לפחות חמישה בני אדם נהרגו ועוד 18 נפצעו במתקפת טילים רוסית הערב (שבת) על יעדים בעיר אודסה שבדרום אוקראינה. מדובר בהתקפה הקטלנית ביותר על העיר מאז תחילת המלחמה. הכוחות האוקראיניים מסרו כי שישה טילי שיוט נורו לעבר העיר וכי שניים מהם פגעו במתקן צבאי ובשני בנייני מגורים. בתמונות שהגיעו מאחת מזירות הפגיעה נראה עשן כבד מיתמר. הרשויות האוקראיניות מסרו כי בין ההרוגים תינוק בן שלושה חודשים.
בחלוף שעות אחדות מסרה רוסיה כי התקיפה כוונה נגד מחסן שבו הוחזקו כלי נשק רבים שסיפקו ארה"ב ומדינות אירופה לאוקראינה, וכי היעד הושמד.
ההתקפה על אודסה, שלחופי הים השחור, מגיעה בשעה שבה רוסיה מנסה להדק את אחיזתה באזורים אחרים בדרום אוקראינה, אולי בתקווה ליצור רצף טריטוריאלי מחצי האי קרים שבשליטתה לא רק אל אזורי השליטה של המורדים הפרו-רוסים במזרח אוקראינה, אלא גם אל חבל טרסניסטריה הפרו-רוסי במולדובה, שכנתה של אוקראינה ממערב.
בדרום-מזרח אוקראינה נמשכה היום הדרמה במפעל המתכות "אזובסטל", שבו מסתתרים יותר מ-2,000 חיילים אוקראינים המסרבים להיכנע ועוד מאות אזרחים. רוסיה אמנם הכריזה שלשום כי השלימה את כיבושה של עיר הנמל, אבל במערב עדיין מפקפקים בהכרזה הזו ומציינים את העובדה שכמה כיסים של התנגדות אוקראינית עדיין קיימים שם, ובראשם ב"אזובסטל".
מריופול, נזכיר, נחשבת ליעד אסטרטגי מאוד עבור הרוסים: כיבושה יסייע לצבאו של ולדימיר פוטין ליצור רצף טריטוריאלי מחצי האי קרים, שאותו סיפחה רוסיה מאוקראינה כבר ב-2014, לאזורי המורדים הפרו-רוסים בחבל דונבאס, שבהם ממקד כעת הקרמלין את המבצע הצבאי שלו, בתקווה להרחיב את אזורי השליטה של המורדים האלה. מריופול ספגה הפגזות כבדות במשך שבועות ארוכים, ואוקראינה טוענת כי יותר מ-20 אלף אזרחים נהרגו בעיר. אחרים מצאו עצמם שורדים בתנאים קשים, כמעט ללא מזון, מי שתייה וחשמל כדי להתחמם.
בשבועות האחרונים הצליחו הרוסים להתקדם לעומק מריופול, ולפני כשבוע הכריזו כי השלימו את ההשתלטות על האזורים האורבניים שלה. מפעל "אזובסטל" הוא כנראה מעוז ההתנגדות הגדול האחרון, ועמידתם האיתנה של הכוחות המתבצרים שם זיכתה אותו בימים האחרונים בכינוי "המצודה של מריופול". המפעל שוכן באזור תעשייה המשקיף על ים אזוב, גודלו יותר מ-11 קילומטרים רבועים, והוא כולל בניינים עצומים ומסילות רכבת. לפי הערכות, במערכת המנהרות והבונקרים שלו מוטלים לפחות 500 חיילים פצועים הזקוקים לטיפול רפואי דחוף.
סגן המפקד מהמפעל: "כל עוד אנחנו כאן, מריופול בשליטתנו"
שלשום, אחרי ימים שבהם איימה להסתער על המפעל באש כבדה, ומשהאוקראינים בתוכו לא נענו לאולטימטום שהציבה להם להיכנע ולצאת, הודיעה רוסיה על ביטול מבצע ההסתערות ועל הטלת מצור על המתחם. עם זאת, היום בצהריים טענה ממשלת אוקראינה כי הצבא הרוסי חידש את הפצצותיו על המקום ומנסה להסתער עליו. לפי שעה מידת אמינותה של הטענה אינה ברורה.
"גדוד אזוב" של המשמר הלאומי האוקראיני, גדוד שהוקם לפני שנים אחדות על-ידי פעילי ימין קיצוני ובהמשך נטמע בכוחות האוקראיניים הרשמיים, פרסם היום סרטון המתעד לראשונה, לדבריו, את האזרחים הנצורים במרתפי "אזובסטל". בסרטון, שלדבריהם צולם ביום חמישי, נראים חיילים אוקראינים מחלקים ממתקים לילדים ומשיקים אגרופים עם כמה מהם. הוא מתעד את שגרת החיים של נשים וילדים, שלדברי החיילים נצורים במקום כבר חודשיים. נראות בו מיטות מאולתרות, ואחד הילדים נראה עושה שיעורי בית בחוברת צביעה.
כמה מהנשים והילדים בסרטון מדברים למצלמה, ואחת מהם מספרת כי היא והלכודים האחרים מתגעגעים לאור השמש: "אנחנו רוצים לראות שמיים שלווים, אנחנו רוצים לנשום אוויר צח. פשוט אין לכם מושג כמה משמעותי עבורנו זה פשוט לאכול, לשתות קצת תה ממותק. עבורנו, זה כבר נחשב לאושר". אחת הילדות בבונקר המצולם מספרת שהיא וקרוביה לא זכו להביט בשמיים או לראות אור יום מאז 27 בפברואר, אז ברחו מביתם. ילד אחר מספר על רצונו הנואש לצאת החוצה אחרי כ-60 יום מתחת לפני האדמה: "אני רוצה לראות את השמש כי חשוך כאן, לא כמו בחוץ. כשהבתים שלנו ייבנו מחדש נוכל לחיות בשלום. תנו לאוקראינה לנצח, כי אוקראינה היא המולדת שלנו".
אחת הנשים המדברות בסרטון מספרת בו כי המזון והמים כמעט אזלו ליושבי המקלט וכי הם נמצאים בסכנת רעב. "כל האספקה שהבאנו איתנו אוזלת. בקרוב לא יהיה לנו די אוכל לתת לילדים. אנחנו כאן וזקוקים לעזרה. אנחנו במוקד האירועים ולא יכולים לצאת. אנחנו חוששים לחיי הילדים וההורים המבוגרים שלנו, שזקוקים לטיפול רפואי. אוזל להם הכוח. אין יום אחד בלי הפגזות. הם פוחדים ללכת אפילו לשירותים".
גם רשת BBC שידרה בסוף השבוע סרטון מתוך המפעל, ובו נראה מדבר סבייטוסלב פלמר, סגן מפקד "גדוד אזוב" שחייליו מתבצרים במקום. "כפי שאמרתי, כל עוד אנחנו כאן – מריופול נשארת בשליטת אוקראינה", הצהיר פלמר. הוא מסר כי במנהרות במתקן לכודים עשרות הרוגים, וכי כל הבניינים בשטח אזובסטל נהרסו למעשה: "הרוסים הטילו פצצות כבדות, פצצות חודרות-בונקרים שגרמו הרס עצום. יש לנו פצועים והרוגים בתוך הבונקרים, ויש אזרחים שנותרו לכודים תחת הריסות הבניינים". הקצין ציין כי האזרחים מסתתרים במרתפים נפרדים מאלה של החיילים, אך החיילים שומרים על קשר עם חלקם: "אנחנו יודעים שיש שם ילדים קטנים, אפילו בני שלושה חודשים בלבד".
בינתיים נמשך הקושי לפנות תושבים מאזורים אחרים במריופול. בעיר עדיין לכודים יותר מ-100 אלף תושבים שמבקשים להימלט ממנה, אבל בכיר בעירייה המקומית מסר בצהריים כי גם היום נכשל המאמץ לפתוח מסדרון הומניטרי שדרכו יתפנו לפחות חלקם. עוזר לראש העיר דיווח שכ-200 תושבים התאספו בנקודת מפגש כדי להתפנות, אבל צבא רוסיה הורה להם להתפזר והזהיר אותם שבקרוב יתחוללו הפגזות.
אש כבדה על הערים האוקראיניות בלוהנסק
באזורים אחרים במזרח אוקראינה ובדרומה נמשכת הלחימה העזה. מושל מחוז לוהנסק, אחד המחוזות המרכיבים את חבל דונבאס שנשלט כעת ברובו על-ידי המורדים הפרו-רוסים, מסר בצהריים כי כל הערים במחוז שנמצאות בשליטה אוקראינית סופגות היום הפגזות כבדות, וכי ההפגזות הללו רק מתעצמות. המושל, סרהיי היידאי, עדכן כי הכוחות האוקראיניים נסוגים מכמה יישובים כדי להתארגן מחדש, אך הדגיש כי לא מדובר במכה משמעותית עבורם. המושל מסר עוד כי לפחות שני אזרחים נהרגו היום מהירי ולפחות שניים נפצעו.
מנגד התגאה היום צבא אוקראינה בעוד הישג כשדיווח כי שני גנרלים רוסים נהרגו באזור העיר חרסון שבדרום, וגנרל נוסף נפצע באורח קשה. לדברי האוקראינים, השלושה נפגעו במוצב רוסי אתמול. מאז תחילת המלחמה דיווחה אוקראינה על הרג של יותר מ-10 גנרלים רוסים, ופרשנים צבאיים אמרו כי בהנחה שהדיווחים נכונים – הדבר מעיד כי הקושי שבו נתקלה רוסיה באוקראינה אילץ אותה לקדם אל החזית יותר ויותר קצינים בכירים. מומחים במערב אומרים שבמלחמה באוקראינה נהרגו יותר גנרלים רוסים מאשר בכל עימות צבאי אחר מאז מלחמת העולם השנייה.
בתוך כך, בצל קריאותיו של נשיא אוקראינה זלנסקי למערב להגביר את הסיוע הצבאי לארצו ולהחריף את החרם שלו על רוסיה דיווח היום "הטלגרף" הבריטי כי חברות מצרפת ומגרמניה מכרו בשנים האחרונות לרוסיה ציוד צבאי בשווי 230 מיליון פאונד שאסור היה להן למכור לה מתוקף אמברגו הנשק שהטיל האיחוד האירופי על מוסקבה אחרי סיפוח חצי האי קרים ב-2014. לפי הדיווח, המידע עולה מניתוח שערכו אנשי האיחוד האירופי, וסביר להניח שהציוד שהועבר לרוסים משמש אותם כעת למלחמה באוקראינה. ב"טלגרף" דווח כי המכירות נמשכו בגלל פרצה באיסור שאפשרה אותן, ושהתגלתה רק בחודש שעבר.