ארגון זכויות האדם הנורבגי IHR העוקב אחר הפרות זכויות האדם באיראן דיווח היום (ד') על תקרית חריגה ברפובליקה האיסלאמית, שבמסגרתה השלטונות תלו פעמיים נידון למוות, אחרי שבתהליך ההוצאה להורג הראשון הודיעה לפתע משפחת הקורבן כי היא מוחלת לו, אבל בחודשים שעברו מאז לא הגיעה איתו להסדר כספי – והבוקר הוא הובא שוב לחבל התלייה. הפעם הריגתו הושלמה.
לפי הדיווחים מאיראן, האדם שהוצא להורג הוא אחמד עליזאדה, שנעצר באוקטובר 2018 בגין רצח – האשמה שאותה הכחיש. במשפטו הוא הורשע ונידון למוות, וב-27 באפריל השנה החלה ההוצאה לפועל של גזר הדין בכלא באזור כראג' שליד טהרן. אלא ש-28 שניות אחרי שהחלה התלייה הוא הורד מהגרדום, משום שמשפחת הקורבן צעקה לפתע "מחילה". לפי IHR, פעולות ההחייאה בגופו "חסר החיים" הצליחו, וההוצאה להורג נעצרה.
על פי חוקי השריעה החלים באיראן, למשפחתו של קורבן רצח יש אפשרות להכריז שהיא מוחלת לפושע שגרם לאובדנה ולדרוש ממנו פיצוי כספי, וכך לחסוך ממנו את עונש המוות. עם זאת, במקרים רבים משפחתו של המורשע אינה מסוגלת לעמוד בגובה התשלום שנקבע, ולכן ההוצאה להורג נמשכת כמתוכנן.
בארגון IHR מדווחים כי אחרי הפסקת ההוצאה להורג באפריל המשיך עונש המוות לרחף מעל עליזאדה, משום שלא השיג הסדר כספי עם משפחת הקורבן, ולבסוף הבוקר הוא הוצא להורג באותו הכלא. "אחמד עליזאדה, סטודנט מוכשר, נתלה בפעם השנייה באשמת רצח, אף שהכחיש את המיוחס לו וטען שהודה במעשה תחת עינויים", אמר היום מחמוד אמירי-מוגהדם, מנהל ארגון IHR. הוא תקף את המשטר האיראני ואמר כי מדובר ב"מכונת הוצאות להורג".
פעילי זכויות אדם טוענים כי איראן משתמשת בעונש המוות כדי לנטוע פחד בחברה, במיוחד בעקבות ההתקוממות העממית נגד המשטר בסוף 2022 ותחילת 2023. לפי IHR, בשנת 2024 נרשם גידול במספר ההוצאות להורג ברפובליקה האיסלאמית, ולפחות 166 כאלה נרשמו באוקטובר לבדו – המספר הגבוה ביותר לחודש אחד מאז תחילת המעקב של הארגון אחרי ההוצאות להורג ב-2007.
לפי ארגון זכויות האדם "אמנסטי אינטרנשיונל", איראן מבצעת בשנה יותר הוצאות להורג מכל מדינה אחרת למעט סין, שנתונים אמינים על ההוצאות להורג בה אינם זמינים.