עסקת שבויים בין ארה"ב לאיראן: כלי תקשורת בארה"ב מדווחים הערב (יום ה') כי איראן צפויה לשחרר חמישה אסירים אמריקנים שבהם היא מחזיקה, בתמורה לשחרור של כמה אסירים איראנים וכן הפשרתם של שישה מיליארד דולר מרווחי מכירות הנפט שלה - כסף שהעברתו למשטר האייתוללות הוקפאה לפני כמה שנים על ידי דרום קוריאה. במקביל, וכצעד ראשון במסגרת העסקה, דווח הערב כי איראן שחררה למעצר בית את חמשת האסירים האמריקנים, שהוחזקו עד כה בכלא "אווין" הידוע לשמצה בטהרן.
ארה"ב טרם אישרה רשמית את דבר העסקה, אבל דובר המועצה לביטחון לאומי בבית הלבן אישר כי האסירים האמריקנים באיראן שוחררו למעצר בית. הוא מסר כי המגעים לשחרורם המוחלט מהרפובליקה האיסלאמית עדיין נמשכים. גורם אמריקני אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי הם יורשו לעזוב את איראן רק כשהכסף מדרום קוריאה ישוחרר. טהרן כן אישרה את הדיווחים על העסקה, וסוכנות הידיעות האיראנית הממלכתית "אירנ"א" דיווחה הערב שבמסגרתה ישוחררו גם חמישה אסירים איראנים.
ב"ניו יורק טיימס", הראשון שדיווח על העסקה, צוין כי כל חמשת האסירים הם בעלי אזרחות אמריקנית-איראנית. לפי שעה ידועים שמותיהם של שלושה: איש העסקים סיאמאק נמאזי שכלוא מאז 2015, איש עסקים נוסף בשם אמאד שהרגי שכלוא מאז 2020 ופעיל סביבתי בשם מוראד טהבאז שנעצר ב-2018. שלושתם הואשמו בעבירות ריגול חסרות בסיס. שמותיהם של השניים האחרים לא ידועים עדיין, אבל לפי הדיווח ב"טיימס" אחת מהם היא אישה.
עורך דינו של נמאזי, ג'ארד גנסר, אמר כי שלושת האסירים ששמותיהם ידועים ואחד נוסף הועברו היום למלון בבירה טהרן, שם הם יוחזקו כנראה במשך כמה שבועות עד שיותר להם לעזוב את שטחי הרפובליקה האיסלאמית. האסירה החמישית הועברה למעצר בית לפני כמה שבועות. "אני מקווה שהסיוט של סיאמאק והאסירים האחרים יגיע סוף-סוף אל סיומו, אבל אני לא חוגג עד שהמטוס ימריא מטהרן", אמר גנסר. "כל מה שאני יכול לומר כעת הוא שאני אופטימי יותר מאי-פעם".
הדיווחים על עסקת השבויים מגיעים על רקע המתיחות הגבוהה באזור: רק השבוע שלחה ארה"ב לים האדום שתי ספינות מלחמה, כשעל סיפונן יותר מ-3,000 חיילים, על רקע שלל תקריות שבהן הטריד הצי האיראני כלי שיט אזרחיים. התגבור הזה בא אחרי שארה"ב כבר שלחה בחודש שעבר מטוסי F-35 ו-F-16 למזרח התיכון כדי לפקח על נתיבי השיט במפרץ הפרסי, נתיבים שבהם עוברת כחמישית מאספקת הנפט העולמית.
בלב המתיחות עומדת כמובן תוכנית הגרעין של איראן, שמאז פרישת ארה"ב מהסכם הגרעין לפני חמש שנים מעשירה עוד ועוד אורניום ושועטת לעבר יכולת לפתח נשק גרעיני. ארה"ב תחת ממשלו של הנשיא ג'ו ביידן קיוותה להחזיר את איראן להסכם הגרעין, אבל השיחות בין הצדדים קרסו בשנה שעברה. בחודשים האחרונים דווח על משא ומתן מחודש בין וושינגטון לטהרן, במטרה להגיע לעסקה מצומצת יותר, וכעת נראה שהשיחות הללו הניבו פרי.
לפי הדיווח ב"ניו יורק טיימס", העסקה הנוכחית כמעט הושגה כבר בחודש מרץ השנה, אבל התעכבה אז בעקבות מעצרו של אחד משני האסירים שכעת הועברו למעצר בית וששמותיהם לא ידועים לפי שעה. גורמים איראניים אמרו לעיתון כי ארה"ב דרשה אז שגם האסיר הזה ייכלל בעסקה, ואיראן סירבה לכך תחילה.
כאמור, לפי שעה ידועים שמותיהם של שלושה אסירים מבין החמישה: סיאמאק נמאזי בן ה-51 נעצר ב-2015, ממש בימים שבהם דנו איראן והמעצמות בפרטיו של הסכם הגרעין, ושנה לאחר מכן נידון ל-10 שנות מאסר בטענה ששיתף פעולה עם "מדינה עוינת". אביו החולה, באקר נמאזי, נעצר כמה חודשים אחריו: שלטונות איראן פיתו אותו אז לשוב למדינה בעזרת ההבטחה שיתאפשר לו לבקר את בנו הכלוא. האב הואשם בעבירות דומות, אבל בשנה שעברה שוחרר בשל מצבו הרפואי.
אסיר נוסף שכעת ישוחרר, מוראד טהבאז בן ה-67, הוא אמריקני ממוצא איראני שמחזיק גם באזרחות בריטית. הוא נעצר ב-2018 ונידון גם הוא ל-10 שנות מאסר בטענה ששימש כמרגל עבור ארה"ב. איראן האשימה גם שלקח חלק ב"מזימה נגד הביטחון הלאומי" שלה. האסיר השלישי ששמו ידוע, אמאד שהרגי בן ה-58, נעצר ב-2020 ונשלח אף הוא ל-10 שנות מאסר בטענה לריגול ו"קשרים עם ממשלת ארה"ב". האסירים עצמם וגם הממשל האמריקני הכחישו מכל וכל את ההאשמות הללו.
הרפובליקה האיסלאמית, נזכיר, נוהגת כדבר שבשגרה לעצור ללא סיבה אזרחים זרים, בעיקר אירופים ואמריקנים, ואז להאשים אותם בריגול – התנהלות שבמערב מכנים "דיפלומטיית חטופים": באירופה ובארה"ב טוענים כי זו דרכה של טהרן לסחוט אותן, ולגרום להן לשחרר אסירים איראנים המוחזקים בבתי הכלא שלהן בגין פעולות טרור. רק לפני שלושה חודשים שחררה בלגיה את קצין המודיעין האיראני אסדוללה אסדי, שריצה בשטחה עונש מאסר של 20 שנה על תוכנית לפוצץ כינוס של גולים איראנים ליד פריז לפני כחמש שנים – בתמורה לשחרורו של עובד סיוע בלגי מהכלא האיראני.