על רקע המתיחות הגבוהה סביב תוכנית הגרעין של איראן, נראה כי הרפובליקה האיסלאמית נערכת לשיגור טיל לחלל. בתמונות לוויין שפרסמה אמש (שלישי) חברת "מקסאר" נראה טיל מוצב על כן שיגור במרכז החלל על שם חומייני במחוז סמנאן בצפון איראן - אתר שבו היו לאחרונה כמה ניסיונות כושלים לשגר לוויינים.
בסדרה אחת של תמונות נראה טיל על משאית תובלה, לקראת הרמתו אל מגדל השיגור. בתמונה מאוחרת יותר, שצולמה אתמול אחר הצהריים, נראה לכאורה הטיל ניצב על מתקן השיגור. איראן טרם הודתה שיש לה כוונה לבצע שיגור במרכז החלל, ומשלחתה לאו"ם לא הגיבה על התמונות.
עם זאת סוכנות הידיעות האיראנית הממשלתית אירנ"א דיווחה כי לטהרן יהיו כנראה שבעה לוויינים מתוצרתה מוכנים לשיגור עד לסוף השנה הפרסית, במרץ 2023. גורם רשמי במשרד ההגנה האיראני אמר לאחרונה כי איראן תוכל בקרוב לבחון את הטיל נושא-הלוויינים החדש מתוצרתה "זולג'אנה", המונע בדלק מוצק.
לא ברור מתי יתרחש השיגור, אך הרמת טיל לרוב מרמזת כי השיגור יתרחש בקרוב. לווייני שריפות של נאס"א, המזהים הבהובי אור מהחלל, לא זיהו פעילות כלשהי מעל האתר נכון להלילה.
כשנשאל על העניין אמר דובר מחלקת המדינה של ארה"ב נד פרייס לכתבים בוושינגטון כי ארה"ב מפצירה באיראן למנוע הסלמה במצב. "איראן בוחרת בעקביות להסלים את המתיחות. זו איראן שבאופן עקבי בוחרת לנקוט צעדים מתגרים", אמר פרייס.
בתוך כך הטלוויזיה הממלכתית באיראן דיווחה אמש על עשרות נפגעים בפיצוץ במפעל כימי שהתרחש ביום שני בערב בעיר פירוזאבאז שבדרום-מערב המדינה. לפי הדיווח, הפיצוץ נגרם מדליפת ממכל אמוניה, ומצבם של מרבית הנפגעים מוגדר קל. עוד נמסר כי כבאים השתלטו במהירות על האש.
שירותי הבריאות במחוז דיווחו כי מבין 133 נפגעים שפונו לבתי חולים באזור, רובם עובדי המפעל, 114 כבר שוחררו לאחר שקיבלו טיפול. כביש סמוך שנחסם בגלל הפיצוץ נפתח לתנועה. מדובר במפעל שהחל לפעול ב-2020.
הדיווחים הללו באים על רקע ההסלמה בעימות בין איראן למעצמות. מזכ"ל הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית רפאל גרוסי חשף בשבוע שעבר כי איראן הודיעה לסוכנות על ניתוקן של 27 מצלמות מעקב של סבא"א המופעלות במתקני הגרעין שלה, בין השאר במתקן התת-קרקעי בנתנז ובאיספהאן. לדבריו היא הודיעה גם על כוונתה לסלק ציוד מעקב אחר של הסוכנות. גרוסי ציין כי משמעות המהלך של איראן הוא שהיא מסלקת למעשה את כל ציוד המעקב הנוסף שסבא"א התקינה במדינה במסגרת הסכם הגרעין שנחתם ב-2015.
המהלכים האיראניים נעשו בתגובה על גינוי שספגה טהרן במועצת הנגידים של סבא"א על כך שהיא אינה משתפת פעולה עם החקירה שהסוכנות מנהלת בנוגע לשרידי אורניום שנמצאו בשנים האחרונות בשלושה אתרים בלתי מוכרזים באיראן. מדובר בגינוי הראשון שסבא"א אישרה נגד איראן מאז יוני 2020, והוא בא כשברקע המבוי הסתום בשיחות להצלת הסכם הגרעין בין טהרן למעצמות. ההסכם החל לקרוס ב-2018 כשנשיא ארה"ב דאז דונלד טראמפ החליט באופן חד-צדדי שוושינגטון פורשת ממנו, בטענה שזהו הסכם גרוע, ובתגובה החלה איראן להפר עוד ועוד התחייבויות שהיא עצמה נתנה במסגרתו.