2 צפייה בגלריה
גרביים
גרביים
גרב ירוקה או גרב צהוב? אפשר גם וגם
(צילום: shutterstock)
יש לכם גרביים שחורים בלי חורים? כן, ואפילו יש גרביים שחורות. התרגלתם לתקן את אלו שמשתמשים בגרביים במין נקבה? כבר לא צריך. בהחלטה מעוררת הדים, ולאחר שנים של התלבטות, החליטה האקדמיה ללשון העברית לאשר את השימוש במילה גֶּרֶב במין נקבה לצד מין זכר.
בהודעת האקדמיה נאמר כי המילה הופיעה לראשונה בדפוס במודעות בעיתונו של אליעזר בן־יהודה "הצבי" עוד בשנת 1884, והחידוש מיוחס לו. במילון עצמו הערך בא בניקוד גָּרָב ומושווה למילה בערבית (גֻ'רַאבּ). מין המילה הוא זכר. המילה גָּרָב בצורתה זו מוכרת בלשון חז"ל במשמעות 'כלי חרס גדול' או 'שק של עור'.
ניקוד המילה כפי שהיא מוכרת לנו היום - גֶּרֶב - מתועד במילון גרזובסקי–ילין משנת 1927, ושם מינה נקבה. ואולם במילונים אחרים מאז ועד היום – בעקבות בן־יהודה – מין המילה נקבע בזכר, וכך גם במילונים המקצועיים של האקדמיה.
2 צפייה בגלריה
גרביים
גרביים
נעלמות בכניסה? גם נעלמים
(צילום: shutterstock)
בפי דוברים רבים המילים "גרב" ו"גרביים" משמשות בלשון נקבה (גם ביחיד, שלא כמכנסיים וכדומה), כנראה בהשפעת נעליים ורגליים. באקדמיה הזכיר כי הלשונאי יצחק אבינרי כבר סבר שמאחר שמדובר במילה חדשה כדאי שמינהּ יהיה נקבה (אף שרוב השמות במשקל זה הם זכר), ואף מנה שלושה טעמים לכך: (א) רבים גם השמות במשקל הזה שמינם נקבה (כגון ארץ, אבן, גפן, נפש, חרב, עצם); (ב) סמיכות הגרב לנעל ולרגל; (ג) השימוש הנהוג. הוא אף הביא ראיה שהתפרסמה עוד ב-1904, אז נכתב ב"עולם קטן": "סורגת גרביים... גרב אחת... גרב שנייה".
בעבר נדונה השאלה בוועדת הדקדוק כמה פעמים, והוועדה נמנעה מלשנות את מה שמקובל במילונים, אך עתה הוחלט שאין סיבה של ממש לאסור את השימוש הרוֹוח במילה גרב גם במין נקבה. באקדמיה ציינו כי המורגלים להשתמש במילה במין זכר יוכלו כמובן להמשיך בדרכם.
בנוסף, לפי בקשת עמותת קווים ומחשבות ובתמיכת עשרות אנשי מקצוע בכירים, הוחלט לקבוע את הצירוף הַפְרָעַת קֶשֶׁב וּפְעַלְתָּנוּת יֶתֶר תמורת המונח ADHD (המונח המלא באנגלית: attention deficit and hyperactivity disorder). באקדמיה ציינו כי לאנשי המקצוע היה חשוב להוציא מן השימוש השגור את הצירוף "הפרעת קשב וריכוז".