שלושה ימים אחרי שהשלימה את כיבושו של מחוז לוהנסק בחבל דונבאס שבמזרח אוקראינה מפגינה היום (שלישי) רוסיה תיאבון מלחמתי הולך וגובר. יו"ר הבית התחתון של הפרלמנט הרוסי, ויאצ'יסלב וולודין, טען כי אוקראינה דוחקת את מוסקבה להרחיב את מטרות המלחמה שלה, ובכיר בשורות המורדים הפרו-רוסים בדונבאס קרא להדוף את הכוחות האוקראיניים בחזרה לאזור קייב, במרכז אוקראינה, כדי לוודא שהטילים ארוכי הטווח שהם מקבלים כעת מהמערב לא יוכלו לפגוע באזורי המורדים. ההצהרות הניציות הללו עלולות ללמד על רצון במוסקבה להגביר את ההתקפות בעומק אוקראינה ולכבוש שטחים נוספים מעבר לשטחי חבל דונבאס, אם כי נראה שהכוחות העומדים לה לשם כך מעטים מדי.
רוסיה, נזכיר, הסיגה בסוף מרץ כמעט את כל כוחותיה מעומק אוקראינה אחרי שנכשלה בניסיון לפרוץ דרך לקייב ולערים חשובות אחרות, והודיעה כי כעת תתמקד בהרחבת אזורי השליטה של המורדים הפרו-רוסים בחבל דונבאס שבמזרח. מאז היא רשמה התקדמות איטית אך יעילה שם, ובמקביל פעלה לביסוס האחיזה שלה באזורים שכבשה בדרום אוקראינה, למשל בחרסון, ובאזורים סביב חרקוב שבצפון. לצורך תקיפות שהיא מבצעת מעת לעת במרכז אוקראינה ובמערבה הסתפקה בירי טילים מרחוק.
אף שהרוסים רשמו הישג מורלי משמעותי עם השלמת כיבושו של מחוז לוהנסק, אחד משני המחוזות (יחד עם דונייצק) המרכיבים את חבל דונבאס, אוקראינה טוענת כי בעזרת הנשק שהיא מקבלת כעת מהמערב היא תוכל להשיב מלחמה כפי שעשתה בשלבים קודמים של הפלישה הרוסית. בינתיים היא רושמת הישגים סמליים משלה, כמו סילוק הרוסים מ"אי הנחשים" בשבוע שעבר. כך או כך, במוסקבה יש מי שמזהה מומנטום רוסי, וההצהרות הלוחמניות בצהריים הן רמז לכך.
ויאצ'יסלב וולודין, יו"ר הדומא, שהיא הבית התחתון של הפרלמנט הרוסי, טען בצהריים כי אוקראינה עושה "הכול" כדי לוודא שהחיילים הרוסים לא יעצרו את "המבצע הצבאי המיוחד שלהם" – כפי שמוסקבה מכנה את הפלישה לאוקראינה – בגבולות אזורי השליטה של המורדים בחבל דונבאס. "אוקראינה הפכה למדינת טרור", טען וולודין, והוסיף כי הנשיא האוקראיני וולודימיר זלנסקי עומד בראש "משטר של פושעים".
שעה קלה אחר כך צוטט בתקשורת הרוסית גורם בכיר בשורות המורדים הפרו-רוסים בלוהנסק אומר כי יש להדוף את הכוחות האוקראיניים בחזרה עד לאזור קייב, כדי שהטילים החדשים שלהם לא יאיימו על תושבי דונבאס. במקביל טען דניס פשולין, מנהיג המורדים הפרו-רוסים במחוז דונייצק, המחוז השני שממנו מורכב חבל דונבאס, כי אחרי "שחרור" מחוז לוהנסק נעים כעת כוחות של המורדים לעבר דונייצק כדי להתמקד בלחימה שם. בדונייצק הכוחות האוקראיניים עדיין שולטים בכ-45% מהשטח, וצבא אוקראינה עדכן כי כוחותיו שם עברו היום לעמדות הגנה חדשות.
פבלו קירילנקו, מושל מחוז דונייצק, דיווח היום כי במהלך הלילה הפגיזו הרוסים את הערים סלוביאנבסק וקרמטורסק שבמחוז. "הערים האלה הן עכשיו קו התקיפה המרכזי של האויב", אמר. "אין באזור דונייצק אזור בטוח כרגע, אין אזור שאין בו הפגזות".
ניצחון טקטי, אבל במחיר עצום
בתוך כך, הפרלמנט הרוסי אישר בצהריים בקריאה ראשונה שתי הצעות חוק המתירות לממשלת רוסיה לאלץ עסקים רוסיים לספק לצבא סחורות, וכן לאלץ את עובדי העסקים האלה לעבוד מעבר לשעות העבודה הרגילות שלהם כדי לסייע לתחזק את הפלישה הרוסית לאוקראינה. סגן ראש ממשלת רוסיה, יורי בוריסוב, אמר לפרלמנט הרוסי כי הצעדים נובעים מהצורך לסייע לצבא בשעה שהכלכלה הרוסית נתונה ללחץ עצום מהסנקציות שהטיל עליה המערב.
בינתיים ממשיכות להגיע עדויות מהערים ליסיצ'נסק וסברודונצק, שתי הערים שעמדו במוקד הלחימה במחוז לוהנסק עד הסתלקות הכוחות האוקראיניים משם בסוף השבוע. אוקראינה ורוסיה ספגו שתיהן אבדות כבדות בערים הללו, ותושבים שברחו מהן מעידים כי הן הפכו לעיי חורבות. "העיר לא קיימת עוד", סיפרה נינה, אם צעירה שברחה מליסיצ'נסק ומשתכנת כעת בדניפרו שבמרכז אוקראינה. "היא נמחתה מעל לפני האדמה. גם הבניין שבו שכן מרכז הסיוע לא קיים עוד, כמו רבים מהבתים שלנו".
יועצו של נשיא אוקראינה זלנסקי, אולכסיי ארסטוביץ', פרסם היום סרטון ברשת ובו הכריז כי כיבוש לוהנסק על-ידי הרוסים יהיה הניצחון האחרון שתראה רוסיה בשטח אוקראיני. "הערים שהרוסים כבשו שם הן ערים בגודל בינוני, ואפילו אותן נדרשו להם 90 יום – מ-4 באפריל עד 4 ביולי – כדי לכבוש. ועם כל כך הרבה אבדות". ארסטוביץ' אמר כי מעבר לקרב הצפוי על דונייצק, אוקראינה מתכוונת לפתוח במתקפת נגד על הרוסים באזורים בדרום אוקראינה שבהם הם שולטים כרגע: "כיבוש הערים במזרח חייב את הרוסים לרכז שם 60% מהכוחות שלהם. קשה להם להפנות אותם עכשיו לדרום, ואין עוד כוחות שהם יכולים להביא מרוסיה. הם שילמו מחיר כבד כדי לכבוש את סברודונצק וליסיצ'נסק".
חלק מהפרשנים הצבאיים מסכימים שהניצחון הרוסי בדונבאס הוא סמלי ומורלי בעיקרו, ושהתועלת האסטרטגית שלו מועטה. לדבריהם, הקרב על דונבאס טרם הוכרע. "אני חושב שזה ניצחון טקטי עבור רוסיה, אבל במחיר עצום", אומר ניל מלבין ממכון המחקר RUSI בלונדון. הוא השווה זאת לקרבות האדירים שהתנהלו על שטחים קטנים במלחמת העולם הראשונה: "נדרשו להם 60 יום כדי לעשות התקדמות איטית מאוד. הרוסים אולי יכריזו על ניצחון כלשהו, אבל הקרב החשוב באמת עדיין לפנינו".
להערכתו של מלבין הקרב המכריע מבחינת אוקראינה יתחולל לא במזרח, שם ממקדת רוסיה את המתקפה שלה, אלא בדרום. "אנחנו רואים את האוקראינים מתקדמים שם, סביב חרסון. מתחילות שם התקפות-נגד מול הרוסים, ואני חושב שסביר מאוד להניח שנראה את המומנטום שם עובר לצד האוקראיני". גם הבוקר פגעו טילים רוסיים במיקולאייב שבדרום, בין העיר חרסון שבשליטת הרוסים לבין אודסה.
מצד הרוסים, התעמולה סביב כיבוש לוהנסק הגיעה אתמול עד לתחנת החלל הבינלאומית, שם שלושה קוסמונאוטים רוסים – סרגיי קורסקוב, אולג ארטמייב ודניס מטביב – הצטלמו לאות ניצחון עם דגל "הרפובליקה העממית של לוהנסק", המדינה הלא-מוכרת שהמורדים הכריזו עליה בתמיכת פוטין במחוז לוהנסק.
ברוסיה עצמה נמשך בינתיים הדיכוי האכזרי של קולות המחאה הנדירים שנשמעים נגד המלחמה. פעילי אופוזיציה מדווחים שם כי מריה פונומרנקו, עיתונאית ופעילה חברתית שהעזה להביע התנגדות למלחמה ונעצרה באפריל השנה, אושפזה על-ידי השלטונות במחלקה פסיכיאטרית בבית חולים בסיביר. פונומרנקו בת ה-44, אם לשניים, נעצרה אחרי שפרסמה פוסט ובו כתבה ש"אנשים שפויים תומכים בשלום". היא העזה לכתוב בין השאר על הפצצת התיאטרון במריופול שבה רוסיה הרגה כנראה מאות בני אדם, אבל השלטונות מאשימים אותה בהפצת "פייק ניוז" על הפעולה הרוסית באוקראינה.