר הבניין נהרס ויש קורבנות מתחת להריסות. עיריית מריופול מסרה כי בבית הספר לאומנויות G12 הסתתרו נשים, ילדים וזקנים. הפצצת בית הספר מצטרפת לאירוע המחריד מאמצע השבוע שעבר שבו הופצץ תיאטרון בעיר שבו הסתתרו לפי הערכות יותר מ-1,000 בני אדם. עדיין לא ברור מניין הקורבנות באירוע ההוא.
תקיפות רוסיות נמשכו הבוקר גם בשאר רחבי אוקראינה. תושבים בשורה של ערים, מחרקוב שבמזרח עד לבוב שבדרום, התעוררו לקול אזעקות. סירנות הופעלו בין השאר בסומי, מיקולאייב, פולטבה, צ'רקסי, אודסה וזפוריז'יה. התקשורת באוקראינה מדווחת כי בהפגזות בחרקוב נהרגו הלילה חמישה בני אדם, ובהם ילד בן תשע. אולכסיי ארסטוביץ', יועצו של נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי, אמר אחר הצהריים כי קווי העימות בין צבא אוקראינה לכוחות הרוסיים הגיעו למצב של קיפאון מעשי, משום שלרוסים אין כעת די כוח לוחם כדי לנוע קדימה.
בצהריים טען יועץ בכיר אחר של זלנסקי, מיכאילו פודוליאק, כי אוקראינה הרגה עוד גנרל בכיר בצבא הרוסי – השישי במספר שהיא הורגת לדבריה מאז תחילת המלחמה. במערב אמרו בימים האחרונים כי בהנחה שההודעות על חיסול הגנרלים הרוסים נכונות, זו עדות לכך שבצל הקשיים הלוגיסטיים והמורליים שבהם נתקל צבא רוסיה באוקראינה מוצאים עצמם קציניו הבכירים נאלצים ליטול על עצמם תפקידי הנהגה יותר ויותר קדמיים בשדה הקרב.
הטלפונים של הבריטים הובילו להפצצה על הבסיס?
סוכנות הידיעות הרוסית "אינטרפקס" דיווחה כי רוסיה תקפה הבוקר את אוקראינה בטילי שיוט מאוניות בים השחור ובים הכספי, ולדבריה בתקיפה הושמד מאגר דלק של צבא אוקראינה בדרום המדינה. משרד ההגנה במוסקבה מסר כי בתקיפות מהים השתמשה הבוקר רוסיה שוב גם בטילים היפר-סוניים, כפי שעשתה לראשונה בסוף השבוע במערב אוקראינה. ככל הידוע, הירי בסוף השבוע, על מחסן תחמושת בעיירה דליאטאן, היה השימוש המבצעי הראשון בנשק החדש הזה. הרוסים אמרו אז כי הטיל ההיפר-סוני שנורה הוא טיל אוויר-קרקע מסוג קינז'אל, וכי הוא פגע במחסנים תת-קרקעיים וגרם להשמדתם.
טיל הקינז'אל נחשף על-ידי נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בנאום שנשא לפני ארבע שנים, וכשבועיים אחר כך תועד לראשונה ניסוי בטיל. לקינז'אל, שמוטל ממטוסי מיג-31, יש טווח של עד 2,000 ק"מ, והוא נע במהירות גבוהה פי 10 ממהירות הקול. לפי דברי פוטין באותו נאום, בלתי אפשרי ליירט את הטיל, והוא מסוגל לחדור כל מערכת ההגנה אווירית.
בתוך כך, הצהובון הבריטי "דיילי מייל" מדווח כי לדברי מקורות ביטחוניים, נראה שמתקפת הטילים שבה הרגה רוסיה לפחות 35 בני אדם בבסיס יבוריב שבמערב אוקראינה בשבוע שעבר בוצעה אחרי שהכוחות הרוסיים הצליחו לזהות טלפונים סלולריים של מתנדבים בריטים ששהו בבסיס ולפרוץ אליהם. ב"דיילי מייל" מציינים כי בימים האחרונים נפוצו דיווחים שבין ההרוגים והפצועים בבסיס היו חיילים בריטים לשעבר שנסעו להתנדב במלחמה באוקראינה, וכי בבסיס היו בסך הכול כ-600 מתנדבים זרים. לפי הדיווח, באמצעות זיהוי הטלפונים של האזרחים הבריטים יכלו הרוסים לבחור את הבניינים הספציפיים שיותקפו בבסיס.
ברקע נמשכים הדיווחים על ניסיונות להגיע להסכם הפסקת אש. שר החוץ של טורקיה מבלוט צ'בושולו, שארצו מנסה לתווך בין רוסיה לאוקראינה, טען הבוקר בריאיון לעיתון הטורקי "הורייט" כי התקרבות חלה בין מוסקבה לקייב ב"נושאים קריטיים", וכי בכמה עניינים הן כבר כמעט הגיעו להסכמה. צ'בושולו אמר שהוא מקווה שהפסקת אש תושג – אם הצדדים לא ייסוגו מההתקדמות שכבר נעשתה.
פורסם לראשונה: 14:53, 20.03.22