התקדמות בשיחות עם טורקיה לקראת ביקורו הראשון של נשיא ישראלי זה שנים: בעוד פחות משלושה שבועות צפוי יצחק הרצוג להיפגש עם נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, במה שצפוי להיות הסימן הרשמי לנרמול המתהווה של היחסים בין המדינות.
משלחת טורקית בכירה, בראשות הדובר והיועץ הבכיר לנשיא טורקיה, איברהים קלין, וסגן שר החוץ הטורקי סאדת אונאל, ביקרה ברביעי ובחמישי בישראל, ונפגשה עם מנכ"ל משרד החוץ אלון אושפיז, מנכ"ל בית הנשיא אייל שויקי וצוותיהם. הפגישות, שהתקיימו באווירה טובה מאוד, התמקדו בהכנות לביקורו של הרצוג, ביחסים בין המדינות ובסוגיות אזוריות שונות.
"לטורקיה ולישראל השפעה רחבה באזור ושני הצדדים הסכימו כי שיקום היחסים יוכל לתרום ליציבות האזור", נמסר בהודעה משותפת למשרד החוץ ולבית הנשיא. בשתי הפגישות הונפו דגלי ישראל וטורקיה - אף שלא נראו בתמונות שפורסמו.
במהלך הפגישה בבית הנשיא, נכנס לפתע הנשיא הרצוג לחדר הישיבות ובירך את האורחים מטורקיה. הרצוג אמר לשני הבכירים הטורקים כי ביקורו המתוכנן הוא חשוב מאוד, וקלין השיב כי ארדואן ואזרחי טורקיה ישמחו לקבלו ומצפים לעידן חדש עם ישראל. ביקורו של הרצוג, כאמור, אמור להוביל להודעה רשמית של החזרת השגרירים.
לאור הביקורת על "הזנחת" העניין הפלסטיני, קלין ואונאל ביקרו גם ברמאללה ונפגשו עם יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן. השניים פקדו גם את הר הבית, וקלין הצטלם עם ילדים פלסטינים בתיאום עם הצד הישראלי.
גורמים מדיניים אמרו ל-ynet כי הטורקים רוצים שביקורו של הרצוג יהיה ברמה הכי גבוהה שיש, ויוגדר כממלכתי. באנקרה נערכים להרעיף על הרצוג את מלוא הכבוד האפשרי, ובישראל שוררת תחושה שהטורקים פועלים מתוך רצון טוב לחמם את היחסים.
הצד הישראלי עדכן את הטורקים שהרצוג מתכוון לערוך ביקורים מדיניים ביוון וקפריסין לפני הגעתו לטורקיה. הרצוג מבקש להרגיע את היוונים והקפריסאים ולומר שההתחממות ביחסים בין ישראל לבין טורקיה אינה על חשבונם - וכי היחסים המיוחדים בין המדינות לא יפגעו. הבכירים הטורקים בירכו על כך ואמרו שטוב שהרצוג מתכוון לבקר בשתי המדינות.
מסתמן שהביקור של הרצוג ב-9 במרץ יימשך יומיים, אך הפרט הזה טרם נסגר סופית וקיימת עדיין אפשרות שיימשך רק יום אחד. כמו כן, לא ברור עדיין אם יבקר גם באיסטנבול או רק באנקרה. כך או כך, צפויה פגישה פומבית בין הרצוג לארדואן וגם ארוחת צהריים או ערב משותפת. אם הביקור ייערך באיסטנבול, הרצוג צפוי לפגוש גם את חברי הקהילה היהודית.
מנכ"ל משרד החוץ אלון אושפיז אמר כי ביקור הנשיא הרצוג באנקרה יהיה צעד ראשון חשוב מאוד בקידום ושיפור היחסים עם טורקיה. "אנו מדברים על תהליך הדרגתי והדבר הראשון שצריך לקרות בו זה ביקור של הנשיא", הסביר.
לפי גורם מדיני בכיר, ישראל לא הציבה תנאים לגבי נוכחות חמאס בטורקיה. "בתהליך של התקרבות זהירה יש מחוות פה ושם, וזו המטרה", הסביר. "אנו כן רואים התגברות של פעילות טורקית נגד טרור. יש יותר פעילות טורקית נגד טרור חמאס בשטחם". יחד עם זאת, טורקיה נמצאת כל הזמן בדיאלוג מודיעיני עם ישראל, וכשבאנקרה מקבלים מידע על פעילי חמאס שעוסקים בטרור - הטורקים מטפלים בהם ביעילות. ישראל דרשה את סגירת משרדי הארגון בטורקיה, אך הטורקים לא נענו לבקשה עד כה.
בימים האחרונים דיווחה פרשנית העיתון הטורקי "הורייט", הנדה פיראט, כי במסגרת התחממות היחסים עם ישראל, טורקיה סילקה 10 פעילי חמאס שהגיעו למדינה לאחר עסקת שליט. עוד כתבה הפרשנית כי טורקיה הבהירה לחמאס שלעולם לא תעניק לו סיוע צבאי וכי לא תאפשר לבכירי הארגון לעסוק בטרור מאדמתה.