צילומי לוויין חדשים שהתפרסמו היום (ג') מראים כיצד בתוך ימים אחדים ברחו המוני פליטים פלסטינים מרפיח, העיר בדרום רצועת עזה שבה צה"ל פועל כעת בצורה מוגבלת יחסית נגד מחבלי חמאס. התמונות צולמו על-ידי חברת Planet Labs בהפרש של שלושה ימים – תחילה ב-5 במאי ואחר כך ב-8 במאי – והן מראות את השינוי הדרמטי על הקרקע, אחרי שב-6 במאי פרסם צה"ל את קריאת הפינוי הראשונה שלו לתושבים ולפליטים בחלקים מסוימים באזור.
בתמונות ניתן לראות כיצד מחנות האוהלים הצפופים במרכז ובצפון-מערב רפיח, אף שלא נכללו בהוראת הפינוי הראשונה, הפכו לדלילים הרבה יותר – וזאת בתוך ימים אחדים. בין היתר, בתמונות ניתן לראות כי כמעט מחצית ממאות האוהלים שהוקמו במחנה הפליטים תל אל-סולטן נעלמו – ככל הנראה בשל עזיבת הפליטים שהשתכנו באותם אוהלים, אחרי שפירקו אותם ולקחו אותם עימם. בתמונות ניתן לראות שפורקו גם אוהלים רבים שהוקמו ברחובות שכונת שאבורה ברפיח עצמה.
ברפיח, נזכיר, התגוררו ערב המלחמה פחות מ-200,000 תושבים, אבל עם פרוץ הקרבות עודדו בישראל את הפליטים לברוח דרומה לעיר הזו – והמונים עשו זאת. בחודשים האחרונים הוערך מספר התושבים והפליטים בעיר ב-1.3 מיליון בני אדם לפחות, מתוך 2.3 מיליון תושבי רצועת עזה כולה, אבל מאז תחילת המבצע של צה"ל בעיר – נגד מה שנתפס כמעוז הגדול האחרון של חמאס ברצועה – המונים ברחו למתחמים הומניטריים ייעודיים שהוכנו מראש, בעיקר במערב חאן יונס ובדיר אל-בלח שבמרכז הרצועה.
באו"ם מעריכים שמספר הפליטים שברחו מרפיח עומד כעת על 800,000, בעוד בצה"ל מעריכים שהמספר מתקרב למיליון. עד כה לא דווח על תקריות קשות שקשורות לפגיעה בפליטים במסגרת הלחימה של צה"ל באזור, כשברקע האזהרות האמריקניות והבינלאומיות מאסון הומניטרי שעלול להתרחש במבצע שכזה.
עם זאת, ישראל נמנעה מפתיחה במבצע נרחב נגד חמאס בעיר, על רקע האיום של הנשיא ג'ו ביידן להגביל משלוחי נשק לישראל אם הדבר ייעשה ללא הסכמה ותיאום מול וושינגטון. השיחות מול ארה"ב בסוגיית רפיח נמשכות, והערב אמר יועצו לביטחון לאומי של ביידן, ג'ייק סאליבן, כי הדיונים שערך בביקורו השבוע בארץ בנוגע למבצע בעיר היו "בונים". הוא הביע תקווה שישראל "תיקח בחשבון" את העמדות האמריקניות בסוגיה. מזכיר המדינה האמריקני, אנתוני בלינקן, אמר במקביל כי ארה"ב ממשיכה להיות "מודאגת מאוד" מאפשרות של מבצע ישראלי נרחב ברפיח.
אבל בישראל מבטיחים להעמיק עוד יותר את הפעולה שם, ושר הביטחון יואב גלנט העביר מסר ברוח שכזו לסאליבן במהלך פגישתם שלשום. עד כה, כשבועיים לאחר תחילת המבצע, הגיעו כוחות צה"ל לשכונת ברזיל בפאתי רפיח. למעשה, ניתן לומר כי צה"ל שולט כעת על כמחצית מציר פילדלפי בחלקו הדרום-מזרחי שגובל עם סיני. בצבא מעריכים כי הפעולה ברפיח תימשך שבועות עד חודשים ותהיה איטית ומדורגת, בשל מורכבות הפעולה והרגישות מול ארה"ב וגם מצרים.
לפי ההערכות בצה"ל, במרחב רפיח צפויים להישאר כ-300 אלף עזתים, בדומה למספר התושבים שנותרו באזור העיר עזה בסיום התמרון הקרקעי באזור. נכון לשלב זה במרחב רפיח פועלות ארבע חטיבות, שלוש מהן סדירות – קומנדו, גבעתי ו-401 של חיל השריון – וחטיבת מילואים אחת, 12 (הנגב), שפועלת בחלק הקרוב יותר לשטח ישראל.
אף שהאזהרה מאסון הומניטרי לא התממשה, הפעולה ברפיח שבמסגרתה כבש צה"ל את החלק העזתי של מעבר רפיח הביאה לסגירתו – כשלפי הדיווחים מצרים מסרבת לפתוח אותו מחדש להכנסת סיוע הומניטרי, בשל הזעם שלה על המבצע. סיוע הומניטרי כן ממשיך לזרום דרך מעברים אחרים, בהם כרם שלום הסמוך וארז שבצפון הרצועה. הוא מועבר כעת גם דרך הרציף הימי האמריקני החדש, וגם ההצנחות מהאוויר נמשכות.