הדמוקרטים החרימו וגינו, הרפובליקנים הביעו זעם על היעדרות סגנית הנשיא: בארה"ב סיקרו בהרחבה את נאומו אמש (יום ד') של ראש הממשלה בנימין נתניהו בפני שני בתי הקונגרס בוושינגטון. חלק מכלי התקשורת הקפידו בדיווחים שלהם לערוך "בדיקת עובדות" לנאום, ובין היתר הדגישו כי טענתו שכמעט לא היו אזרחים שנהרגו במבצע ברפיח שגויה – ועסקו גם בהרחבה בחרם הדמוקרטי על הנאום.
מספר המחוקקים שהחרימו את נאום נתניהו לא ברור לחלוטין, אבל לפי ספירה שערכו באתר החדשות "אקסיוס" מדובר על כמחצית מכלל הדמוקרטים בקונגרס: 100 מתוך 212 דמוקרטים בבית הנבחרים, ו-27 מתוך 51 דמוקרטים בסנאט. גם אם יתברר שהספירה אינה מדויקת לחלוטין, די ברור שמספר המחרימים גבוה יותר מזה שהיה בנאום הקודם של נתניהו בקונגרס ב-2015, שעמד אז על קרוב ל-60.
חרף החרם הנרחב אולם המליאה נראה מלא יחסית, וחברת בית הנבחרים אלכסנדרייה אוקסיו-קורטז, ממנהיגי המחנה הפרוגרסיבי שהחרימה את הנאום, טענה כי בחלק מהמושבים של המחוקקים התיישבו אנשים שכלל אינם חברים בקונגרס. "נתניהו איבד כל כך הרבה אנשים", היא טענה בציוץ ברשת X, "וכשזה קורה, הם ממלאים את המושבים בלא-חברים – כפי שקורה בטקסי הענקת פרסים – על מנת להקרין הופעה מול אולם עם נוכחות ותמיכה מלאים".
אוקסיו-קורטז, כמו דמוקרטים נוספים בשמאל העמוק בארה"ב, האשימה כי נתניהו הוא פושע מלחמה. "זהו יום אפל בהיסטוריה האמריקנית כאשר מנהיג אוטוריטרי עם בקשה לצו מעצר בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג מורשה לנאום בפני שני בתי הקונגרס", כתבה.
חברת קונגרס פרוגרסיבית בולטת נוספת, הפלסטינית-אמריקנית רשידה טליב, דווקא כן נכחה בנאום – כדי למחות נגדו עם כאפייה ושלט שהניפה ובו נכתב כי נתניהו "פושע מלחמה" ו"אשם ברצח עם". המחוקקת הרפובליקנית מפלורידה אנה פאולינה לונה, תומכת ישראל, נראתה בשלב מסוים מתעמתת איתה ומנסה לגרום לה להוריד את השלט – אבל טליב המשיכה להניפו לאורך הנאום כולו, שנמשך קרוב לשעה.
המפגינים משחקים לידי איראן? "תיאור לא ראוי"
התגובות הזועמות לנאום נתניהו לא הגיעו רק מהמחנה הפרוגרסיבי, אלא גם מבכירי המפלגה הדמוקרטית. יו"ר בית הנבחרים לשעבר ננסי פלוסי החרימה גם היא את נתניהו ובסיום הנאום טענה: "ההופעה של נתניהו באולם בית הנבחרים היום הייתה בפער גדול הגרועה ביותר של מנהיג זר שהוזמן וקיבל את הכבוד לנאום בפני הקונגרס של ארה"ב". פלוסי הוסיפה כי במקום להאזין לנתניהו, היא בחרה להשתתף באירוע שבו שמעה ממשפחות של חטופים שמוחזקים בעזה וממשפחות ישראליות שכולות. "המשפחות מבקשות הפסקת אש שתחזיר את החטופים הביתה – ואנחנו מקווים שראש הממשלה ינצל את זמנו כדי להשיג את המטרה הזו".
אף שבבית הלבן התעקשו שלא מדובר במפגן מחאה מכוון, מהנאום נעדרה גם סגנית הנשיא קמלה האריס – שמתוקף תפקידה היא גם נשיאת הסנאט ואמורה הייתה לנהל את הדיון ולעמוד מאחורי נתניהו על הבמה, לצד יו"ר בית הנבחרים הרפובליקני מייק ג'ונסון. אלא שהיא טענה לאילוצי לו"ז עם אירוע באינדיאנפוליס שנקבע לה מראש. מי שהייתה אמורה להחליפה הסנאטורית פטי מארי החרימה את הנאום – ובמקומה התייצב מאחורי נתניהו הסנאטור היהודי-אמריקני בן קרדין. כמו דמוקרטים רבים שכן נכחו בדיון, ניכר היה שקרדין לא מתרומם רבות למחיאות כפיים כפי שעשו הרפובליקנים שוב ושוב – ולעתים נותר על כיסאו בעוד ג'ונסון שישב לצדו כן התרומם לאות כבוד.
קרדין, שנחשב לתומך בולט של ישראל, מתח בהמשך ביקורת על הנאום ואמר כי הוא סבור שנתניהו לא דיבר באופן "דו-פרטיזני" ("דו-מפלגתי"), הכינוי שבו משתמשים בארה"ב לתיאור התנהלות של הסכמה רחבה. קרדין מאשים בכך, במרומז, כי הנאום הופנה בעיקר לאוזני השמרנים בארה"ב, אולי על רקע הביקורת שהשמיע נתניהו על ממשל ביידן וקריאתו להעביר לישראל תחמושת ונשק "מהר יותר" – תוך שהקפיד לשבח את הנשיא לעבר דונלד טראמפ (אם כי שיבח גם את ביידן).
"זה משהו שמאוד מדאיג אותנו", אמר קרדין לפי רשת "פוקס ניוז", ומתח גם ביקורת על כך שנתניהו תקף בנאומו את המפגינים הפרו-פלסטינים בארה"ב והאשים שהם משמשים "אידיוטים שימושיים" עבור איראן. "אני לא תומך גדול של הרבה מהמפגינים, אבל יש להם את הזכות למחות. הם לא מפריעים לזכויות של אנשים אחרים, ואני חושב שהמוטיבציה והדעות של רבים מהמפגינים טהורות. האופן שבו תיאר אותם ראש הממשלה הוא לא כפי שהייתי רוצה לראות", אמר. לצד זאת ציין כי מדובר היה רק "בחלק קטן יחסית בנאום", וכי הוא סבור שהנאום היה ברובו "מאוזן" והדגיש בצורה נכונה את חשיבות הברית בין ארה"ב לישראל.
גרגורי מיקס, הדמוקרט הבכיר בוועדת יחסי החוץ בבית הנבחרים, טען מצדו כי נאום נתניהו הזכיר לו את נאומו הקודם של ראש הממשלה בפני הקונגרס, ב-2015, שאותו נשא כחלק מהקמפיין שלו אז נגד הסכם הגרעין שנחתם בהמשך (ובתקופת טראמפ קרס). "זה נראה כמו פוליטיקה", האשים מיקס לפי NBC.
מיקס פרסם בהמשך הודעה רשמית שבה תקף את נתניהו על נאומו, ומסר כי הוא "מתוסכל מאוד" מכך שלא שמע מנתניהו כיצד הוא מתכוון לפעול לסיים את המלחמה. "ראש הממשלה מסרב ליישם את ההצעה של הנשיא שביידן שזכתה לתמיכה רחבה ואשר תוביל להפסקת אש, להחזרת החטופים ולזינוק נוסף בסיוע ההומניטרי לעזה. ראש הממשלה לא פירט תוכנית ריאליסטית ליום שאחרי המלחמה בעזה, ואני חושש שמשמעות הדבר היא שהוא מתכוון להיכנע לקולות מהימין הקיצוני בקואליציה שלו".
הרפובליקנים נגד האריס: "זנחה את חובותיה, האם תזנח גם את ישראל?"
החרם הדמוקרטי עורר כצפוי ביקורת מהצד הרפובליקני, ועל רקע הבחירות לנשיאות השמרנים תקפו בעיקר את המועמדת הדמוקרטית קמלה האריס על היעדרותה. "העובדה שסגנית הנשיא נעדרה מכנס משותף של שני בתי הקונגרס עם (מנהיג של) בעלת בריתה הקרובה ביותר של ארה"ב במזרח התיכון היא מבישה", אמרה הסנאטורית ג'וני ארנסט, והאשימה כי האריס "זנחה את חובותיה כסגנית נשיא". ארנסט תהתה האם האריס תזנח גם את ישראל עצמה אם תנצח ותהפוך לנשיאה, והצהירה כי היה עליה להיות באולם בין אם היא מעריכה ומכבדת את נתניהו, ובין אם לא. האריס, יצוין, תיפגש היום עם נתניהו בבית הלבן.
ביקורת דומה השמיע גם יריבה של האריס בבחירות, הנשיא לשעבר דונלד טראמפ, שייפגש גם הוא עם נתניהו מחר. "היא בורחת מישראל, היא מסרבת להגיע לביבי נתניהו בוושינגטון", אמר טראמפ בעצרת בחירות בצפון קרוליינה – והקהל השמיע נגדה קריאות בוז. "אפילו אם את נגד ישראל ואת נגד העם היהודי, תגיעי ותשמעי את הקונספט. אבל היא לחלוטין נגד העם היהודי. וזה מדהים אותי כיצד אנשים יהודים מצביעים לדמוקרטים כשהיחס כלפיהם הוא כל כך לא-מכבד וגרוע? זה מדהים אותי".
הרפובליקנים הביעו הלילה גם זעם על המחאות שליוו את נאום נתניהו בוושינגטון, כשבין היתר תועדו מפגינים בבירה האמריקנית שורפים דגלי ארה"ב ובובות בדמות ראש הממשלה. מפגין אחד תועד מרסס את המילה "חמאס" על פסל בעיר. "תומכי חמאס ומסיתים נגד ישראל משחיתים רכוש פדרלי, מסירים דגלי ארה"ב ומחליפים אותם בדגלים פלסטיניים סמוך מאוד לקפיטול. אין לזה שום תירוץ. אני מצפה שהם יועמדו לדין באופן החמור ביותר שניתן", מסר הסנאטור ג'ון בראסו.