הדובר שעבד עם לשכת ראש הממשלה, ועצור במסגרת פרשת הדלפת המסמכים שמסעירה את לשכתו של נתניהו, חשוד שהעביר לעיתון "בילד" הגרמני ולכתבים ישראלים מסמכים סודיים. בצה"ל נפתחה חקירה פנימית על אותם מסמכים בחודש שעבר, שחשף רונן ברגמן ב-ynet וב"ידיעות אחרונות".
החקירה נועדה לבדוק מי עושה שימוש מניפולטיבי במסמכי שלל מסווגים של חמאס שנתפסו בעזה – או בכאלה שרק לכאורה נלקחו מחמאס - ומעביר אותם לתקשורת הבינלאומית כדי לנסות ולהשפיע על דעת הקהל בישראל בנושא עסקת החטופים. הפרשה גרמה דאגה וכעס רב במערכת הביטחון, ואולי גם העצימה את המתח בינה לבין ראש הממשלה בנימין נתניהו ואנשיו, מתח שממילא הגיע לשיא חדש בעקבות המחלוקת העמוקה השוררת בין הצדדים סביב העסקה.
אחד מהמסמכים, שכונה "מסמך סינוואר" ופורסם ביומון הגרמני בחודש ספטמבר, פירט כביכול הנחיות אסטרטגיות לחמאס בנוגע לאופן ביצוע המשא ומתן עם ישראל בנוגע להפסקת האש והחטופים: "כיצד לענות את משפחות החטופים ואיך לתמרן את הקהילה הבינלאומית" - והכול, לפי אותו מסמך, למען המטרות הבאות: "שיקום היכולות הצבאיות לפעולה נגד ישראל, התשת המנגנון הפוליטי והצבאי של ישראל, והגברת הלחץ הבינלאומי על ישראל". כמה ימים קודם לכן, התפרסמה כתבה בעיתון "ג'ואיש כרוניקל", שציטטה לכאורה מסמך אחר של סינוואר, המדבר על תוכנית ל"הברחת חטופים מציר פילדלפי ומשם לאיראן או לתימן".
שתי הכתבות צוטטו הן על ידי נתניהו בישיבת הממשלה ובמסיבת עיתונאים לתקשורת הזרה, והן על ידי רעיית ראש הממשלה בפגישה עם משפחות חטופים.
ימים בודדים לאחר הפרסומים ב"בילד" וב"ג'ואיש כרוניקל", חשף עיתונאי ynet ו"ידיעות אחרונות" רונן ברגמן, כי צה"ל פתח בחקירת הדלפת מסמכי חמאס מסולפים לתקשורת זרה, כדי לעצב את דעת קהל בישראל. אז נחשף כי "מסמך סינוואר" שהתפרסם במלואו ביומון הגרמני - כלל לא נכתב על ידי סינוואר - וגם מה שכתוב בו, הפוך לחלוטין ממה שפורסם; כלומר, לא רק שעיתון גרמני קיבל מסמכים מסווגים של צה"ל, הוא גם קיבל סיכום והסבר מאוד סובייקטיבי על תוכנם.
בנוגע למסמך שעליו התבסס הדיווח ב"כרוניקל", התברר שמסמך זה לא היה ולא נברא: העיתון פרסם התנצלות, הכתבה הוסרה, ובנוסף התגלה כי שמו האמיתי של הכתב שהיה חתום עליה - אדם בשם "אילון פרי" - הוא בכלל אלי יפרח.
כאמור, בעקבות הדלפת המסמך ל"בילד" והפרסום הכוזב ב"כרוניקל", צה"ל פתח בחקירה כדי להבין איך הגיעו מסמכים מסווגים שנמצאו בעזה, לעיתונים בארץ ובחו"ל.
סביבת החשוד: "הוא סוג של קורבן, הפקירו אותו"
בתוך כך, גורמים בכירים בסביבת נתניהו מתנערים בימים האחרונים מהחשוד המרכזי בפרשת ההדלפות, ואף טוענים כי לא היה בקרבתו של ראש הממשלה. ואולם, גורמים שמכירים את האיש ואת עבודתו אומרים כי בחודשים האחרונים לא רק שהיה בקרבתו של נתניהו - הוא גם ליווה את השיירות שלו, התלווה לביקורים שלו בבסיסיים מסווגים ואף היה שותף להתייעצויות בנושאים רגישים מאוד. הוא נהג לשוחח עם נתניהו ולאשר איתו מסרים, ואף נשלח לשליחות בחו"ל כחלק ממאמצי ההסברה של המעגל שמקיף את נתניהו.
האיש המשיך ללוות את ראש הממשלה גם אחרי שנכשל בבדיקת הסיווג של השב"כ, ונחשף בכל זאת לחומרים סודיים. הוא הגן בלהט על נתניהו ולדברי גורמים שמעורים בפרטים, ראש הממשלה גם היה מרוצה מהעבודה שלו.
אותו חשוד עבד תחת ראש הסגל של ראש הממשלה צחי ברוורמן. הוא היה מחובר למעגל הקרוב של נתניהו. חבריו של החשוד המרכזי בפרשה אומרים שהוא לא הסיפור, והיו בסביבת נתניהו הדלפות הרבה יותר גדולות. "נפלו עליו כקורבן, אבל הוא לא היחיד שהדליף". לדבריהם, "היה לו אש בעיניים, והיו מרוצים ממנו. הוא עבד בלהט להגן עליו". חבריו סיפרו כי הוא עבד בלי שכר, ולשכת רה"מ ניסתה להעסיק אותו כיועץ חיצוני אחרי שסיימו את העסקתו. "כל החברים היו בשוק מוחלט", הם סיפרו. "הוא סוג של קורבן, הפקירו אותו".
אחר הצהריים הותר לפרסום כי מספר חשודים נעצרו במסגרת פרשת הדלפת המסמכים שהסעירה את משרד ראש הממשלה. במסגרת חקירה משותפת של שב"כ, המשטרה וצה"ל שנכנסה לשלב הגלוי בשבוע האחרון, מתנהלת בדיקה בנושא מסירת מידע מסווג בניגוד לחוק. מדובר בפרשה שכוללת חשד לסיכון מידע רגיש ומקורותיו, וכן לפגיעה בהשגת יעדי המלחמה בעזה. למעשה, מדובר בצמצומו של צו איסור הפרסום - שעדיין לא מתיר את יתר פרטי הפרשה.
פורסם לראשונה: 21:40, 01.11.24