יותר מיממה חלפה מאז רעידת האדמה הקטלנית שהיכתה בטורקיה, ובחלק מאזורי האסון הנוכחות של צוותי החילוץ עדיין דלילה למדי. מלבד העומס האדיר שאיתו מתמודדים המחלצים, תנאי מזג האוויר מקשים עליהם להגיע לחלק מהיישובים שספגו נזק קשה ברעש. כתוצאה מכך התושבים המתוסכלים והמודאגים, שחוששים לגורל יקיריהם שלכודים בהריסות הבניינים שקרסו, מבצעים בעצמם את פינוי ההריסות ומחפשים ניצולים. הם יודעים שהזמן הולך ואוזל.
בעיר מלטיה המושלגת קרובי המשפחה של הנעדרים זועמים על הממשלה הטורקית. הם מחפשים את יקיריהם בהריסות ללא ציוד מיוחד, ולעיתים בידיים חשופות. "אין כאן אפילו אדם אחד. אנחנו בשלג, בלי בית, בלי כלום", אמר מוראט, שביתו קרס וקרוביו נעדרים. "מה אני אעשה? לאן אני אלך?". תושב אחר, אחמט, מספר ששני אחיינים שלו לכודים בבניין שקרס. "אין כאן אף אחד, אנחנו אבודים. זה לא מה שציפינו מהמדינה, לא משנה כמה רעידת האדמה הייתה חזקה, היה צריך לגייס את כולם".
סבינה, גם היא תושבת מלטיה, אמרה שתושבי העיר צריכים לנהל בעצמם את החיפושים ופעולות החילוץ ולא להמתין לסיוע הממשלתי. "הנכדים שלי נמצאים כאן", היא אומרת ליד הריסות הבניינים. "אנחנו כאן כבר יומיים, אנחנו הרוסים. איפה המדינה? איפה הייתם ביומיים האחרונים? אנחנו התחננו אליהם. תנו לנו לעשות את זה, אנחנו יכולים להציל אותם, אנחנו יכולים לעשות את זה באמצעים שלנו. אם צוותי החירום של המדינה לא מגיעים, למען השם, תנו לנו לעשות את זה".
תושבי מלטיה הביעו את התסכול מהממשלה לפני שהנשיא רג'פ טאיפ ארדואן הודיע בצהריים על מצב חירום ב-10 מחוזות. מצב החירום יימשך בשלושת החודשים הקרובים, ויאפשר לתגבר את הכוחות באזורי האסון. ברחבי טורקיה פועלים כעת יותר מ-24 אלף אנשי חילוץ והצלה בניסיון לסייע לנפגעים, אבל כוחותיהם נמתחים עד לקצה, ומאזורים שונים, בראשם מחוז הטאי, מגיעים דיווחים שלפיהם צוותי חירום טרם הגיעו לבתים שקרסו, גם קרוב ליממה וחצי אחרי הרעש.
בעיר אנטקיה שבדרום טורקיה, בירת מחוז הטאיי, קרובי הלכודים קראו לשאר התושבים בעיר לתרום להם קסדות, פטישים ומוטות ברזל כדי לפנות את ההריסות ולמצוא את יקיריהם.
הנוכחות הדלילה של צוותי הסיוע כבר גרמה לקטטות בין תושבי לצוותי החילוץ באנטקיה, בזמן שהתושבים מתחננים בפני המחלצים שיצילו את יקיריהם. "אין סיוע, אין חשמל, אין טלפונים, ואין אוכל מכיוון שצוות הסיוע הגיע הבוקר", אמרה אישה באנטקיה. "בטורקיה השאלה 'איפה המדינה' כבר הפכה לקלישאה. אנחנו חיים בקלישאה הזאת עכשיו".
אחד מאנשי צוות החילוץ באנטקיה, שהגיע מאיסטנבול, אמר על הזעם של קרובי הנעדרים: "אני רואה שהאנשים כאן מתלוננים על המחסור בצוותי הסיוע, אבל זה בגלל שיש 10 ערים שנפגעו ברעש, מה שדורש שצוותי חילוץ רבים. אנחחנו עושים את המיטב ומנסים להציל אנשים".
כ-70 מדינות מסייעות לטורקיה בדרכים שונות. חלקן, כולל ישראל, שלחו אליה אנשי צוות.
ביממה האחרונה החלו להגיע לטורקיה צוותי חילוץ והצלה מרחבי העולם. בינתיים המחלצים הטורקים פועלים בטמפרטורות מקפיאות. יותר מ-8,000 איש חולצו עד כה מההריסות, וכ-380,000 עקורים פונו מאזורי האסון. הם התאספו בקניונים, אצטדיונים, מסגדים ומרכזים קהילתיים. לא לכולם הייתה אפשרות להתפנות, ורבים העבירו את הלילה תחת כיפת השמיים מול מדורות, כדי להתחמם. רבים קראו ברשתות החברתיות לעזרה ליקיריהם שעדיין לכודים מתחת להריסות.
כאמור, מכיוון שהיקף הנזק גדול כל כך, צוותי החילוץ מתקשים להגיע לכל העיירות שנחרבו ברעש – ובכמה מקומות הקולות שנשמעים מן ההריסות הולכים ומתמעטים ככל שעובר הזמן. "יכולנו לשמוע את הקולות שלהם, הם קראו לעזרה", אמר עלי סילו, שהמתין לחילוץ של שני קרובי משפחה מההריסות בעיירה נורדאגי במחוז גזיאנטפ. בסופו של דבר סילו, סורי שהגיע לפני עשור לטורקיה מחמה שבסוריה, ניסה לחלץ אותם בעצמו - ובסופו של דבר הוציא את גופותיהם מההריסות.
רעשי המשנה נמשכו גם היום: "מפחדים לחזור הביתה"
גם היום המשיכו לפקוד את אזורי האסון רעשי משנה, שהוסיפו לבהלה ולתחושת חוסר האונים של התושבים. רבים מהתושבים שבתיהם לא נהרסו מעדיפים בכל זאת לשהות מחוץ לבית, למרות הקור המקפיא. הם חוששים מאסון נוסף. "אנחנו גרים בקומה הראשונה מתוך שלוש, אנחנו יותר מדי מפחדים לחזור", אמר בן 42 מהעיר אורפה שבדרום טורקיה. "הבניין שלנו בכלל לא בטוח".
מספר ההרוגים הרשמי ברעידת האדמה בטורקיה עומד כרגע על 4,544, ומספר הפצועים הוא יותר מ-20,000. בסוריה השכנה, שספגה גם היא נזק כבד, ידוע עד כה על 1,712 הרוגים לפחות. סוריה דיווחה כי לפחות 812 נהרגו באזורים שנמצאים בידי המשטר של בשאר אסד, ועוד 1,449 נפצעו.
בצפון-מערב סוריה, בשטחים שבידי המורדים, לפחות 900 נהרגו וכ-2,300 נפצעו. ארגון הסיוע "הקסדות הלבנות" שפועל בשטחי המורדים ציין כי מספר הקורבנות צפוי "לעלות בצורה דרמטית".
בצהריים דיווחה סוכנות הידיעות AFP על נס בעיירה ג'נדריס שבמחוז חלב, עיירה שנמצאת בידי המורדים. התושבים שחיפשו את יקיריהם בהריסות הצליחו לחלץ בחיים תינוקת בת יומה, היחידה ששרדה ממשפחתה. כל שאר המשפחה נהרגה בקריסת בניין בן ארבע קומות. לפי AFP התינוקת נמצאה כשחבל הטבור שלה עדיין מחובר לאמה, שנהרגה באסון.
תושבי ג'נדריס, חלקם מהמשפחה המורחבת של התינוקת, הוציאו מההריסות את הגופות של אביה, עבדאללה, אמה עאפרה, שלוש אחיותיה, אחיה ודודתה. "אנחנו חיפשנו את עבדאללה ומשפחתו. תחילה מצאנו את אחותו, אז את אשתו ואז אותו. הם היו יחד. אחר כך, כשחפרנו, שמענו רעש. פינינו את ההריסות ומצאנו את התינוקת הקטנה הזאת, תודה לאל. חתכנו את חבל הטבור ופינינו אותה לבית הולים", אמר קרוב משפחה ל-AFP, שסיפר שהמשפחה עדיין בהלם. בנס אחר, שגם הוא היה בעיירה ג'נדריס, ילדה קטנה בשם נור חולצה בחיים מהריסות בניין שקרס.
בעוד מדינות העולם משגרות עשרות משלחות סיוע לטורקיה כדי לטפל בנפגעי הרעידה שם, ביממה האחרונה הולכת וגוברת הדאגה לגורל הנפגעים באזורים בצפון-מערב סוריה שנמצאים בשליטת המורדים הסורים ושנפגעו קשה ברעש. גורמים בינלאומיים התריעו היום כי משטרו של אסד מסרב לאפשר לארגוני סיוע בינלאומיים הפעילים בשטחי המורדים להעביר ישירות אל תושבי האזורים האלה את הסיוע ההומניטרי מהעולם, ובמקום זה מתעקש שהסיוע יעבור דרכו. במערב מאשימים כי בכך הוא מנהל משחקים פוליטיים על גב הקורבנות ומנצל את מצוקתם.
היום האשימה בריטניה את אסד בהפצצת עיירה בשליטת המורדים במחוז חלב, אחרי שאותה עיירה ספגה נזק קשה ברעידת האדמה. לפי אליסיה קירנס, חברת פרלמנט שעומדת בראש ועדת החוץ בפרלמנט הבריטי, בשאר אסד ביצע "מתקפה מתועבת" בעיירה מריעה. היא ציינה כי "לפי דיווחים מריעה שבצפון מחוז חלב, שנפגעה ברעידת האדמה, הופגזה בארטילריה". שר החוץ הבריטי ג'יימס קלברלי גינה גם הוא את אסד על "הפצצה בלתי מקובלת לחלוטין" באחד מאזורי אסון הרעש.