דגל הממלכה המאוחדת מתנוסס על תורן מחוץ לבית משפט בקפריסין, שנבנה לפני עשרות שנים. כשהשופט הבריטי נכנס לבית המשפט, הפקיד מברך אותו באנגלית: "בוקר טוב אדוני". לאחר מכן נפתח יום נוסף של דיונים בבית המשפט של הוד מלכותה בדקליה, שטח שעדיין נמצא בשליטת בריטניה – יותר מ-60 שנה אחרי עצמאותה של קפריסין.
בבית המשפט של דקליה קפריסאים מובאים בפני שופט בריטי. באי רבים מאמינים שההליך הזה הוא שריד של העידן הקולוניאליסטי, ומומחים טוענים שמדובר בנוהל מיושן וחריג מאוד.
קפריסין קיבלה עצמאות מבריטניה ב-1960, אחרי מאבק ממושך של לוחמי המחתרת נגד השלטון הבריטי. במסגרת ההסכם, שעליו חתמו גם יוון וטורקיה, בריטניה ממשיכה לשלוט בשני אזורים שבהם יש בסיסי צבא בריטיים - במזרח קפריסין (בסיס דקליה) ובדרום המדינה (בסיס אקרוטירי). בשטחי "אזורי הבסיסים הריבוניים" (SBA) חיים 12,000 קפריסאים, ו-5,662 חיילים בריטים ובני משפחותיהם. באי קפריסין כולו חיים יותר ממיליון תושבים.
מייג'ור-גנרל רוב תומסון – הסמכות העליונה באזורים הבריטיים בקפריסין – אמר שהעקרונות שמנחים אותו בתפקיד הם הניהול השוטף של הבסיסים, "הדאגה לאינטרסים של התושבים שחיים שם" ושיתוף הפעולה עם קפריסין. תומסון בן ה-55 מפקח על משטרת ה-SBA, על בתי המשפט, המכס וההגירה, וגם על בית הסוהר הבריטי בקפריסין. המוסדות האלה אינם כפופים לרפובליקה של קפריסין – אך עם זאת החוקים בטריטוריות הבריטיות משקפים את הכללים שחלים על תושבי האי.
מכיוון שאין גבול פיזי שמפריד בין שטחי SBA לשטחי הרפובליקה של קפריסין, קשה לומר היכן מתחיל שטח השיפוט הבריטי. באזורי הבסיסים הבריטיים יש חופים, אתרים ארכיאולוגיים ואטרקציות נוספות לתיירים – שגם הם כפופים לחוקים הבריטיים במסגרת שהותם באזור.
ניקוס קוסטה, קפריסאי שעומד למשפט בבית משפט בריטי, הגיע לדיון בעניינו ומואשם בנהיגה בזמן שלילה. "זו עבירה חמורה", אומר השופט לקוסטה, שעלול להישלח לשנתיים בכלא. "זה קצת מוזר, אתה לא חושב?", שואל את כתב AFP קוסטס אווריפידו, חבר מועצת אקרוטירי – שנמצא ב-SBA בדרום קפריסין. לדבריו, בית המשפט הבריטי מגביל את הזכויות שלו ומהווה "שריד קולונאיליסטי".
כפר אקורטירי ממוקם מחוץ לגדר של בסיס חיל האוויר אקרוטירי. מהבסיס הבריטי המריאו מטוסי קרב שלוקחים חלק במבצע של הקואליציה הבינלאומית נגד דאעש. הכוחות בבסיס השתתפו גם במבצעים בעיראק ובאפגניסטן, ותגברו את הכוחות של נאט"ו במזרח אירופה אחרי הפלישה הרוסית לאוקראינה.
הממשל הבריטי בקפריסין "כבר לא הגיוני", אומר ג'ורג' פרדיקיס, פוליטיקאי קפריסאי ומחוקק מטעם מפלגת הירוקים, שבשני העשורים האחרונים מפגין נגד בסיס אקרוטירי. גורמים רשמיים בקפריסין ובריטניה הודו שקיים יחס לא-שוויוני כלפי תושבי SBA, בעקבות הגבלות על פיתוח הנכסים שלהם - מכיוון שהנכסים נמצאים בשטחים הצבאיים של בריטניה. השינוי הגיע רק לאחרונה, במסגרת תקנות חדשות שאושרו בחודש שעבר. אנדרס תאופאנוס, ראש המחלקה למדעי המדינה באוניברסיטה של ניקוסיה, אמר שמדובר ב"צעד חיובי", אך "לא מספק".
קפריסין מחולקת משנת 1974, השנה שבה טורקיה פלשה לאי בעקבות הפיכה בתמיכה יוונית. הרפובליקה של קפריסין – חברה באיחוד האירופי שרוב תושביה קפריסאים-יוונים – שולטת בשני-שליש מהאי. בצפון קפריסין נמצאת הרפובליקה של צפון קפריסין, שרק אנקרה מכירה בה.
תאופאנוס וקפריסאים אחרים מאמינים שבריטניה היא חלק מ"הבעיה הקפריסאית". הוא מסביר שבשעה שבריטניה "מרוויחה מהבסיסים" שלה, היא לא עמדה בהתחייבויות שמופיעות בהסכם העצמאות - "לשמור על השלמות הטריטוריאלית של הרפובליקה של קפריסין, על ריבונותה ועל עצמאותה".
לאחרונה, בצעד שמשקף את הכעס כלפי בריטניה, פרשו ארגונים קפריסאיים ממופע צדקה של ה-SBA לציון 70 שנים לכהונת המלכה אליזבת. הרקע הוא הוצאתם להורג של תשעה קפריסאים, במהלך המאבק המזוין בין 1955 ל-1959, שניהלו לאומנים יוונים שרצו לאחד את קפריסין עם יוון. המוחים קשרו את המלכה לפרשה.
תאופאנוס אמר שבריטניה "לא השלימה עם העבר", וקרא ללונדון לבצע מחווה סימבולית שבה היא מכירה ב"מי שהוצאו להורג על-ידי הרשויות הבריטיות בשנות ה-50", ולפעול כדי לשים סוף לכיבוש הטורקי בצפון. תומסון אמר ש"הביקורת הארסית" על מופע המחווה למלכה הגיעה ממיעוט זעיר, והדגיש שבריטניה משקיעה מאמצים כדי למצוא פתרון לבעיה הקפריסאית.