עשרות אלפים עלו לירושלים ביומה האחרון של הצעדה - וחלק מהם החליטו להישאר בה, "עד שהחקיקה תבוטל". יותר מ-100 אוהלים הוצבו אמש (שבת) בגן סאקר, והמספר הזה רק צפוי לעלות עד הפתיחה הרשמית ב-16:00 של "מאחז הדמוקרטיה", כלשון מובילי המחאה נגד המהפכה המשפטית. למחרת צפויות ההצבעות על הביטול הסופי של עילת הסבירות, אבל יושבי עיר האוהלים החדשה מאמינים שזה לא יקרה.
אחד מאלו שהחליטו להעביר גם את הלילה הזה בגן סאקר הוא בועז סיקרל מירושלים. "צעדתי לפה מתל אביב כל הדרך, הייתה חוויה מרוממת. פגשנו קבוצה יוצאת מגדר הרגיל של אנשים נפלאים, גילינו עד כמה עם ישראל יודע לעבוד בשיתוף פעולה, ולהתגייס יחד למטרה משותפת", הוא אמר.
לדבריו, מאז יום שלישי בערב הוא לא בבית: "אני אשאר פה כמה שצריך עד שהחקיקה תבוטל. ואם היא לא תבוטל חלילה, אז אנחנו נמצא את הדרך שלנו להילחם גם בגזירה הזאת, אני לא יודע אם זה יהיה דווקא פה, אבל אנחנו לעולם לא ניכנע. אני חושב שהממשלה תבין שלא כדאי לה להמשיך. אני חושב שהיא תבין שטובת עם ישראל יותר חשובה מהיכולת להראות איזשהו ניצחון על המחאה".
הוא העריך כי "עברו 15 שנה מאז שישנתי באוהל בפעם האחרונה, ובטח עוד יותר מאז שצעדתי כל כך הרבה. אמרתי גם לאשתי תוך כדי שאני לא מבין מאיפה באים הכוחות האלה. לא חשבתי שאני אהיה בכושר מספיק כדי לעשות מסע כזה. הייתי בטוח שמתישהו בדרך אני אשבר".
עיר האוהלים קמה במקביל להפגנת הרבבות מול הכנסת, שם לפי ההערכות מחו כ-80 אלף איש לאחר סיום הצעדה. בתל אביב מחו ברחוב קפלן לפי ההערכה כ-170 אלף איש, ואלפים מהם הפגינו אחר כך מול בית ההסתדרות, שם התקיים "דיון חירום". גם במוקדים אחרים התקיימו הפגנות גדולות, בתחילת אחד השבועות הדרמטיים ביותר מתחילת המחאה נגד המהפכה המשפטית.
בבוקר מתכננים המפגינים בירושלים לקיים "תפילת לשלמות העם" ברחבת הכותל, ובהמשך צעדה ושרשרת אנושית לכנסת. בצהריים יקיימו המוחים מפגש עם בכירי אקדמיה בגבעת רם, ויתקיים כנס חירום של הסתדרות הרופאים בבנייני האומה. אחר כך ייערכו "הייד פארק אקדמיה" בגבעת רם, וצעדת סגל וסטודנטים לכנסת.
ביום שני, לפי תכנון מובילי המחאה, יתקיימו הפגנות וצעדות לאורך היום ועד שעות הלילה מחוץ לכנסת וברחבי ירושלים. באותו יום, אלא אם יהיה שינוי של הרגע האחרון, צפויות גם ההצבעות על ביטול עילת הסבירות באופן סופי.
למרות תקוות המפגינים, בינתיים לפחות לא נראה שינוי כיוון בקואליציה. "הפור נפל, החקיקה תעבור - בין אם הסכמה ובין אם לא", אמרו בכירים בממשלה אמש. יו"ר ש"ס אריה דרעי, שנחשב ביחד עם שר הביטחון יואב גלנט כאלו שפועלים להגעה להסכמה, אמר בהצהרה שפרסם אמש כי החקיקה תעבור - גם אם לא יהיו הסכמות.
"אני עם ראש הממשלה בנימין נתניהו יד ביד, עושים כל מאמץ משותף לנסות להגיע לאיזו שהיא הבנה - כי אין דבר טוב יותר מהבנה והסכמה בימים האלו", אמר דרעי, אבל הדגיש כי "אנחנו נחושים בדעתנו שעד סוף המושב צמצום עילת הסבירות יחוקק בהסכמה או למרבה הצער ללא הסכמה".
עיר האוהלים תיפתח רשמית בשעות אחר הצהריים. ענת אזריה אילת מירושלים גרה לא הרחק מעיר האוהלים שקמה תוך שעות בבירה. "הצטרפנו להפגנה ומשם הגענו לכאן ואנחנו הולכים להישאר", אמרה והסבירה מה הביא אותה לגן סאקר: "המצב המדאיג של המדינה שלנו ולאן שהיא הולכת ושאין לנו מקום אחר ואין לנו מדינה אחרת".
"אם יש הזדמנות לישון באוהל באמת זה היום, זה עכשיו, המצב מחייב", הבהירה והדגישה גם היא שתישאר באוהל "עד מתי שנצטרך". "אני עוד צעירה, בת 33, ואני רוצה להבטיח שגם לילדה שלי, שהיא בת 3, תהיה מדינה דמוקרטית לחיות בה ושיהיה לה מקום להתפתח בו", הוסיפה.
גם היא הביעה תקווה שהממשלה תשנה כיוון בסופו של דבר: "כל פעם יש תחושה שהגענו לשיא - הנה יש יום שיבוש ועוד יום שיבוש צעדה - ועכשיו עיר אוהלים שקמה ברגע. אני מקווה שבסוף הם יבינו שזה לא משהו שחולף. זה כבר 29 שבועות, אנחנו לא הולכים לשום מקום ואנחנו לא נלך לשום מקום. אנחנו לא מתכוונים לוותר. הם יצטרכו לבוא לקראתנו מתישהו. בסוף אנחנו חלק מהעם הזה והם לא יכולים להתעלם מזה".
אמיר שריף הגיע מגשר הזיו שבגליל המערבי לירושלים. "באנו כל המשפחה - אחים, נשים, ילדים. עשינו את הצעדה ממוצא עד לפה אנחנו מקווים שביום שני יהיו לנו חדשות טובות", אמר.
הוא סיפר כי המשפחה הייתה אמורה להיות בנופש בכלל בצפון: "היינו אמורים להיות עם האוהל הזה בשבת על הירדן, והבנו שנעשה את הזולה במקום זאת פה, נבוא לצעדה, נבוא להפגנות, נבוא לפסטיבל הזה. זה יום בעצמאות פה. דגלי ישראל, אווירה מדהימה. נקווה שהיא תשפיע על כל המדינה לטובה".
פורסם לראשונה: 00:14, 23.07.23