הקשר בין מדינת ישראל והפיליפינים הולך ומתחמם בכל המישורים. רק היום (שלישי) קרו שני דברים משמעותיים שאין קשר ביניהם, אך הם מהווים ביטוי להידוק הקשרים בין המדינות, במישורים רבים.
4 צפייה בגלריה
הכשרה במספנות ישראל
הכשרה במספנות ישראל
עם מערכות נשק של רפאל: הכשרת השלדג במספנת ישראל
האירוע המשמעותי הראשון הוא שמספנות ישראל מסרה לחיל הים הפיליפיני ספינת סיור מסוג שלדג 5. מדובר בשלב נוסף בהסכם שעליו חתמה המספנה עם ממשלת הפיליפינים בשנת 2020. השלדג נמסרה לצי הפיליפיני כשהיא כוללת את כל מערכות הספינה, שמוכנות לשימוש מבצעי.
שלדג 5, נחשבת לספינת הסיור המהירה והטובה מסוגה בעולם. הספינה מסוגלת לשוט במהירות של יותר מ-40 קשר (כ-75 קמ"ש) והיא בעלת טווח הפלגה של עד 1,000 מייל ימיים. מבנה הספינה מאפשר לה הפלגה במים עמוקים ובמים רדודים, ובכך יש לה יכולת להגיע כמעט עד לחוף. הספינה מונעת באמצעות זוג מנועים עוצמתיים ובמערכת מסוג סילון מים המעניקים לה יכולת תמרון יוצאת דופן.
במקביל להסכם של מספנות ישראל עם ממשלת הפיליפינים, חברת רפא"ל חתמה הסכם לאספקת מערכות הנשק, השליטה והקשר המותקנים על הספינה. בכלל זה, על סיפון הספינה מותקנים תותח מבוקר מדגם "טייפון" בקוטר 30 מ"מ, תותח בקוטר 0.5 מ"מ וכן מערכות טילים לטווח קצר. לספינה יכולת שהייה בים של עד שש יממות והיא מסוגלת לאכלס צוות של עד 14 לוחמים ומפקדים, שלהם מוצעים תנאי מחיה משופרים הכוללים מטבח מאובזר, חדרים נוחים לאנשי הצוות, חדרים אישים למפקד ולסגנו וחדר התכנסות למנוחה ולתדריכים.
מעבר לספינות, על פי ההסכם שנחתם בין מספנות ישראל ובין ממשלת הפיליפינים, מספנות ישראל שיפצה ושדרגה את מספנת הצי הפיליפיני. בנוסף, במתחם המספנות שבחיפה הוכשרה קבוצה גדולה של טכנאים של הצי הפיליפיני במגוון מקצועות, כדי שאלו יוכלו לתחזק את ספינות השלדג שנמסרו ללקוח. תהליך העברת ידע זה זוכה להערכה רבה מגורמי הפיקוד של חיל הים הפיליפיני. הפרויקט צפוי להסתיים בחודש יוני 2025 עם מסירת הספינה האחרונה לצי הפיליפיני.
4 צפייה בגלריה
שר התיירות חיים כץ ומקבילתו שרת התיירות כריסטינה גרסיה פראסקו
שר התיירות חיים כץ ומקבילתו שרת התיירות כריסטינה גרסיה פראסקו
"למדינות מורשת ואמונה משותפות". כץ ופראסקו בעת החתימה על מזכר ההבנות

"לפיליפינים ולישראל מסורת של יחסים חמים"

בינתיים, שר התיירות חיים כץ המבקר במנילה חתם היום על מזכר הבנות לחיזוק הקשרים ושיתוף הפעולה של המדינות בארגונים בינלאומיים בנושאי שיווק, תעופה, חדשנות ודיגיטציה. עוד צפוי השר, בין היתר, לנאום בכנס השנתי של התאחדות סוכני הנסיעות המקומית, לקיים פגישות עם עיתונאים, מובילי דעת קהל, ראשי כנסיות ונשיא חברת התעופה הפיליפינית (PAL). כמו כן, במהלך ביקורו יתקיים אירוע יין ישראלי בשיתוף פעולה עם יקבים ישראליים.
כץ מסר: "עם כניסתי לתפקיד זיהיתי תנועה מוגברת מהפיליפינים וזו הוכיחה את עצמה כיציבה גם בזמן המלחמה. מדובר במדינת מפתח באסיה, התושבים המקומיים רואים בישראל יעד שחובה לבקר בו ובכוונתנו לרכז מאמצים מיוחדים להמשך פיתוח וחיזוק הקשרים התיירותיים בין המדינות".
שרת התיירות של הפיליפינים כריסטינה גרסיה פראסקו מסרה: "לפיליפינים ולישראל מסורת של יחסים חמים, מורשת ואמונה משותפות שמודגשים בחילופי תרבות ותיירות. נתמקד בחילופי ידע בנושאי תיירות ברת-קיימא ותיירות נגישה".
הפיליפינים מדורגת במקום החמישי בכניסות תיירים בשנת 2024, עם כ-40 אלף אזרחים שהגיעו לביקור בישראל, בעיקר מטעמי דת. משרד התיירות, באמצעות הלשכה המקומית במנילה, מקיים פעילות שיווק מגוונת לרבות ירידי דרכים, סמינרים לסוכנים ושיתופי פעולה עם משפיענים ומדיה. שנת היובל הנוצרית המתקיימת ב-2025 (Jubilee) מסמנת הזדמנות ייחודית למשיכת הקהל הנוצרי לישראל, שבמסגרתה ניתן לקבל את שטר המחילה בהתאם להכרזת האפיפיור, והיא תעמוד במרכז הפעילות בפיליפינים בשנה הקרובה.
בין ישראל לבין הפיליפינים קיים הסכם תיירות משנת 1987. מזכר ההבנות הוא בסיס להסכם חדש שיחתם בקרוב וירחיב את תחומי הפעילות המשותפת.
4 צפייה בגלריה
הפיליפינים פיליפינים מועמד לנשיאות פרדיננד מרקוס ג'וניור
הפיליפינים פיליפינים מועמד לנשיאות פרדיננד מרקוס ג'וניור
קרא לשחרור החטופים וגינה את הטרור. הנשיא מרקוס
(צילום: AP)
4 צפייה בגלריה
שלדג בפיליפינים
שלדג בפיליפינים
"יש פה הרבה הזדמנויות". ספינת השלדג בפיליפינים

ההתחממות ביחסים אחרי 7/10

אחרי 7 באוקטובר פרסם נשיא הפיליפינים פרדיננד מרקוס הצהרה חיובית שבה הביעה תמיכה בישראל, קרא לשחרור החטופים, גינה את הטרור והביע ידידות עמוקה בין המדינות. הפיליפינים, שנמנית על גוש המדינות הבלתי מזדהות, מצביעה בדרך כלל נגד ישראל אוטומטית באו"ם, אך אחרי 7 באוקטובר הצביעה לפחות פעם אחת בעד ישראל וחטפה ביקורת לא פשוטה מצד מדינות הגוש.
בישראל יש 28 אלף עובדים פיליפינים, רובם בסיעוד וחלקם במלונאות. רובם נשארו בארץ למרות המלחמה. "הם נאמנים ומרגישים בטוחים בארץ ומקבלים יחס טוב מהמעסיקים. הם מרגישים בישראל בבית ובמשפחה. שומעים את זה כל הזמן כאן", סיפר שגריר ישראל בפיליפינים אילן פלוס. "הממשלה הפיליפינית מעריכה מאוד את היחס והתנאים של העובדים הפיליפינים בישראל".
בשנה האחרונה הגיעו מישראל לפיליפינים ארבע משלחות כלכליות-עסקיות בתחום החקלאות, מים, ביטחון סייבר והיערכות לחירום. בנוסף, לפני שבוע ערכה השגרירות הישראלית שבוע לקידום חדשנות וטכנולוגיה ישראלית, כדי לעודד השקעות בסטארטאפים ישראליים. "יש פה הרבה הזדמנויות. הכלכלה הפיליפינית בצמיחה משמעותית . יש פה מעמד ביניים ומעמד עשיר שגדל. כל העולם מגדיל מאמצי שיווק, וגם מדינת ישראל", הוסיף פלוס.
ואם זה לא מספיק: השגרירות בפיליפינים חנכה מרכז לימוד אינטראקטיבי על שם בארי בבית הספר הציבורי בעיר סן חואן. טקס החניכה התקיים בהשתתפות ראש העיר סן חואן פרנסיס זמורה במטרו במנילה, והוא כלל שירים וריקודים שהילדים הכינו עבור השגריר פלוס, והקראת הסיפור "דוד וגוליית" באנגלית ובפיליפינית על ידי השגריר וראש העיר. הילדים לקחו חלק פעיל וענו לשאלותיו של השגריר, התעניינו ולמדו על ישראל. זמורה הדגיש את הקשר הקרוב שבין המדינות והביע תקווה לבקר בישראל. השגריר פלוס ציין את ההיסטוריה העמוקה המחברת בין המדינות והעמים החל מ-1938, כשהנשיא מנואל קייזון הציל 1,300 יהודים מיידי הנאצים על ידי מתן אשרות עבודה בפיליפינים.
משמעות השם בארי היא מחד ההסתכלות על באר של ידעש אותו הילדים ירכשו במרכז זה, וגם במטרה לנזכור את אחד הקיבוצים שנפגעו בצורה קשה כל כך לפני כשנה.
זהו פרויקט שני מתוך שלושה שבהם השגרירות תורמת מרכזי לימוד על שמותיהם של ערים שונות בישראל אחרי שבשנה שעברה נחנך מרכז הלימוד על שם ירושלים, ובשבוע הבא ייחנך מרכז לימוד נוסף על שם אופקים. בנוסף, ישראל עזרה לבתי ספר בפיליפינים לפתוח מרכזי לימוד אנגלית א-פורמאליים, וגם הושיטה סיוע לאזורים שנפגעו באסונות טבע.
בימים אלה פועלת השגרירות לשכנע את חברת התעופה הלאומית של הפיליפינים "פיליפין איירליינס" להשיק טיסה ישירה לישראל אחרי המלחמה, דבר שיוביל לעלייה בחילופי התיירים בין המדינות. בעבר, החברה התנתה את זה בטיסה מעל סעודיה ואף קיבלה אישור מהסעודים, אך המלחמה כמובן טרפה את הקלפים. כ-14 אלף ישראלים מגיעים בממוצע בשנה לפיליפינים, ונתון זה נמצא במגמת גידול. השנה, כאמור, למרות המלחמה, התיירים הפיליפינים נמצאים במקום החמישי בהגעת תיירים. השנה שעברה, לולא המלחמה, הייתה אמורה להיות שנת שיא בכניסת תיירים פיליפינים לישראל.