הגדלת הגירעון אושרה בקריאה ראשונה במליאת הכנסת, ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' תקף לפני ההצבעה בצהריים (יום ב') את כתבת השער של העיתונאי נחום ברנע ב"ידיעות אחרונות", שבה תואר כיצד משתלט סמוטריץ' על החיים האזרחיים מעבר לקו הירוק. "יהודה ושומרון זו רצועת הביטחון של מדינת ישראל, איפה שיש התיישבות - יש ביטחון", טען.
נאומו של סמוטריץ' במליאה
(צילום: ערוץ כנסת)

"נחום ברנע ניסה לקלל ויצא מברך", תקף סמוטריץ'. "לבסס את האחיזה שלנו ביהודה ושומרון, בוודאי אחרי 7 באוקטובר, זה לשמור על ביטחון ישראל. מי שחושב אחרי 7 באוקטובר שאפשר לקחת את עזה, להכפיל אותה פי 20 ולשים בשטח השולט טופוגרפית וגאוגרפית על ריכוזי האוכלוסייה במדינת ישראל כדי שהדבר הזה יהפוך לבסיס איראני קדמי שממנו חלילה יוציאו את 7 באוקטובר לכפר סבא, נתניה ורעננה - שיבדוק את עצמו, הוא לא שפוי".
שר האוצר אמר בנאומו במליאה כי "הרוב המוחלט בעם ישראל מבין שמדינה פלסטינית לא תקום, נקודה. איפה שיש התיישבות, יש צבא ויש ביטחון ויש מודיעין. יהודה ושומרון זו רצועת הביטחון של מדינת ישראל, אני גאה להשקיע בה, אבל אין את זה בתקציב הזה. אין יו"ש, אין תורה, אין זהות יהודית. דברים שאנחנו גאים בהם. אין כסף קואליציוני, יש רק מפונים ומילואימניקים בצורה אחראית, בלי להגדיל את הגירעון הכי ממוקד בעולם".
בהצבעה עצמה אישרה המליאה ברוב של 58 מול 52 את הצעת סמוטריץ' להגדיל את הגירעון ב-3.357 מליארד שקלים, עבור הוצאות המלחמה ובהם עלויות פינוי ישובי קו העימות, ליווי החטופים המשוחררים וסיוע לאנשי המילואים.
1 צפייה בגלריה
שער ידיעות אחרונות
שער ידיעות אחרונות
שער "ידיעות אחרונות", הבוקר
לפי ברנע, סמוטריץ' השתלט על הגדה בתנועת מלקחיים: זרוע אחת היא סמכויותיו כשר האוצר, זרוע שנייה היא הסמכויות שקיבל כשר במשרד הביטחון. המטרה שסימן בתוכנית ההכרעה שלו מ-2017 לא השתנתה: למוטט את הרשות הפלסטינית, למנוע הקמת מדינה פלסטינית ולהעמיד את שבעה מיליון הערבים שחיים בין הירדן לים בפני ברירה - למות בקרב, להגר לחו"ל או להיות לנצח אזרחים מדרגה שנייה.
המשימה המיידית של סמוטריץ', כך כתב ברנע, היא לפרק את הרשות הפלסטינית, לנשל את התושבים בשטחים שנתונים לשליטת ישראל וליצור מציאות בשטח שתמנע כל אפשרות לחלוקה גיאוגרפית בהסכם. כשר האוצר הוא מקפיא, מעכב או מונע את העברת כספי המיסים שישראל גובה עבור הרשות. אלה אינם כספים שלנו - אנחנו רק הגובים, תמורת עמלה מכובדת. הם מאפשרים לרשות לשלם משכורות לכ-140 אלף העובדים שלה, כולל אנשי מנגנוני הביטחון שלוחמים בטרור. בגלל מצוקתה הכספית, הרשות משלמת להם רק 50% משכרם.
לדברי ברנע, המשפטנים ב"כת של סמוטריץ'" מצאו עוד דרך מתוחכמת לרושש את הרשות הפלסטינית. סעיף ב' לחוק פיצוי קורבנות טרור (פיצויים לדוגמה), שאושר בחודש יוני בכנסת בדחיפת שר המשפטים יריב לוין ויו"ר ועדת החוקה שמחה רוטמן, אומר כך: "נפגע אדם ממעשה טרור ונקבעה לו נכות צמיתה, יהיה זכאי הנפגע לפיצוי לדוגמה ממתגמל הטרור בסכום של חמישה מיליון שקלים". "מתגמל הטרור" הוא מונח מכובס שמצביע על גורם אחד בלבד - הרשות הפלסטינית, שמסייעת כספית לטרוריסטים מבני עמה (היא ראויה על כך לגינוי). ישראל מורידה כיום חד-צדדית מכספי המסים של הרשות את הסיוע לטרוריסטים ומשפחותיהם. נניח שזה בסדר. החוק החדש מאפשר לגבות את הכסף פעמיים.
מקור נוסף, מרכזי, לקיום האוכלוסייה והרשות, היה העבודה בישראל. לאחר אירועי 7 באוקטובר הוא נחסם. השב"כ, שחשש שהמשבר הכלכלי יצמיח טרור, הכין תוכנית לכניסה מבוקרת של חלק מהעובדים למקומות עבודה קבועים. צה"ל תמך. בלחץ סמוטריץ' וחבריו התוכנית נפסלה על הסף. לא נותר לאוכלוסייה אלא להישען על סיוע מבחוץ, בתוך זה כספי הטרור שמבריחה איראן לחמאס ולג'יהאד.
הזרוע השנייה מופעלת ממשרד הביטחון. בקומה ה-15 של המשרד, מעל ללשכת שר הביטחון, סמוטריץ' הקים אימפריה משלו. איש הביצוע שלה הוא הלל רוט, בעבר תושב יצהר וכיום תושב רבבה, מינוי אישי, פוליטי, של סמוטריץ'. התואר שלו מטעה - סגן ראש המנהל האזרחי לעניינים אזרחיים. מכל בחינה מעשית הוא מושל הגדה. הפרסים קראו לנושא התפקיד הזה פחה; הטורקים סנדג'ק ביי; הבריטים גאברנר; הגרמנים גאולייטר; הגרסה הישראלית ארוכה יותר, לצורכי נראות.