שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הביע הבוקר (רביעי) התנגדות לעסקת החטופים המתגבשת, ואמר כי "היא לא טובה, ולא משרתת את המטרות והאינטרסים של מדינת ישראל במלחמה - וגם לא את החזרת החטופים, כי בסוף מדובר על עסקה חלקית".
השר סופר: צריך לדעת לשלם מחירים כבדים

לדברי סמוטריץ', שהתראיין ברדיו "קול ברמה", "חמאס בשפל הגדול ביותר מאז תחילת המלחמה. זה לא הזמן להעניק לו חבל הצלה. זה הזמן להמשיך לכתוש וללחוץ אותו כדי שהוא יחזיר את החטופים אבל בעסקת כניעה שלו ולא שלנו. עסקאות שבהן אנחנו משחררים מאות מחבלים רוצחים שחוזרים לרצוח יהודים, עסקאות שבהן אנחנו יוצאים מצפון הרצועה ונותנים למיליון עזתים לחזור לשם ולמוסס הישגים שנקנו בדמים מרובים - זאת שגיאה קשה. אם לא היינו מדברים עם חמאס אלא רק רואים אותו דרך כוונות ואש של טנקים, מטוסים ולוחמים גיבורים שלנו - החטופים היו כאן מזמן".
סמוטריץ' אמר עוד כי ראש הממשלה בנימין נתניהו "יודע מה הקווים האדומים שלנו, יש לנו השפעה גדולה על מהלכי הממשלה. אני גאה ביכולת לנהל דיונים עניינים, רק חמור לא משנה את דעתו. רק דבר אחד עומד לנגד עיניי - מה שטוב למדינת ישראל, וכרגע מדובר בעסקה אחרת ולא כזו שמשרתת את ביטחון המדינה ולא את השבת כל החטופים. זה בעייתי בעיניי להחליט מי כן יחזור ומי לא".
1 צפייה בגלריה
הצבעה ראשונה על התקציב במליאת הכנסת
הצבעה ראשונה על התקציב במליאת הכנסת
סמוטריץ' במליאת הכנסת
(צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת)
דברי סמוטריץ' באים בניגוד לדברים שהשמיע רק אתמול השר אופיר סופר ממפלגתו. "אנחנו צריכים לדעת לשלם מחירים כבדים. יש לזה גם משמעות לחוסן ולביטחון הלאומי של מדינת ישראל", אמר בריאיון ל"120 ואחת", הפודקאסט הפוליטי של ynet, שיעלה במלואו ביום חמישי.
"לא אמרתי לפני העסקה הקודמת מה אני אצביע ואני גם לא אגיד לפני העסקה הזאת", ציין השר סופר. "הנושא הזה בעיניי הוא חוב ערכי ומוסרי. יש דבר שאמרתי אולי כבר לפני שנה והוא עדיין תקף: יש משמעות ערכית ואסטרטגית לקרע שייווצר בעם, לפצע המדמם שייווצר בעם, אם לא נחזיר אותם. זה סוג של עורק ראשי מדמם. 100 חטופים נמצאים שם ויש ערך גם להשבת גופות. היו לי שיחות ארוכות עם שמחה גולדין בעשור מאז צוק איתן. ובצד הערכי, לי בתור מפקד, ידעתי שחייל יכול ליפול. מה שלא הייתי מוכן שיקרה זה שלא נוכל להחזיר את גופתו ארצה".
הריאיון המלא עם אמה של רומי גונן
(צילום: אורי דוידוביץ)

בני משפחות חטופים: "צריך להגיע למעשה"

במקביל, מירב לשם גונן, אמה של החטופה רומי גונן, אמרה ל-ynet כי "יש לי מטרה אחת, שרומי ויתר החטופים יחזרו הביתה. זה מה שעם ישראל חייב לעצמו ולהם. אנחנו רוצים כל אחד שאפשר. מאידך צריך לוודא שמוציאים את כולם ושזה יהיה תחום בזמן. יש אחריות מאוד גדולה שמתחילים להוציא אותם".
היא ציינה כי "גם צוות המו"מ עכשיו מאוד עסוק. אני לא חייבת את התשובות, מה זה יעזור אם נדע אם יש רשימה או אין, ומי נמצא שם? צריך להגיע למעשה. דיבורים מזמן לא מעסיקים אותנו. יש לכולנו מלווה, קצין, שאפשר לפנות בשאלות אבל זה נראה לי כרגע מיותר".
הריאיון המלא עם אימם של יאיר ואיתן
(צילום: אורי דוידוביץ)

רותי סטרום, שבניה יאיר ואיתן הורן חטופים בעזה, אמרה גם היא כי "אני רוצה עכשיו מעשים ולא דיבורים. יש לי איש קשר מהצבא, הוא לא עדכן אבל גם אני לא שאלתי. אני יכולה להתקשר אליו בכל פעם שאני צריכה והוא עונה לי. אני יודעת שאמרו שיש רשימה, אבל מה זה יעזור לי לשמוע אם נגיד אחד מהבנים שלי נמצא ברשימה והשני לא? זה לא ייתן לי כלום. לא צריכה להיות רשימה, צריכים להגיע לעסקה, אבל שהכל כתוב וכבר יודעים מה יקרה, ולהחזיר את כולם".
רותי הוסיפה כי "אני לא יכולה להגיד שצריכים להחזיר את כולם ביחד. זה מה שאני כן רוצה ומעדיפה, אבל אני לא יודעת אם זה אפשרי. אם זה לא אפשרי אז הכל יהיה רשום וחתום משני הצדדים. לא רק מצד חמאס אלא גם מהצד שלנו, של הממשלה שלנו. שהכל יהיה רשום ושכולם יחזרו אלינו. יש את הפחד שישאירו את הגברים מאחור, אני מקווה שהממשלה שלנו תעשה הכל ותחזיר את כולם. מספיק".
הריאיון המלא עם אלוף עמידרור
(צילום: אורי דוידוביץ)

ראש המל"ל לשעבר אלוף במיל' יעקב עמידרור, מתח ביקורת על הפרשנויות הרבות שניתנו למצב המו"מ, וסירב להתייחס אליו בעצמו. "לא אענה על זה", אמר כשנשאל על הסיכוי לעסקה. "כל השאר מבלבלים את המוח".
בינתיים, "א-שרק אל-אווסט", עיתון סעודי שיוצא לאור בלונדון, דיווח כי המשא ומתן בין ישראל לחמאס נכנס כעת ל"שלב מכריע". מקורות בקהיר ששוחחו עם העיתון דיברו על התקרבות לחתימת ההסכם אחרי שיושלמו הפרטים הסופיים, במיוחד אלה הקשורים לשמות החטופים החיים והאסירים הפלסטינים.
לפי הדיווח, יש אפשרות שהעסקה תושלם כבר בקרוב. העיתון שב בדיווח על פרטי העסקה המתגבשת שכבר דווחו: ההסכם כולל הפסקת אש בשלב הראשון, נסיגה של הצבא הישראלי ממרכזי הערים, תוך הישארות חלקית בנצרים ופילדלפי - בתנאי ש"נשים וילדים" יורשו לחזור לצפון הרצועה.
בשלב מאוחר יותר והדרגתי, כך נכתב בדיווח, "חזרת הגברים תתבצע לפי מנגנון מוסכם". בשלב הראשון,שיימשך בין 45 ל-60 יום, חמאס ישחרר כ-30 חטופים חיים ומתים בתמורה לאסירים פלסטינים, שעשרות מהם נידונו למאסר עולם. ההסכם כולל גם את העברת מעבר רפיח לרשות הפלסטינית, אך לא באופן מיידי ובמסגרת הסדרים בפיקוח מצרים.