לא מגנה את פוטין: ההתייחסות הראשונה של בנט למלחמה
(צילום: דובר צה''ל)


ראש הממשלה נפתלי בנט התייחס אחר הצהריים (חמישי) למלחמה שבה פתחה רוסיה נגד אוקראינה, שעות לאחר ששר החוץ יאיר לפיד כבר סיפק גינוי ראשון לפלישה הנרחבת של מוסקבה - ולא גינה את הקרמלין. בדברים שנשא בטקס סיום קורס הקצינים אמר בנט כי "אלה רגעים קשים וטרגיים, וליבנו עם אזרחי אוקראינה שנקלעו למצב הזה ללא עוול בכפם". ynet העביר את דבריו בשידור חי.
1 צפייה בגלריה
נפתלי בנט וולדימיר פוטין
נפתלי בנט וולדימיר פוטין
בנט ופוטין
(צילום: רויטרס, AP)
"העולם הרבה פחות יציב, וגם האזור שלנו משנה את פניו מיום ליום", אמר בנט בנוכחות הרמטכ"ל אביב כוכבי. "ימים אלה מלמדים אותנו שמלחמה בין צבאות איננה, לצערנו, נחלת העבר. מדינת ישראל ניצבת דווקא בימים אלה כעוגן של חוזק, של יציבות, של ביטחון ושל תקווה, באזור קשה, רווי איומים ואתגרים. כל ישראלי יודע תמיד שיש לו בית לשוב אליו, שיש מי שידאג לו בעת צרה".
ראש הממשלה פנה לישראלים וישראליות שטרם הצליחו לצאת מאוקראינו ואמר: "צאו כעת, שמרו על חייכם. האנשים שלנו ממתינים לקלוט אתכם במעברי הגבול במערב המדינה. בנוסף, כל יהודייה ויהודי, בכל מקום בעולם, יודעים שאנחנו מחכים להם כאן ושהדלת של מדינת ישראל תמיד פתוחה. ישראל תירתם להושיט יד בכל סיוע הומניטרי שיידרש. יש לנו את היכולת, ואנחנו למודי ניסיון בכך".
מוקדם יותר גינה כאמור לפיד את המתקפה הרוסית, ובמסיבת עיתונאים שכינס מסר: "ההתקפה הרוסית על אוקראינה היא הפרה חמורה וישראל מגנה אותה". הוא הוסיף כי "ישראל היא מדינה למודת מלחמות, ומלחמה אינה דרך לפתור סכסוכים. אפשר עדיין לעצור וליישב את המחלוקות", ואמר עוד: "לישראל יש יחסים טובים גם עם רוסיה וגם עם אוקראינה". באולפן ynet התראיין שר האוצר אביגדור ליברמן, ואמר כי על ישראל לשמור על "פרופיל נמוך".
ישראל נזהרה מאוד עד עתה מלגנות את רוסיה, בין היתר כי הרוסים, שכוחותיהם נמצאים גם בסוריה, הם שחקני מפתח באזורנו - וישראל ניסתה עד כה להלך בין הטיפות במשבר. אתמול אמנם פרסמה ישראל הודעה רשמית שבה תמכה בשלמות הטריטוריאלית של אוקראינה - אך לא הזכירה כלל את רוסיה עצמה.
הצהרת לפיד בנוגע למצב באוקראינה
(צילום: לע''מ)

לפני הגינוי של לפיד, הלילה פרסמה שגרירות רוסיה באו"ם בצעד יוצא דופן גינוי לישראל, שנתפס בתור נקמה או מסר בעקבות אותה הודעה ישראלית מאתמול על תמיכה בשלמותה הטריטוריאלית של אוקראינה. בהודעה נכתב: "רוסיה מודאגת מהכרזתה של תל אביב להרחבת פעילות ההתנחלויות ברמת הגולן הכבושה, שמנוגדת לאמנת ז'נבה. רוסיה לא מכירה בריבונות של ישראל על רמת הגולן שהיא חלק מסוריה".
נשיא מדינת ישראל יצחק הרצוג התייחס היום לראשונה למבצע הצבאי הנרחב שבו פתחה רוסיה באוקראינה, שמעורר גינויים נרחבים בעולם המערבי וגם מנשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן. מיד לאחר נחיתתו ביוון, שם מקיים הרצוג ביקור מדיני, ובעת הפגישה עם הנשיאה קתרינה סקלארופולו הוא אמר: "זה רגע היסטורי מורכב מאוד. אני חש עצב רב מחשש לטרגדיה הומניטרית ולפגיעה באזרחים חפים מפשע". בדבריו אלו לא גינה רשמית את רוסיה.
זמן קצר לאחר מכן, בהמשך ביקורו, התיישר הרצוג עם דברי לפיד וגינה אף הוא את הרוסים: הוא הודה למארחיו על "האירוח ביום קשה זה", ואמר כי "ממשלת ישראל, כמו יוון, עומדת על הפרת הסדר הבינלאומי שקורות על אדמת אוקראינה כעת, ועל הפרת השלמות הטריטוריאלית של אוקראינה". הוא הפציר בישראלים שנמצאים באוקראינה "לחזור דרך המעברים היבשתיים", והוסיף: "אנחנו מתפללים לבריאותם של האזרחים באוקראינה ושל הקהילות היהודיות". זמן קצר לאחר דבריו, התקבלה הודעת הגינוי של לפיד.