במשך יותר משנה משגרים המורדים החות'ים, שנתמכים על-ידי איראן, טילים וכטב"מים מתימן לישראל. בימים האחרונים קצב התקיפות התגבר, וישראלים רבים התעוררו באמצע הלילה לקול אזעקה.
אתמול (חמישי) ביצעה ישראל את התקיפה הרביעית בתימן מפרוץ המלחמה, שהייתה הנרחבת ביותר עד כה, ובה התקיפו מטוסי חיל האוויר יעדים של החות'ים בצנעא ובשורת מוקדים נוספים. החות'ים הבטיחו להגיב, ושעות לאחר מכן יורט טיל ששוגר מתימן לפני שהגיע לשטח ישראל.
מי הם החות'ים?
החות'ים הם ארגון טרור שחבריו הם בני הפלג הזיידי, שיש לו זיקה לאיסלאם השיעי. הם נקראים על שם מנהיגם הראשון – בדר א-דין אל-חות'י. המנהיג הנוכחי של החות'ים הוא אחיו של בדר, עבד אל-מלכ בדר א-דין אל-חות'י, שעלה להנהגה אחרי מותו של אחיו בשנת 2004. השם חות'ים שמוכר לנו היום שאוב משם משפחתם, בעוד השם הרשמי של הארגון התימני הוא "אנסאר אללה" (תומכי אללה).
כבר שני עשורים שהחות'ים נלחמים בממשלת תימן ובכוחותיה, על רקע טענותיהם שהרוב הסוני בתימן מקפח את המיעוט הזיידי-שיעי. בעשור האחרון מתנהלת בתימן מלחמת אזרחים בין הצדדים.
ב-2014 הסתערו החות'ים על הבירה צנעא ואילצו את ממשלת תימן, שמקבלת את הכרת הקהילה הבינלאומית, להימלט מהעיר ולקבוע את משכנה בעיר הדרומית עדן. סעודיה החליטה לסייע לממשלת תימן, הקימה קואליציה של מדינות ערביות ופתחה במבצע נגד החות'ים, אך ההתערבות הצבאית הזו לא הצליחה לסלק את החות'ים מהבירה.
כיום שולטים החות'ים בצפון תימן ומלחמת האזרחים, שבה נהרגו מאות אלפי בני אדם, טרם הסתיימה. המשבר ההומניטרי שהתפתח כתוצאה מהמלחמה נחשב לאחד הקשים ביותר בעולם.
בניו יורק טיימס נכתב שבספטמבר 2023, חודש לפני מתקפת הפתע של חמאס, נפתחו בסעודיה מגעים לשיחות שלום ולהסכם לסיום המלחמה, שאמור היה לכלול הכרה בזכותם של החות'ים לשלוט בצפון תימן. ממשלת תימן הקפיאו את המגעים בעקבות המתקפות על ספינות בים האדום, שבהן פתחו החות'ים אחרי מתקפת ה-7 באוקטובר של חמאס.
למה הם תוקפים את ישראל?
האידיאולוגיה החות'ית מושתתת על שנאת ישראל וארה"ב. החות'ים רואים את עצמכם כחלק בלתי נפרד מ"ציר ההתנגדות" שמובילה איראן, יחד עם חמאס וחיזבאללה. האידיאולוגיה שלהם באה לידי ביטוי בסיסמא שמופיעה על דגל החות'ים: "אללה הוא הגדול מכולם, מוות לאמריקה, מוות לישראל, קללה על היהודים וניצחון לאיסלאם".
בשנים האחרונות הגדילה איראן משמעותית את התמיכה במורדים החות'ים. בעבר היה ארסנל הנשק של החות'ים צנוע למדי, אך כעת הוא כולל טילי שיוט, טילים בליסטיים וכטב"מים לטווחים ארוכים. לפי סקיי ניוז בארגון יש כ-20,000 לוחמים.
מה הסיבה לתקיפת הספינות בים האדום?
אחרי שהמלחמה בעזה החלה הודיעו החות'ים שכאות הזדהות עם חמאס הם יתקפו כל ספינה שתשוט לישראל דרך הים האדום, גם אם היא אינה ישראלית. בהמשך הרחיבו החות'ים את הקריטריון ואמרו כי יתקפו כל ספינה בעלת קשר ישיר, או עקיף, לישראל, או כאלו שהיו בנמלים ישראליים. בהמשך הקריטריון הורחב פעם נוספת, והחות'ים החלו לתקוף ספינות אמריקניות או בריטיות.
לפי ניו יורק טיימס החות'ים ביצעו יותר מ-130 מתקפות של טילים וכטב"מים בים האדום ובמפרץ עדן. ההתקפה המפורסמת ביותר של החות'ים הייתה בנובמבר 2023, כשהם השתלטו על הספינה Galaxy Leader וחטפו את אנשיה.
כיצד מגיב המערב?
ארגון הטרור הפך למטרד משמעותי ולאיום של ממש לא רק על ישראל אלא גם על ארה"ב והקהילה הבינלאומית, בגלל שיתוק נתיב הסחר הקריטי בים האדום. בתגובה למתקפות החות'יות הקים הממשל של ג'ו ביידן כוח ימי שכולל את ארה"ב, בריטניה ובעלות ברית נוספות. הכוח הימי נמצא בים האדום, וספינות מלחמה של ארה"ב ובריטניה מיירטות מעת לעת טילים וכטב"מים שמשגרים החות'ים. בתחילת השנה שתי המדינות גם ביצעו תקיפות אוויריות משותפות בתימן נגד החות'ים.
ב-2021, מעט לפני שדונלד טראמפ עזב את הבית הלבן, הגדיר ממשלו את החות'ים כארגון טרור. ממשל ביידן הסיר את החות'ים מרשימת ארגוני הטרור שבועות לאחר מכן, כדי להקל על הכנסת סיוע הומניטרי לתימן. השנה הודיעה מחלקת המדינה האמריקנית כי וושינגטון שוב מגדירה את החות'ים כארגון טרור, בגלל ההתקפות על ספינות בים האדום. ההגדרה הזאת מאפשרת לוושינגטון להטיל סנקציות על החות'ים, להפעיל עליהם לחץ ולנסות לנתק אותם ממקורות המימון שלהם.