פרטים חדשים מתוכנית צה"ל לגייס כ-10 אלף חרדים עד יולי 2026 – וההשפעה על השינויים הצפויים באורך השירות לכלל המשרתים: בממשלה יצטרכו להכריע בקרוב בסוגיה הנפיצה ביותר של חוסר השוויון בנטל למשרתים, עם חוק חדש, כאשר כבר עכשיו ברור בצה"ל שעומסי המילואים והשירות יישארו כבדים גם בשנת 2025, ויכללו בממוצע זימון אחת לארבעה חודשים בממוצע, למשך כחודש וחצי–חודשיים.
אלא שהתוכנית שגובשה באכ"א והוצגה אמש לשר הביטחון ישראל כ"ץ תלויה גם בתיקון חוק שירות החובה והארכתו בחזרה לשלוש שנים בשל צורכי המלחמה, וכפי שהיה עד לפני כעשור, עם הארכה דומה ל-36 חודשים לבנות בתפקידי התנדבות כלוחמות. הארכת תקופת השירות לא תהיה רטרואקטיבית על משרתים קיימים, אלא על המשרתים והמתגייסים בחמש השנים הקרובות, ולאחר מכן תשוב תקופת השירות ל-32 חודשים. במשרד האוצר התנגדו להארכת השירות בטענה כי כך פחות צעירים יוצאים למשק מוקדם יותר.
התוכנית כוללת הגדלת דמי הקיום ומענקי השחרור לחיילי החובה בעשרות אחוזים, אך לא ננקב בכמה, והגדלת גיל הפטור למילואים מ-40 ל-45, עם מגבלת זימונים: תקופת שירות מילואים של חודש וחצי, אחת לשנתיים. עם זאת, בשלוש השנים הקרובות, הצפויות להיות עמוסות מבחינה ביטחונית, יהיה אפשר לקבוע שבהוראת שעה תקופת המילואים תהיה חודשיים וחצי בשנה, או 90 ימים בצו חריג של שר הביטחון.
כמו כן, בצה"ל דורשים לקדם בחקיקה הגדלה של משרתי הקבע בעוד מאות עד אלפי תקנים חדשים, בשל הגדלת מסגרות הכוחות עקב המלחמה. מטרת העל של התוכנית: להתייצב על סד"כ קבוע לצה"ל, שיכלול גם עשרות אלפי חרדים, בתקווה, עד שנת 2032. התנאי לכך הוא התחלה של התוכנית באופן מיידי – ובמקביל, על כלל רכיביה.
3,000 זימונים לצו הראשון – רק 330 התייצבו: כל הנתונים
בדיון אמש בין כ"ץ לראש אכ"א אלוף דדו בר-כליפא נחשפו גם הנתונים העדכניים באשר לגיוס החרדים מאז יישום חוק הגיוס הרגיל שטרם תוקן ופסיקת בג"ץ שוויון בנטל: 3,000 זימונים לצו הראשון הוצאו השנה לחרדים בשלוש פעימות, אך רק 330 מהם התייצבו להליך המיון והקליטה; 240 בפעימה הראשונה מתוך אלף, ואז בירידה תלולה בשתי הפעימות הבאות, ובלחץ כבד של ראשי המגזר החרדי – 58 מתוך 997 ו-32 מתוך 1,003. בממוצע: 11% בלבד מהמלש"בים החרדים הגיעו לצווים הראשונים בחודשים האחרונים, ומאות מהם שלא הגיעו גם בפעם השלישית שזומנו, זוכים לסנקציות פליליות בדמות צווי מעצר ועיכוב יציאה מהארץ.
נכון לאתמול, רק 59 צעירים חרדים גויסו לאחר שהתייצבו לצווים הראשונים, וחלקם כבר שולבו כזרעים ראשונים במסלולים החדשים והנפרדים שצה"ל פתח השנה לחרדים, כמו דיר תת-קרקעי (דת"ק) חרדי ראשון לחימוש מטוסי הקרב של חיל האוויר. את המהלך הצה"לי הנרחב להקים בסיסים ומסלולים ייעודיים לחרדים מוביל בחודשים האחרונים סגן הרמטכ"ל אלוף אמיר ברעם.
צה"ל יוציא בקרוב עוד 7,000 זימונים לחרדים, שאישר השר כ"ץ. בצה"ל הבהירו לכ"ץ כי יש שלושה תנאים להצלחת גיוס החרדים: הסכמה עם המגזר או חלקים ממנו, ובטח עם ההנהגה החרדית, הרבנית והפוליטית, ואכיפה ללא אפליה בין מגזרים, לרבות הסנקציות הקבועות בחוק.
ההבהרה נעשתה לאחר פרסומים שלפיהם כ"ץ ויו"ר ועדת חוץ וביטחון יולי אדלשטיין מקדמים גרסה מחודשת לפשרות קודמות שנכשלו, עם קביעת "יעדי גיוס", בתקווה שחרדים יגיעו מרצונם ובמספרים קטנים – כ-3,000 בשנה, ואם לא יגיעו, לא יוטלו עליהם סנקציות כדוגמת אלה שלהן זוכים צעירים חילונים או דתיים שלא מתגייסים. בדיון השתתפה גם הפרקליטה הצבאית הראשית אלופה יפעת תומר-ירושלמי, שהבהירה שלא ניתן לקבוע מדיניות מקלה למלש"ב חרדי שלא יתייצב לצו לעומת מדיניות כלפי נער חילוני או דתי באותו המצב.
עוד עולה מהנתונים המעודכנים שהגיעו לידי ynet מהדיון הסגור: 898 מהמזומנים החרדים לצווים הראשונים השנה שלא הגיעו, מצויים כבר תחת פקודות מעצר, ו-681 תחת צו 12 – כלומר, נחשבים לעריקים. 7,000 הזימונים הנוספים שיוצאים בעת הזו, יוצאו ברובם, כ-70%, עד סוף החודש.
"ל-75% מהעשרת אלפים הוצאנו צווים לפי תבחינים שאישר בג"ץ, וליתר נוציא בצורה אקראית", הסבירו בדיון לכ"ץ. כלומר, מאות צעירים חרדים יכולים להיות מזומנים לצה"ל בקרוב גם מהישיבות החרדיות המובהקות ביותר, שבהן צה"ל "חשש לגעת". השר כ"ץ ציין כי מטרתו היא להרחיב את כמות המשרתים החרדים בצה"ל ולהגיע אף לכ-50% מהם שישרתו תוך שבע שנים, אך בהסכמה ולא בכפייה.
הנתונים שהוצגו בדיון חשפו את האפליה הידועה בין המגזרים: שיעור הגיוס מהציבור הכללי לתפקידי לחימה עומד על 45%, ולכן צה"ל הציב יעד לפי שיעור המתגייסים החרדים, אם וכאשר, לתפקידי לחימה, יהיה 35%, כלומר – 1,200 עד 1,500 לוחמים חרדים שיגויסו בכל שנה. רק בתנאי זה תוכל חטיבת החשמונאים להיות מלאה ומבצעית תוך ארבע שנים.
מפילוח היכולת של צה"ל שנערך בחודשים האחרונים, בהשקעה של מיליוני שקלים לקלוט אלפי צעירים חרדים שהוא צריך כדי לסייע במילוי השורות החסרות, עולה כי מתוך 4,800 החרדים שצה"ל יכול לקלוט עוד בשנת הגיוס הנוכחית (יולי עד יולי), 1,500 מהם מיועדים ללחימה בחטיבת החשמונאים החדשה שהוקמה וממתינה לאיוש בבסיס תבץ שבבקעה – שהוכשר לכך במיוחד – ביחס לממוצע של כ-1,800 חרדים שלפי צה"ל התגייסו בכל שנה בארבע השנים האחרונות.
"אם נתחיל כעת, נוכל להגדיל בעוד שנה את כמות המשרתים החרדים ב-20%"
תוכנית צה"ל מגלמת אפוא גידול של פי שלושה בכמות המשרתים החרדים כבר בשנתיים הקרובות, הגם שרוב הצעירים החרדים ברי הגיוס, בגיל 18 עד 26, לא יתגייסו באף תרחיש, ולו האופטימי ביותר, בשנים הקרובות.
לפי נתוני צה"ל, יש כ-80 אלף צעירים חרדים במאגר פוטנציאל השירות בצבא, ורק כשליש מהם, לפי נתונים רשמיים שהציג משרד הביטחון בתחילת השנה, באמת ממלאים את תנאי "תורתו אומנותו", כלומר לומדים בלבד, באופן מלא, בישיבה מוכרת, ולא עובדים. לפי אותם נתונים, כשליש מאותם 80% חרדים כלל לא לומדים ואף לא עובדים או עובדים בשחור.
"אם נתחיל כעת, נוכל להגדיל בעוד שנה את כמות המשרתים החרדים ב-20%. בכל מקרה זה יהיה מדורג, כתהליך, אבל חייבים כבר לצאת לדרך", אמרו בצה"ל, "הכנו מסלולים חדשים בחילות השונים, ולא רק בקרבי או בחיל האוויר אלא גם ביחידות טכנולוגיות עם מסלולים אקדמיים במקביל, באגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה, בהפרדות מוחלטות ותוך שמירה על אורח חיים חרדי. לבסיס תבץ הבאנו מפקדים שגדלו בבתים חרדיים ובנינו לראשונה מטבחים ייחודים לכל סוגי הכשרויות".
עוד הוסיפו: "יש פוטנציאל איכותי וכמותי אדיר במגזר החרדי, והמלחמה הדגישה את הצורך הדחוף של צה"ל בכוח אדם. נחזק את האמון בין הצבא למגזר, נמנה יועץ רמטכ"ל לענייני חרדים, נעגן את תנאי השירות לחרדים בפקודות מטכ"ל, נכשיר מפקדים בהתאם, נקים את הבסיסים לחרדים ליד הישיבות שלהם, נגדיל שילובם במג"ב. כבר הקטנו את הפטורים לחרדים משירות מילואים, וכ-1,300 הגיעו לשרת במילואים בשנה האחרונה במסגרת שלב ב', שגם תורם".
"סנקציות אישיות? לא פחות מרדיפה ברורה"
התוכנית שהוצגה אמש, תכלול סנקציות במקרה של אי עמידה ביעדים. הסנקציות הן קו אדום בעיני חברי הכנסת החרדים, המבקשים ליצור מצב שבו גם אם לא יעמדו ביעדים – לא תהיה לכך משמעות על החברה החרדית בכלל או על בחורים באופן פרטני.
גורמים ביהדות התורה אמר ל-ynet: "העובדה שכ"ץ בחר ללכת בדרכו של גלנט ולדבר על סנקציות אישיות נגד בחורי הישיבות היא לא פחות מרדיפה ברורה. זהו קו אדום שאנו לא נסכים לו. עולם התורה הוא יסוד קיומנו כעם, ולא יקום ולא יהיה חוק גיוס המתעמר בלומדי התורה. במקום להתסיס ולרדוף, מוטב לחפש פתרונות מאחדים שיכבדו את עם ישראל".
ובינתיים, לא רק אצל האשכנזים יש מכשולים. בראשית השבוע אמר יו"ר ש"ס אריה דרעי בערוץ 14 כי אחרי חקיקת חוק גיוס יהיה אפשר לדבר על מסגרות מותאמות ועל גיוסם של אלה שאינם לומדים, אך רבני "מועצת חכמי התורה של ש"ס" מטילים וטו על הסכמה שכזאת.
הבוקר התפרסם מכתב של כלל המועצה המהווה את הסמכות הרוחנית של התנועה, ובו תמיכה בדברי הרב יצחק יוסף שאמר שגם לבטלן שאינו לומד תורה אסור להתגייס. במכתב ציינו הרבנים: "משנאי התורה נשאו ראש, לעקור ולשרש כל שרוח יהדות בו, והרהיבו עוז בניסיון לגייס את רבבות בני התורה שוחריה ועמליה ושללו את פת לחמם. וקם וניצב לעומתם מרן הראשון לציון (הרב יוסף, ש"פ) ובשיעורו השבועי מפיו לפידים יהלוכון, בדברי השקפה חדים וברורים ללא כחל וסרק נגד אותם עוקרי הדת, וזעק חמס על העוול הגדול הנעשה לעולם התורה".
המכתב מצטרף לקריאה שפרסמו אמש גם כן חברים מהמועצה, על איסור לדון בחוק הכולל יעדים ומכסות, ודרשו להסכים רק לחוק שבו כל מי שירצה, גם אם לא לומד, יוכל לקבל פטור מגיוס ללא תנאי.