מאות מיליוני בני אדם ברחבי סין קיבלו היום (א') את השנה הירחית החדשה בפסטיבלים, בהתאספויות משפחתיות ובתפילות במקדשים. זוהי החגיגה הגדולה ביותר שנראתה במדינת הענק מאז שנגיף הקורונה התפשט ממנה לרחבי העולם לפני שלוש שנים, והיא מתאפשרת אחרי שבחודש שעבר ביטלו השלטונות את מדיניות ההגבלות המחמירה שלהם – למרות העובדה שהסרת ההגבלות הזו הביאה להתפרצות אדירה של הנגיף ברחבי סין. רק הלילה הודיעו הרשויות כי בתוך שבוע מתו מסיבוכים הקשורים לקורונה עוד 13,000 בני אדם.
ראש השנה הירחית החדשה הוא החג החשוב ביותר בלוח השנה הסיני, ובמחזור שמתפרש על פני 12 שנים כל שנה מקבלת שם של חיה על פי סימני גלגל המזלות (הזודיאק) – כשהפעם השנה החדשה היא "שנת הארנב". לאורך שלוש השנים האחרונות הוטלו הגבלות שונות על החגיגות הללו, והעובדה שכעת לא נדרשים הסינים לעבור בידודים כשהם עוברים בין מחוז למחוז וכבר לא חוששים מסגרים פתאומיים אפשרה לעשרות מיליוני עובדים בערים הגדולות לחזור הביתה ליישובים ולכפרים ברחבי סין, כשחלקם מתאחדים עם בני משפחותיהם לראשונה מאז פרוץ המגפה.
גם פסטיבלים ואירועים חגיגיים אחרים שבו לפעילות בסדר גודל משמעותי הרבה יותר מזו שנראתה בהם בשלוש השנים האחרונות, אבל התפרצות הקורונה הנוכחית כן נתנה את אותותיה: רבים מהחוגגים עטו מסכות על פניהם, ומספריהם לא משתווים לגמרי לאלו שנרשמו לפני המגפה. אבל במדינה כמו סין, עם 1.4 מיליארד תושבים, עדיין מדובר בהמונים: מחוץ למקדש הלאמה האייקוני בבייג'ינג, מקדש בודהיסטי, השתרך תור באורך של כקילומטר, ואלפים המתינו שם כדי להתפלל עבור יקירי לבם.
גם בפארק טרונטינג בבירה הסינית לא נראו השנה המוני דוכני המזון שלרוב מציפים אותו במהלך חגיגות השנה החדשה, כשהם מעוטרים בפנסים סיניים מסורתיים. פסטיבל פופולרי אחר בפרק בדאצ'ו בעיר כן ייערך בהמשך השבוע אחרי שלוש שנים שבהן הושעתה פעילותו, אבל אירועים דומים בפארקים אחרים טרם חודשו.
בהונג קונג מאמינים רבים צבאו על המקדש וונג טאי סין הטאואיסטי, והדליקו שם מקלות קטורת שעל פי המסורת לאלו שמדליקים אותם ראשונים יש סיכוי גדול יותר שמשאלותיהם לשנה החדשה יתגשמו. בתור למקדש שוחח אמש עם סוכנות הידיעות AP תושב בשם פרדי הו, שאמר כי הוא מקווה להיות אחד הראשונים שידליקו את הקטורת. "אני מתפלל שהשנה החדשה תביא עמה שלום, שכלכלת הונג קונג תשגשג, שהמגפה תעזוב אותנו – ושנוכל לחיות חיים נורמליים", אמר, "אני מאמין שזה מה שכולם מייחלים לו".
החגיגות נערכות כאמור למרות העובדה שהנגיף ממשיך להשתולל ברחבי סין, ומעוררות כעת חשש שיתפשט במהירות רבה יותר באזורים כפריים ומרוחקים (שבהם שירותי הבריאות יעילים פחות), בשל העובדה שמיליוני סינים שגרים בערים הגדולות יצאו לדרכים כדי להתאחד עם משפחותיהם. ההתפרצות הנרחבת בסין, נזכיר, החלה בחודש שעבר אחרי שהשלטונות זנחו את מדיניות ה"אפס הדבקה" – שבמסגרתה הטילו שוב ושוב סגרים והגבלות מחמירות בכל מקרה של התפרצות, קטנה ככל שתהיה. הסגרים התכופים הללו שיבשו את חייהם של הסינים ופגעו בכלכלה, וזניחתם נעשתה רק לאחר המחאה החריגה שפרצה נגד השלטון הקומוניסטי.
בשבועות הראשונים של ההתפרצות סירבה סין לשתף עם העולם נתונים על המתרחש בה, ואף צמצמה משמעותית את ההגדרה שלה לתמותה מקורונה, אבל בצל הביקורת שספגה ממדינות אחרות ומארגון הבריאות העולמי היא משתפת כעת מידע רב יותר, אם כי אמינותו עדיין מוטלת בספק. בשבוע שעבר הודיעו הרשויות כי בתוך חודש אחד, מ-8 בדצמבר ועד 12 בינואר, מתו מסיבוכי הנגיף 60,000 בני אדם – זינוק דרמטי מהנתון הקודם שעליו דיווחה – כ-5,200 מתים בלבד לכל אורך המגפה. הבוקר דיווחה כאמור סין על 13,000 מתים נוספים, בשבוע שבין 13 בינואר ל-19 בינואר.
נתוני התמותה שמספקת סין מתבססים על מקרי מוות בבתי החולים שלה, ולא נכללים בהם חולי קורונה שמתו בבתיהם הפרטיים, כך שהמספר האמיתי ככל הנראה גבוה בהרבה. מומחי בריאות בעולם העריכו כי מניין הקורבנות בסין עלול להגיע למיליון עד סוף 2023, וחברת נתוני הבריאות הבריטית Airfinity מסרה כי השבוע מספר המתים היומי מהנגיף עלול להגיע ל-36,000. מאחורי התחזיות העגומות הללו עומדת דווקא ההצלחה הרבה של מדיניות ה"אפס הדבקה" שהופסקה בסוף השנה שעברה: היא הביאה לכך שרמת החיסוניות מפני הנגיף באוכלוסייה הייתה עד כה נמוכה מאוד ביחס לשאר מדינות העולם שכבר למדו "לחיות לצד הקורונה". במקביל, רבים בסין מביעים הסתייגות מחיסונים מתוצרת מקומית, שנחשבים ליעילים הרבה פחות מהחיסונים המערביים.
רשויות הבריאות בסין משמיעות דווקא אופטימיות, ולטענתן שיאה של ההתפרצות כבר חלף. וו זוניו, האפידמיולוג הראשי במרכז הסיני לבקרת מחלות ולמניעתן, אמר אתמול כי למרות החשש מהתפשטות מהירה יותר של הנגיף באזורי הפריפריה, הסיכוי לגל קשה נוסף בחודשיים או בשלושת החודשים הבאים נמוך – כיוון שלדבריו כ-80% מאוכלוסיית סין כבר נדבקו.