מכתב התלונה של שר החוץ למועצת הביטחון של האו"ם: שר החוץ ישראל כ"ץ פנה למועצת הביטחון וכתב כי "לא נסבול יותר את מלחמת ההתשה שחיזבאללה ואיראן מנסים לכפות על ישראל". שר החוץ דרש ממועצת הביטחון לפעול ליישום מלא של החלטה 1701: "חיזבאללה פורס בכוונה את זרועותיו בתוך תשתיות אזרחיות, תוך שימוש באוכלוסייה כמגן אנושי. אני קורא לכם לגנות בתוקף את המתקפה האחרונה שפתח חיזבאללה בהוראת איראן".
3 צפייה בגלריה
מליאת הכנסת ביום ה-234 למלחמה
מליאת הכנסת ביום ה-234 למלחמה
שר החוץ ישראל כ"ץ
(צילום: שלו שלום)
3 צפייה בגלריה
מועצת הביטחון של האו"ם מטה האו"ם בניו יורק
מועצת הביטחון של האו"ם מטה האו"ם בניו יורק
מועצת הביטחון
(צילום: REUTERS/Eduardo Munoz)
השר כ"ץ כתב במכתבו כי "ניסיונותיו המתמשכים של חיזבאללה לתקוף את ישראל אינם פוסקים. על מנת להגן על אוכלוסייתה מפני ההתקפות והאיומים המתמשכים של חיזבאללה, ישראל פעלה בשבוע שעבר בביירות נגד הנהגת חיזבאללה כדי לסכל את תוכניתם לחדור לאזור הגליל ולבצע פיגועי טרור נגד ישראל, בדומה לאלו שביצע חמאס ב-7 באוקטובר.
"ישראל לא מעוניינת במלחמה בקנה מידה מלא. עם זאת, ננקוט בכל האמצעים הנדרשים כדי להגן על עצמנו ועל אזרחינו בהתאם לחוק הבינלאומי. איראן היא המוח מאחורי התוקפנות הבלתי פוסקת של חיזבאללה נגד ישראל מאז 8 באוקטובר. איראן מדריכה, מכשירה ומחמשת את חיזבאללה ושלוחיו - כולל החות'ים הפועלים נגד ישראל והקואליציה הבינלאומית, ומעבירה טילים בליסטיים המאיימים על אוקראינה ואירופה. על הקהילה הבינלאומית להגביר את הסנקציות על איראן, לרבות להגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור.
"במהלך השנה האחרונה הוכיחה ישראל את נכונותה לחפש פתרון דיפלומטי עם לבנון, שיקל על החזרתם הבטוחה של האזרחים הישראלים המפונים לבתיהם בצפון, וכן את החזרתם של אזרחים לבנונים עקורים לכפרים שלהם בדרום לבנון. גישה דיפלומטית זו נועדה להבטיח את יישום החלטה 1701. עם זאת, חיזבאללה סירב לתמוך בהסדר דיפלומטי, במקום זאת וקושר את הנושא להפסקת אש בעזה. בעוד שישראל הפגינה איפוק יוצא דופן במהלך 11 החודשים האחרונים, לא נסבול את מלחמת ההתשה המתמשכת שחיזבאללה ופטרונו, איראן, מנסים לכפות על ישראל.
"כעת, על המועצה הזו לפעול כדי להביא ליישום מלא של החלטה 1701. חיזבאללה פורס בכוונה את זרועותיו בתוך תשתיות אזרחיות בלבנון, תוך שימוש באוכלוסייה האזרחית כמגן אנושי. ישראל עקבה אחר ניסיון זה ותפעל על מנת להגן על אוכלוסייתה מפני התקפות חיזבאללה. ישראל נתנה אזהרה מוקדמת לאזרחים בלבנון הממוקמים בסמוך למבנים ואזורים המשמשים את חיזבאללה למטרות צבאיות, והמליצה להם להתרחק מיד מהאזור, למען ביטחונם.אני קורא למועצת הביטחון לגנות בתוקף את המתקפה האחרונה שפתח חיזבאללה בהדרכתו של פטרונו האיראני, ואת ניסיונותיהם הבלתי פוסקים לערער את היציבות באזור".
בצל התרחבות המערכה בצפון, התקיפות המתגברות ברחבי לבנון וההסלמה גם מצד חיזבאללה, שהגדיל את מעגל הירי - בישראל ובלבנון נשמעו ביממה האחרונה מסרים שלמעשה תומכים ביישום החלטה 1701, כדי למנוע מלחמה של ממש. השר כ"ץ אמר לעשרות שרי חוץ כי "אם העולם לא יסיג את חיזבאללה מצפון לליטאני בהתאם להחלטה 1701 - ישראל תעשה זאת", בצד הלבנוני, שר החוץ עבדאללה בו-חביב אמר כי הוא תומך ביישום החלטה זו.
בישראל חתרו במשך חודשים, יחד עם המתווכים השונים, ליישום מלא של ההחלטה, שבמסגרתה הוצבו כוחות יוניפי"ל וכוחות צבא לבנוניים בשטח שדרומית לליטאני בדרום לבנון, במטרה להרחיק את חיזבאללה מהגבול. בימים האחרונים טוענים בכירים בישראל, גם באופן פומבי, כי צה"ל מצליח להרחיק את חיזבאללה מהגבול, באמצעות פעולות צבאיות, ייתכן שבמטרה ללחוץ על ארגון הטרור השיעי לקבל הסדר.
ההחלטה, נזכיר, התקבלה במועצת הביטחון של האו"ם ב-2006, ובמסגרתה הוקם מערך צבאי משודרג של חיילי יוניפי"ל שמוצבים בחיץ בין ישראל ללבנון מאז תום "מבצע ליטאני" בשנת 1978. ההחלטה למעשה סיימה את מלחמת לבנון השנייה בין ישראל לחיזבאללה ולפיה, חיזבאללה היה אמור לסגת מצפון לנהר הליטאני. נציין כי ישנן נקודות בתוך ההחלטה שאין עליהן הסכמה בין ישראל למדינת לבנון, וישנן מחלוקות אחרות נוספות שאינן קשורות להחלטה, שעלולות להפריע בניסיונות למנוע מלחמה.