השר רון דרמר, שביקר בוושינגטון השבוע ופגש את הנשיא הנבחר של ארה"ב דונלד טראמפ ואת חתנו ג'ארד קושנר, הודיע להם כי ישראל מתקדמת להסכם הפסקת אש בלבנון - והדגיש כי המטרה היא לתת לטראמפ "ניצחון מדיני" עם כניסתו לבית הלבן. כך דיווח ה"וושינגטון פוסט". "יש הבנה שישראל תעניק 'מתנה' כלשהי לטראמפ, ושבינואר תהיה הבנה לגבי לבנון", אמר גורם ישראלי לעיתון האמריקני.
3 צפייה בגלריה
בנימין ושרה נתניהו נפגשים עם דונלד טראמפ
בנימין ושרה נתניהו נפגשים עם דונלד טראמפ
נתניהו וטראמפ
(צילום: עמוס בן-גרשום)
נתניהו, כך נכתב, כבר התכונן ל"עידן חדש" בוושינגטון לפני הבחירות ב-5 בנובמבר. הוא ניהל קשר עם טראמפ, בזמן שדרמר שמר על קשר עם קושנר, שהיה מאדריכלי הסכמי אברהם. לפי גורם בממשל טראמפ לשעבר, קושנר עשוי לשמש בתפקיד מייעץ כלשהו במקרה שישראל תנהל מגעים לנורמליזציה עם סעודיה - גם אם לא ימונה לתפקיד רשמי בבית הלבן.
השיחות של דרמר באחוזתו של טראמפ במאר א-לאגו שבפלורידה, לפי הגורם הישראלי המצוטט ב"וושינגטון פוסט", עסקו בהסכם הפסקת האש בלבנון שמשלב גם מעורבות רוסית. גורמים רוסים ביקרו בישראל בחודש שעבר כדי לדון בתוכנית, לפי גורמים ישראלים, ודרמר נסע בשבוע שעבר לרוסיה - לדיוני המשך.
גורם המקורב לחיזבאללה אמר לעיתון כי ארגון הטרור יסכים להסיג את אנשיו מצפון לליטני כחלק מהפסקת אש זמנית. הגורם הישראלי אמר כי צבא לבנון ישתלט על אזור הגבול ב-60 הימים הראשונים להסכם, שיהיה בפיקוח ארה"ב ובריטניה. אבל בחיזבאללה, לפי אותו גורם שמקורב לארגון, מסרבים לתנאי הישראלי שאמור להיכלל ב"מסמך צד" להסכם. "התנאי של הארגון נותר ברור: ייאסר על ישראל לבצע פעולות בתוך השטח הלבנוני", אמר.
3 צפייה בגלריה
עמוס הוכשטיין
עמוס הוכשטיין
עמוס הוכשטיין. "יש סיכוי להגיע להסדרה בצפון"
(צילום: AFP)
גורם ישראלי בכיר אמר אתמול ל-ynet כי המגעים מול ארה"ב להסדרה בגבול הצפון נמצאים בשלבי ניסוח אחרונים, כאשר השר לעניינים אסטרטגיים דרמר מוביל את המהלכים מול וושינגטון. במרכז המגעים עומד "מסמך צד" שנועד להבטיח את חופש הפעולה הישראלי במקרה של הפרות מצד לבנון. "זה הדבר הכי חשוב מבחינת ישראל", הדגיש הבכיר.
"יש לנו הבנות ברורות עם האמריקנים", טען, "במקרה של העברת אמצעי לחימה מסוריה, התחמשות מחודשת של חיזבאללה או ניסיונות תקיפה - נקבל גיבוי לפעול". לדבריו, חשיבות ההסכמה מצד וושינגטון גוברת במיוחד על רקע המתיחות בין המדינות. "חשוב לנו מאוד עניין ההסדרה והלגיטימציה לפעול", הוסיף הבכיר.
עיקרי ההסדרה המתגבשת כוללים את נסיגת חיזבאללה צפונה מנהר הליטני, פריסת צבא לבנון בדרום המדינה ומניעת העברת אמצעי לחימה מסוריה. במקביל למגעים בארה"ב, נציגים ישראלים, ובהם דרמר, ביקרו במוסקבה בניסיון לרתום את רוסיה להפעלת לחץ על משטרו של נשיא סוריה בשאר אסד. "אנחנו כבר תוקפים בסוריה כולל יעדים של הצבא", חשף הבכיר. לדבריו, להערכת ישראל, לנשיא הרוסי ולדימיר פוטין יש אינטרס למנוע פגיעה במשטר אסד, שעלולה להתרחש אם תימשך העברת אמצעי הלחימה.
3 צפייה בגלריה
תקיפות בדאחייה בלבנון
תקיפות בדאחייה בלבנון
תקיפות בדאחייה. ארכיון
( צילום: REUTERS/Thaier al-Sudani)
עם זאת, הגורם הבכיר מדגיש כי עדיין קיים ספק משמעותי לגבי נכונות לבנון להסכים להסדר. "אתה יכול להגיע להבנות עם האמריקנים, אבל בסופו של דבר הלבנונים יכולים להגיד לא", הוא ציין. במקרה כזה, לישראל יש תוכניות מבצעיות חלופיות, והיא "לא תשקוט על השמרים ולא תאפשר למצב הזה של מלחמת התשה להימשך", ותפעל "ביתר שאת" בלבנון עד להשגת ההסדרה.
בשבועיים הקרובים צפויה להתקבל תמונה ברורה יותר לגבי היתכנות ההסדר. אם יושג, הוא יובא לאישור הקבינט המדיני-ביטחוני, כאשר טרם הוכרע אם יידרש גם אישור של הכנסת.
שלשום עמוס הוכשטיין, שליחו המיוחד של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ללבנון, אמר כי יש סיכוי להגיע להסדרה ולהפסקת המלחמה בצפון, לאחר פגישה שקיים עם דרמר בארה"ב. "אנחנו מלאי תקווה שנוכל להגיע להסדרה", אמר הוכשטיין, שציין כי אין ודאות שייצא בימים הקרובים לביירות.
על רקע כוונתה של ישראל לשלב בהסכם גם את רוסיה, הוכשטיין הבהיר כי אין מעורבות רוסית מהצד האמריקני - וכי מה שישראל עושה מול מוסקבה, הוא עניין שלה. רוסיה, נזכיר, מוכנה לתת ערבויות שימנעו הברחות נשק מסוריה ללבנון, אבל דורשת תמורה - הסרה של חברות רוסיות מהרשימה השחורה של ארה"ב.