סעודיה וטורקיה הצטרפו היום (ה') לשורה של מדינות ברחבי העולם שגינו את החלטתו של הטליבאן, הארגון האיסלאמיסטי השולט באפגניסטן, לאסור על נשים ללמוד באוניברסיטאות. "מה הנזק בחינוך לנשים? איזה נזק זה גורם לאפגניסטן?", תהה הבוקר שר החוץ הטורקי מבלוט צ'בושולו. "האם יש לכך איזשהו הסבר איסלאמי? להיפך, הדת שלנו, האיסלאם, אינה נגד חינוך. היא מעודדת חינוך ומדעים", אמר.
גינוי להחלטת הטליבאן נשמע אמש גם מסעודיה, מדינה שאוכפת בעצמה פרשנות מחמירה למדי של השריעה (ההלכה האיסלאמית) ושעד שנים ספורות בלבד הטילה הגבלות נוקשות על נשים ברוב תחומי החיים. רק לאחרונה, כחלק מהרפורמות הכלכליות והחברתיות שמוביל בממלכה יורש העצר מוחמד בן סלמאן, היא הסירה חלק מההגבלות הללו, ובין היתר התירה להן לנהוג או לטוס לחו"ל ללא אישור של קרוב משפחה גבר. במשרד החוץ בריאד הביעו "תדהמה וחרטה" מהאיסור החדש של הטליבאן, וציינו שתדהמה שכזו נרשמה "בכל המדינות המוסלמיות". גם קטאר השכנה, שמנהלת קשרים דיפלומטיים הדוקים עם הטליבאן ולאורך שנותיו בגלות אפשרה לו להפעיל בשטחה לשכה מדינית, גינתה את החלטתו.
הטליבאן, נזכיר, שלט באפגניסטן בשנים 2001-1996, ואז הוא הנהיג בה משטר דיכוי רצחני. במסגרת המשטר ההוא אסר הארגון על נשים לצאת מהבית בלי ליווי גבר ממשפחתן, מנע מהן ללמוד במוסדות חינוך והטיל עונשים קשים ביותר – בהם סקילה למוות באבנים וכריתת איברים – בגין מעשים שאותם תפס כהפרה של כללי השריעה. עם שובו לשלטון באוגוסט אשתקד, כשהכוחות האמריקניים נסוגו מהמדינה, טענו בכירים בארגון כי הפיקו לקחים מאירועי שנות ה-90, וכי בכוונתם לנקוט הפעם יד רכה יותר כלפי אזרחי אפגניסטן, אבל התקוות שכך יהיה התבדו.
בחודשים האחרונים הטיל הטליבאן עוד ועוד הגבלות המזכירות את אלה שהנהיג בסוף המאה שעברה, ועוד לפני ההכרזה השבוע הוא סגר את כל חטיבות הביניים והתיכונים המיועדים לבנות. הוא אסר על נשים להיכנס לחדרי כושר ולפארקים, חייב אותן לכסות את כל פניהן מלבד העיניים כשהן יוצאות מהבית, הרחיק אותן מרוב תחומי העיסוק – ושב לבצע עונשי הלקאה פומביים לנשים וגברים שעוברים על כלליו.
הפרת ההבטחות שלו למדיניות מתונה יותר פוגעת במאמציו של הארגון לקבל הכרה בינלאומית בשלטונו, הכרה שתסייע לו להסיר סנקציות שהוטלו עליו ולהזרים כספי סיוע לכלכלה הקורסת של אפגניסטן – שחווה משבר הומניטרי קשה ביותר, כזה שבמסגרתו מגיעים עדויות רבות על אבות שמוכרים את בנותיהן בעבור פת לחם.
האיסורים שהטיל נעשו על רקע דיווחים בעבר על מחלוקות פנימיות בתוך הנהגת הארגון, ונראה שידם של הפלגים הקיצוניים יותר בתוכו על העליונה כעת: ביום שלישי האחרון הודיע הטליבאן על אותו איסור חדש, שבמסגרתו ננעלו שערי אוניברסיטאות בפני נשים ברחבי המדינה. כבר בבוקר שאחרי ניצבו שומרים חמושים מחוץ למוסדות הללו ומנעו מנשים, שחלקן כלל לא שמעו עדיין על האיסור, להיכנס פנימה. לפי עדויות היו אף כאלו שנזרקו החוצה בזמן שהשתתפו במבחנים.
מאז עלה הטליבאן לשלטון אשתקד נדיר מאוד שנערכות הפגנות נגדו, אבל הבוקר נצפו עשרות נשים מפגינות בקאבול במחאה על האיסור החדש. עדי ראייה סיפרו לסוכנות הידיעות רויטרס כי בסביבות 50 מפגינים, רובם נשים, הפגינו מחוץ לאחת האוניברסיטאות בבירה האפגנית וקראו: "חינוך זו זכות, האוניברסיטאות צריכות להיות פתוחות".
סוכנות AP דיווחה גם היא על הפגנה בעיר, אם כי לא ברור אם מדובר באותה מחאה שעליה דיווחה רויטרס, וציינה כי המפגינות שם קראו: "הכול או כלום. אל תפחדו. אנחנו ביחד". אחת הנשים שם טענה, כך לפי סרטון שהגיע לידי AP, כי כוחות הביטחון של הטליבאן פיזרו את המפגינות בכוח. "הרביצו לילדות והצליפו בהן", היא אמרה. "הם הביאו גם נשות צבא איתם, הם הצליפו בהן. ברחנו משם בריצה, כמה ילדות נעצרו. אני לא יודעת מה הולך לקרות".
החברה באפגניסטן היא אמנם חברה שמרנית למדי, אבל ב-20 השנים שבהן לא היה הטליבאן בשלטון, ושבמדינה שלטה ממשלה פרו-מערבית, גברה בה יותר ויותר התמיכה בחינוך לנשים – ונראה שהמהלך של הטליבאן מתקבל שם בכעס רב, גם מצד גברים רבים. אתמול יצאו כמה סטודנטים בהפגנתיות ממבחן שנערך באוניברסיטה בעיר ננגרהאר, לאות סולידריות עם הסטודנטיות שלא הורשו להשתתף בה.
גם כמה שחקני קריקט מפורסמים באפגניסטן, ענף ספורט פופולרי ביותר שם, מתחו ביקורת על ההחלטה. השחקן רחמנוללה גרבאז כתב בציוץ בטוויטר כי כל יום שבו נשים לא לומדות הוא יום שבו מבוזבז עתידה של אומה שלמה. שחקן קריקט נוסף, ראשיד חאן, כתב שהנשים עומדות במרכז החברה: "חברה שמותירה את ילדיה בידיהן של נשים נבערות שלא יודעות קרוא וכתוב, לא יכולה לצפות מאנשיה לשרת ולעבוד קשה".