בלי מסחר - אבל עם בתי כנסת: קבינט הקורונה החליט לא להקדים את פתיחת חנויות הרחוב ליום ראשון הקרוב, למרות דרישת שר האוצר ישראל כץ. על פי ההחלטה הלילה, מעט לאחר חצות, פתיחת חנויות הרחוב תותר מ-8 בנובמבר, בתנאים שיסוכמו על ידי משרדי הבריאות והאוצר.
שר הבריאות יולי אדלשטיין, שקרא לאחדות החלטות, הצביע נגד בעקבות הסטייה מהמתווה המקורי של הקלות כל שבועיים. בעקבות זאת החלו עימותים בין השרים, רגע לפני ההצבעה בדיון שהתקיים בזום. בסופו של דבר הן כץ והן אדלשטיין התנגדו לסעיף המסחר שבהחלטה.
לצד זאת, הוחלט להקדים את פתיחת בתי הכנסת כבר ליום ראשון הקרוב, על אף שלפי המתווה המקורי הם היו אמורים להיפתח רק בעוד מעט יותר משבועיים. מספר המתפללים המקסימלי יהיה כמגבלת ההתקהלות - עשרה בפנים, 20 בחוץ. בנוסף הוחלט גם כי הצימרים ייפתחו ביום ראשון, תחת מתווה מותאם למשפחות גרעיניות וללא שימוש בחדרי אוכל או בריכות ציבוריות.
אם התחלואה תרד לפני כן לממוצע שבועי של פחות מ-500 נדבקים ביום, ניתן יהיה להקדים את פתיחת חנויות הרחוב. אלו בכל מקרה לא כוללות מרכזי קניות ושווקים - אלא רק מסחר-קמעונאי.
לפי התכנון המקורי חנויות הרחוב היו אמורות להיפתח ב-15 בנובמבר (כמו בתי הכנסת), אבל בשבוע האחרון דן קבינט הקורונה כמה וכמה פעמים בהקדמת הפתיחה ליום ראשון הקרוב. לצד זאת, הוחלט לצמצם גם את מתווה היציאה לשישה שלבים.
ההחלטה על פתיחת הצימרים התקבלה בעקבות לחציה של שרת התיירות אורית פרקש-הכהן, שפעלה בנושא. "לאחר מאמצים רבים שלי, אני שמחה מאוד על החלטת קבינט הקורונה מהלילה להקדים את פתיחת הצימרים למשפחות גרעיניות מיום ראשון הקרוב", אמרו. "צאו ותיהנו ובכך גם תסייעו לענף התיירות הכפרית, רק על כולנו האחריות לשמור על הכללים ועל הבריאות של כולנו".
בדיון ארוך בקבינט הקורונה, שנמשך ארבע שעות, ניסה כץ לשכנע את השרים בעמדתו להקדים את פתיחת חנויות הרחוב, וכינה את משרד הבריאות "אטום", אבל ציוץ שלו בטוויטר הוביל את ראש הממשלה לומר כי "מי שמצייץ באמצע דיון לא צריך להיות חבר ממשלה".
נתניהו הציע בפתיחת הדיון אמש לפתוח את חנויות הרחוב ביום ראשון הבא, ולא הקרוב - או כאשר שיעור התחלואה יירד אל מתחת ל-500 נדבקים ביממה. הוא ציין כי מדובר בהצעה של ראש הממשלה החליפי בני גנץ, שתכליתה "שלב ביניים" בין השלב השני לשלב השלישי של היציאה מהסגר.
כץ הביע באריכות את התנגדותו ואמר בין היתר: "משרד הבריאות טעה בעבר כשלא נתן לפתוח את המסחר, זה ארבעה מיליארד שקלים בשבוע. בסופו של דבר אחרי עיכוב גדול העסקים נפתחו, והתחלואה המשיכה לרדת. מקדם ההדבקה לא הושפע מכך. אלה טעויות בקנה מידה גרנדיוזי. גם משרד האוצר הביע עמדה וגם משרד הבריאות, אבל אין לדיאלוג הזה כמעט משמעות. עמדת משרד הבריאות היא זו שקובעת, ונגיד גם יותר מזה, אין כאן שום פשרה".
שר הבריאות אדלשטיין דרש מנגד לאשר את המתווה כפי שהוא - פתיחת החנויות רק בעוד שבועיים: "העמדה שלנו ברורה ומבוססת. אנחנו מבקשים לקבל את החלטת הקבינט על המדרגות של שבועיים בין השלבים, יש סיכון גדול מאוד. בהצעה שלנו כל המסחר ייפתח ביחד, בשלב השלישי, אם נהיה זהירים. ראש הממשלה קבע שהיציאה תהיה אחראית ומדורגת, אם ניקח מכל הבא ליד זה לא יהיה כך".
גנץ אמר כי "יש להישאר במתווה שמרני. אומרים לנו שצריך לרדת למספרים של 100-150 בדרך ליציאה הכוללת, ואנחנו לא נמצאים שם. צריך לעשות מאמץ בכל הערים האדומות, גם באמצעות מערכת הביטחון, ונתמקד גם במגזר הערבי. צריך גם לקצר את ימי הבידוד". פרויקטור הקורונה היוצא, פרופ' רוני גמזו, אמר כי יש 7 ערים שבודקים אם יהיה צורך להטיל עליהן סגר.
"צריך להביא תו סגול משופר למסחר קטן וגם לקניונים", אמר נתניהו. "אני שמח שאני ובני באים ביחד למתווה. אנחנו צריכים לבוא כמו שגבי אשכנזי אמר כבר ביום ראשון עם הצעות לגבי ערים אדומות ואולי גם כתומות".
ראש איגוד סוחרי השווקים טלי פרידמן, יו"ר ועד סוחרי שוק מחנה יהודה, תקפה את שר הבריאות אדלשטיין והודיעה כי בעלי עסקים יפתחו בשבוע הבא: "החלטנו להתאגד ולפעול ככוח אחד, אחרת לא יהיה מה להציל. ראשית, בשבוע הבא איש מאיתנו לא ישתתף בדיון בוועדת הכלכלה של הכנסת בנושא השווקים. שנית, אנו קוראים לראש הממשלה לפטר לאלתר את שר הבריאות. התנהלותו והחלטותיו חסרות היגיון ומנותקות מהמציאות".
"אנו קוראים לחברי הליכוד לקרוא למי שלטעמנו מתנהל כחלילן מהמלין לפקוח עיניים ולהפנים שהשווקים קורסים ומשפחות נהרסות", אמרה. "ולמי ששואל מה הולכת השולל פה, שיגיע לסופרים מלאים, למכוני יופי ולמעצבי שיער וישאל את עצמו - על מי אנו עובדים? ביום ראשון איש מאיתנו, יושבי הראש, לא ימנע מסוחר לפתוח את העסק ולהביא את לחמו הביתה. אם סוּפרים וספרים עובדים, סוחרים בשווקים חייבים לעבוד. על זכותנו להתפרנס אנו נילחם".
יעל פרידסון השתתפה בהכנת הכתבה