הצהרתו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' על כך ששנת 2025 תהיה "שנת הריבונות ביהודה ושומרון" מגיעה על רקע האופוריה שחשים נציגי המתנחלים מניצחונו של דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות ארה"ב – ותקוותם שהנשיא הנבחר יסכים למהלך דרמטי של החלת ריבונות בחלקים מיו"ש. אלא שמדיניותו של המנהיג הלא-צפוי ביחס לישראל עדיין לא ברורה, ועל כך תשפיע כמובן זהות האנשים שיקיף סביבו בממשל המתגבש.
לפיכך, סבירות המהלך של הכרה אמריקנית בסיפוח אינה ברורה לפי שעה. ייתכן מאוד שתהיה לכך גם דרישה למחיר כלשהו עבור עסקה גדולה יותר שטראמפ עשוי להוביל – כזו שתכלול אולי נורמליזציה עם סעודיה – וכלל לא ברור אם סמוטריץ' והשר איתמר בן גביר יהיו מוכנים לשלם את המחיר הזה, שעשוי לכלול פשרות מול הפלסטינים.
כפי שכבר דווח ב-ynet וב"ידיעות אחרונות" בשבוע שעבר, המתנחלים מתכוונים להתחיל להניע את התוכניות שלהם קדימה מול ממשל טראמפ המתגבש – והצהרתו של סמוטריץ' חושפת בפומבי את הפעילות הזו. סמוטריץ' הביע בדבריו תסכול מהיחס של ממשל ביידן היוצא, והזכיר את החרם האמריקני שהוטל על שיתוף פעולה עמו: "אחרי שנים שלצערי הממשל הנוכחי בחר להתערב בדמוקרטיה הישראלית ובאופן אישי לא לשתף פעולה עמי כשר האוצר של מדינת ישראל, אני מברך את הממשל הנבחר ומצפה לעבודה משותפת ולשיתוף פעולה", אמר.
בישיבת סיעת הציונות הדתית הדגיש סמוטריץ' כי "ניצחונו של טראמפ מביא עימו גם הזדמנות חשובה למדינת ישראל. היינו כפסע מהחלת הריבונות על ההתיישבות ביהודה ושומרון, ועכשיו הגיע הזמן לעשות את זה". הוא טען כי יש "קונצנזוס רחב בקואליציה ובאופוזיציה" להתנגדות למדינה פלסטינית, שתסכן לדבריו את קיומה של מדינת ישראל.
"הדרך היחידה להסיר את הסכנה הזו מעל סדר היום היא להחיל את הריבונות הישראלית על ההתיישבות ביהודה ושומרון. זאת התשובה שלנו לסינוואר יימח שמו וזכרו, ולכל הנאצים לאורך כל הציר מאיראן, חיזבאללה, תימן ועד מה שנשאר מהמחבלים של חמאס בעזה והמחבלים ביהודה ושומרון". סמוטריץ' שב והביע תקווה להקמה מחדש של התנחלויות ברצועת עזה: "הנאצים החדשים צריכים לשלם מחיר בשטח שיילקח מהם לתמיד גם בעזה וגם ביהודה ושומרון".
שר האוצר, שמכהן גם כשר נוסף במשרד הביטחון, ציין בהצהרתו כי הנחה את מנהלת ההתיישבות במשרד הביטחון ואת המנהל האזרחי להיערך להחלת ריבונות ו"להתחיל בעבודת מטה מקצועית ומקיפה כדי להכין את התשתית הנדרשת". בהמשך, הוסיף, "אני מתכוון להוביל החלטת ממשלה הקובעת שממשלת ישראל תפעל מול הממשל החדש של הנשיא טראמפ והקהילה הבינלאומית להחלת הריבונות ולהכרה אמריקנית".
במה שנראה כמו סימן לקרב קרדיט עתידי, גורם מדיני בכיר הגיב לדברים אלו וטען: "סמוטריץ' אמר שהוא הנחה להכין, אלא שלא צריך להכין כלום. הכול כבר מוכן. יריב לוין הכין ב-2020 הכול. יש צווים, יש מפות, יש תקנות, יש נוסח החלטת ממשלה. הכול מוכן. אפילו פתרון לבדואים שפלשו לשטחים עליהם תוחל הריבונות. יש לזה סיכוי. אולי לא 90%, אבל בהחלט ידחפו לשם".
כך או כך, סמוטריץ' לא מסתפק רק במילים – וממשיך כל העת לפעול להעמקת השליטה שלו במנהל האזרחי ובכל הקשור לבנייה והרחבת ההתנחלויות. אביתר וחומש (יישוב שפונה בהתנתקות) הם כבר יישובים לכל דבר, ויש בהם מבנים, מוסדות לימוד ומשפחות שלמות. הקמת מאחזים ביתר יישובי צפון השומרון שפונו בהתנתקות היא רק עניין של זמן.
החיזור אחרי אנשי טראמפ, והציפייה מכ"ץ
כפי שכבר דיווחנו בשבוע שעבר, ראשי מועצת יש"ע וראשי מועצות שונות כבר התחילו לרקום מערכות יחסים עם גורמים אמריקנים. בימים אלו, שבהם בונה טראמפ את הכוורת שלו, מנסים המתנחלים לזהות את השמות ולפנות אליהם. ראש מועצת שומרון יוסי דגן אף קיבל הזמנה לטקס ההשבעה של הנשיא הנבחר, ב-20 בינואר. ישנם עוד ראשי מועצות שכבר מתכננים את הנסיעה הבאה לארה"ב, כדי ליצור קשרים עם אנשי הממשל הנכנס.
לתקווה שטראמפ יהיה נוח הרבה יותר מבחינת המתנחלים יש כמובן בסיס היסטורי, ובכהונתו הראשונה הוא לא רק העביר את השגרירות האמריקנית לירושלים אלא גם ביטל את המדיניות ארוכת-השנים שלפיה התנחלויות ביו"ש אינן חוקיות על פי הדין הבינלאומי. טראמפ הכיר כזכור גם בסיפוח רמת הגולן. מהלך של הכרה בסיפוח ביו"ש יהיה כמובן דרמטי, ונקודה מרכזית שעשויה אולי לפגוע בחלומותיהם של סמוטריץ' ובן גביר – או לפחות לעכב את מימושם – היא כאמור האפשרות שטראמפ ידרוש מחיר כלשהו עבור הכרה בסיפוח, על מנת לקדם עסקה כוללת.
כבר בימים אלה מתגבש הסכם מדיני חובק עולם, שבו לוקחות חלק מספר מדינות, להפסקת אש בצפון. טראמפ כבר אמר כי הוא עושה דילים ולא מלחמות, ולכן ישאף לקדם הליך נורמליזציה בין ישראל לסעודיה. אם לבחון את הצהרותיהם של בכירים סעודים, ניתן להבין כי הם ירצו לראות שלטון פלסטיני ברצועה והתקדמות בסכסוך הישראלי-פלסטיני. רק היום ניפק יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן הצהרה חריפה נגד "רצח העם" כלשונו בעזה, וקרא שוב לפעול להקמת מדינה פלסטינית. לפשרות בסוגיה זו יתנגדו בהכרח שותפיו הקואליציוניים של ראש הממשלה בנימין נתניהו, אם יסכים לעסקה שכזו בדרישת טראמפ.
גורם ישראלי אמר על סוגיית החלת הריבונות: "זה קמפיין של ההתיישבות. אני לא חושב שזה ריאלי". הוא הדגיש כי בניגוד לממשל טראמפ הראשון, הגורמים האוונגליסטים שנחשבים לתומכים מובהקים בישראל כבר לא נמצאים בקרבה דומה לנשיא הנבחר. לפי שעה, יודגש, אין שום אינדיקציה שטראמפ יסכים לסיפוח, ובקדנציה הראשונה שלו כל ההבטחות על ריבונות החל מהיום הראשון התנפצו על קרקע המציאות – על רקע לחץ שהפעילו אז הסעודים.
כך או כך, לצד האופוריה מניצחון טראמפ, סמוטריץ' ונציגי המתנחלים מקווים לקדם את חזונם גם אל מול שר הביטחון החדש ישראל כ"ץ. השר הקודם יואב גלנט שיצא כעת מהמשוואה, "דיבר באותה שפה" עם מערכת הביטחון בסוגיות קריטיות כגון הטלת צווי מעצר מנהליים, פינוי מאחזים בלתי חוקיים מסיבות ביטחוניות, סגירה או פתיחה של מעברים לפלסטינים, ובכלל – ניהול מדיניות של מקלות וגזרים מול הפלסטינים. לא ברור שכך יהיה המצב גם מול השר החדש כ"ץ. סמוטריץ' ובן גביר, שרוצים לנטרל פינויי מאחזים וגם למתן את הוצאת צווי המעצר המנהליים לחשודים בפשיעה לאומנית, צפויים לנסות להעמיק את הקשר עמו מתוך ציפייה להתנהלות שונה.
לסוגיית הסיפוח התייחס הבוקר שר החוץ החדש גדעון סער במסיבת העיתונאים שכינס, וכשנשאל על כך אמר כי אין שינוי בעמדתה הרשמית של ישראל: "חשוב לציין שישראל רואה במה שאנו מכנים יהודה ושומרון ואחרים מכנים את הגדה המערבית, לא כשטחים כבושים, אלא כשטחים שנויים במחלוקת – כאשר יש לנו תביעה על שטחים מסוימים, ואזרחים שחיים שם. הבהרנו את זה בעבר. זו העמדה שלנו ולא שינינו אותה".
מ"שלום עכשיו" נמסר בתגובה לדברי סמוטריץ': "היום כבר ברור שבמקום לסיים את המלחמה ולהחזיר את החטופים, הממשלה דוהרת לסיפוח השטחים ולהתנחלויות בעזה. זו ממשלה מסוכנת שפוגעת באינטרס הלאומי והופכת את ישראל למדינת אפרטהייד. עכשיו זה רשמי וממוסמך. סיפוח השטחים משרת מיעוט משיחי והוא יביא לאסון שיגזור על ישראל את המשך הסכסוך והמלחמה שרוב העם רוצה לסיים".
צרפת שוקלת עוד סנקציות על מתנחלים: "לא נוותר"
מהלך של החלת ריבונות על חלקים מיהודה ושומרון צפוי מן הסתם להתקבל בזעם על ידי שלל מדינות בעולם, ודברי סמוטריץ' כבר עוררו זעם. משרד החוץ הירדני פרסם הודעת גינוי חריפה להצהרתו, וטען כי "מדובר בהתבטאויות גזעניות, מתלהטות וקיצוניות".
בפת"ח, תנועתו של יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן, אמרו בתגובה כי "מדינה פלסטינית עצמאית וריבונית עם ירושלים בירתה היא בלתי נמנעת". בהודעת התנועה כונה סמוטריץ' "שר פשיסטי", ונטען כי דבריו מוכיחים שישראל רוצה "לכפות תוכניות עקירה וסיפוח, באמצעות מלחמת השמדה שיטתית על עמנו ברצועת עזה ובגדה המערבית".
לאחרונה, יצוין, החלו מדינות רבות במערב להטיל סנקציות על מתנחלים בשל אלימות נגד פלסטינים - והיום הצהיר שר החוץ הצרפתי ז'אן-נואל בארו כי פריז בוחנת הטלת סנקציות נוספות. בריאיון לעיתון "לה פריזיאן" אמר בארו: "צרפת תמיד חשבה שבניית התנחלויות ישראליות החלישה את הסיכוי לפתרון מדיני של שתי מדינות, שבו מדינת ישראל ומדינת פלסטין חיות זו לצד זו בשלום ובביטחון. לכן תמיד קראנו לרשויות הישראליות, ובמיוחד בשנתיים האחרונות, לשים קץ למה שנראה כמדיניות התנחלויות אגרסיבית במזרח ירושלים ובגדה המערבית".
לדברי השר הצרפתי, "זו גם הסיבה שהחלטנו להטיל סנקציות ברמה הלאומית נגד כמה מתנחלים קיצוניים ואלימים. זו הסיבה שהצענו ליצור מנגנון סנקציות אירופי שאיפשר לנו להקים שתי מערכות של סנקציות המכוונות ליחידים וגופים האשמים או שותפים למעשים של בנייה אגרסיבית של התנחלויות. אנו עובדים כעת על אימוץ סט שלישי של סנקציות. אני מאמין שאסור לוותר בעניין הזה, כי ביטחון ישראל והביטחון של האזור כולו עומדים על הפרק".
בארו התייחס גם לפרעות באוהדי מכבי תל אביב באמסטרדם, ואמר: "המתקפה הנתעבת הזו היא בושה מוחלטת שמחזירה אותנו לשעות הגרועות ביותר של ההיסטוריה. אנטישמיות היא סרטן שעלינו להילחם נגדו באופן קולקטיבי וללא רחמים". כשנשאל אם יש לו חשש בנוגע למשחק בין צרפת לישראל ביום חמישי, בסטאד דה פראנס, השיב: "בואו נפסיק לייבא סכסוכים ישראליים-ערביים לזירות הספורט והאוניברסיטאות. בואו נפסיק לנצל את המצוקה של אוכלוסיות אזרחיות במזרח התיכון, בין אם ישראליות, פלסטיניות או לבנוניות, למען ניצול פוליטי נתעב".
בתוך כך, שגריר ישראל בצרפת יוש זרקא זומן לשיחת נזיפה מחר בעקבות התקרית הדיפלומטית שאירעה בשבוע שעבר, במהלך ביקורו של בארו בכנסייה בהר הזיתים בירושלים – ובה נעצרו לזמן קצר שני דיפלומטים צרפתים. "מה שקרה חמור מאוד. הזמנתי מיד את שגריר ישראל כדי להזכיר לו שאסור שאירוע כזה יישנה. אנחנו שוקלים את כל האפשרויות ולא נעצור שם", אמר על כך שר החוץ הצרפתי בריאיון.
ליאור בן ארי ועינב חלבי השתתפו בהכנת הכתבה