"הטיימס" הלונדוני דיווח הבוקר (יום ב') כי בעקבות נפילתו של משטר אסד בסוריה שוקלת כעת איראן להפוך את נמל התעופה הבינלאומי של ביירות למרכז ההברחות החדש שלה וכך לספק נשק לחיזבאללה דרך האוויר. לפי העיתון הדיווח נשען על מקור במזרח התיכון "הבקיא בדיונים המתנהלים בטהרן".
4 צפייה בגלריה
דמשק סורים חוגגים לאחר הדחת נשיא בשאר אל אסאד
דמשק סורים חוגגים לאחר הדחת נשיא בשאר אל אסאד
מנהיג איראן חמינאי והרודן הסורי המודח אסד. טהרן איבדה את הנכס האסטרטגי בדמשק
(צילום: Chris McGrath/Getty Images, רויטרס/Saudi Press Agency/Handout/Reuters, AFP)
4 צפייה בגלריה
תקיפות צה"ל בלבנון
תקיפות צה"ל בלבנון
תקיפה ישראלית ליד נמל התעופה הבינלאומי בביירות. ב"טיימס" הזהירו מהתלקחות
(צילום: AP /Hussein Malla)
איראן, נזכיר, הייתה במשך שנים בעלת בריתו הראשית של בשאר אסד יחד עם רוסיה, ובתמורה לכך ששלחה נשק ומיליציות כדי לעזור לו לדכא את המורדים בזמן מלחמת האזרחים אפשרה דמשק לטהרן לפעול בחופשיות בשטחה, גם לצורך הברחת נשק לחיזבאללה וגם כדי לתקוף ישירות את ישראל משטח סוריה. כעת כשמתנגדי אסד שולטים בדמשק, ומנהיג המורדים אבו מוחמד אל-ג'ולאני מבטיח שארצו לא תהיה עוד "איום" על שכנותיה ולא תאפשר לגורם כלשהו שאינו המדינה להחזיק בנשק, איבדה טהרן נתיב הספקה קריטי למיליציה השיעית שלה בלבנון.
ב"טיימס" מציינים כי הטיסות מנמל התעופה הבינלאומי של טהרן לביירות חודשו לפני ימים אחדים, אבל הן אינן עוברות עוד במרחב האווירי של סוריה. המקור ששוחח עם העיתון הבריטי אמר כי מדינות המערב "מודאגות מהאפשרות שאחרי שאיבדה את דמשק כתחנת המעבר הראשית שלה באזור להברחת נשק כעת היא תנסה להפוך את נמל התעופה של ביירות למרכז הלוגיסטי החדש שלה, בדיוק כפי שעשתה בסוריה". המקור הזהיר כי צעד כזה "עלול להוביל להסלמה הבאה", וב"טיימס" ציינו כי הוא יהיה הפרה של הסכם הפסקת האש שנחתם לאחרונה בין ישראל לחיזבאללה.
ב"טיימס" מציינים עם זאת כי לפי פרשנים צעד נועז כמו העברת נשק לחיזבאללה דרך נמל התעופה של ביירות, מעשה שפירושו יהיה השתלטות על נמל התעופה האזרחי הגדול ביותר של לבנון, או לחלופין דרך הים, יהיה כרוך בסיכון גדול מדי לחיזבאללה ולאיראן במצבם הנוכחי, אחרי המכות שספגו לא רק צבאית אלא גם תדמיתית ופוליטית.
4 צפייה בגלריה
ביירות לבנון נמל תעופה רפיק אל חרירי
ביירות לבנון נמל תעופה רפיק אל חרירי
מטוס ממריא מנמל התעופה רפיק אל-חרירי בביירות. גם הים הוא נתיב הברחה
(צילום: REUTERS/Mohamed Azakir)
4 צפייה בגלריה
אבו מוחמד אל-ג'ולאני
אבו מוחמד אל-ג'ולאני
השליט בפועל של סוריה החדשה, אבו מוחמד אל-ג'ולאני. הצהיר שנשק יהיה רק ברשות המדינה
(צילום: Abdulaziz KETAZ / AFP)
בתוך כך דובר מטעם משרד החוץ האיראני הצהיר הבוקר כי טהרן תומכת בריבונותה של סוריה אחרי נפילת אסד, והדגיש כי לאיראן אין לפי שעה קשר ישיר עם שליטיה החדשים של המדינה. "העמדה העקרונית שלנו בנוגע לסוריה ברורה", אמר, "והיא הצורך לשמור על ריבונותה ושלמותה ולאפשר לעם הסורי לקבוע את עתידו בלי התערבות זרה". לצד זה הדגיש דובר המשרד כי אסור שסוריה תהפוך ל"מאורת טרור".
הדובר האיראני הזהיר בין השאר מהתערבות של ארה"ב בסוריה, ואמר כי התערבותה בענייניהן של מדינות אחרות הביאה בעבר רק לפילוג, לטרור ולערעור היציבות והביטחון: "ההצהרות האחרונות של האמריקנים בנוגע לסוריה חושפות את כוונותיהם לשלוט ולהתערב במדינות. העם הסורי מסוגל לקבל החלטות בעצמו ולקבוע את עתיד ארצו ויחסיה עם מדינות אחרות".
במקביל דיווחה הבוקר סוכנות הידיעות הרוסית "טאס" כי משלחת רשמית מטעם רוסיה, בראשותם של סגני ראש הממשלה אלכסיי אוברצ'וק וויטאלי סבלב, הגיעה לביקור בטהרן. לפי הדיווח, במהלך הביקור תיפגש עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן. ביקור המשלחת בא כשברקע הידוק שיתוף הפעולה הצבאי בין שתי המדינות, המתבטא בין השאר בהמוני הכטב"מים שסיפקה טהרן למוסקבה עבור מלחמתה באוקראינה, אבל גם המכה האסטרטגית הקשה שספגו עם נפילת משטר אסד.
בהכנת הידיעה השתתפה ליאור בן ארי