בטקס בבריסל העניקה היום (שני) ממשלת בלגיה למשפחתו של פטריס לומומבה – ראש הממשלה הראשון של הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו – את השריד היחיד שנותר מגופתו.
שן זהב של לומומבה, שבמשך עשרות שנים הוחזקה בידי שוטר בלגי, הועברה לארון שנעטף בדגל הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו. הארון יגיע למדינה האפריקנית, ושם יועבר לקבורה. המדינה הכריזה על שלושה ימי אבל לאומיים לציון הקבורה, מ-27 עד 30 ביוני - יום העצמאות ה-62 שלה.
לומומבה הוא גיבור לאומי במדינה האפריקנית – שבמשך עשרות שנים הייתה מושבה בלגית ותושביה היו נתונים לשלטון אכזרי. הוא היה מבקר חריף של השלטון הבלגי וב-1960, אחרי קבלת העצמאות ובגיל 34 בלבד, הפך לראש הממשלה הראשון של הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו.
כהונתו של לומומבה נמשכה חודשים ספורים. הוא הסתכסך עם בלגיה ועם ארה"ב, והדאיג את המערב כשהידק את היחסים עם ברית המועצות בשיאה של המלחמה הקרה. שלושה חודשים אחרי שנכנס לתפקיד הוא הודח בהפיכה צבאית. ב-17 ביוני 1961, בגיל 35, הוא הוצא להורג על-ידי כיתת יורים. בין הרוצחים היו גם שכירי חרב בלגים. היסטוריונים טוענים שה-CIA הורה לרצוח אותו.
הרוצחים ביתרו את גופתו של למומבה ושפכו חומצה על שרידיה, שמעולם לא נמצאו. קצין משטרה בלגי, שהיה בהוצאה להורג, החליט לשמור אצלו את אחת השיניים של לומומבה. אותו שוטר לקח שן נוספת ושתי אצבעות של הנרצח, אך אותם איברים – בניגוד לשן הזהב – מעולם לא התגלו.
בנו הבכור של לומומבה, פרנסואה, הגיש ב-2011 תלונה לרשויות בבלגיה והטיל את האחריות לרצח על תריסר דיפלומטים וגורמים רשמיים בבלגיה. בריסל פתחה בחקירה בחשד ל"פשעי מלחמה", אך רק שניים מהמעורבים עדיין בחיים. ועדה בפרלמנט הבלגי קבעה ב-2001 שלבלגיה יש "אחריות מוסרית" על ההוצאה להורג, ושנה לאחר מכן הגישה ממשלת בלגיה את התנצלותה.
השוטר ששמר את שן הזהב של לומומבה מת בשנת 2000. בשנת 2016, בעקבות ראיון שהעניקה בת השוטר, החרימה בלגיה את שן הזהב. היום קיבלה משפחתו את השריד היחיד שנותר מגופתו. הבן הבכור פרנסואה אמר לטלוויזיה הבלגית שקרובי המשפחה שלו המתינו "יותר מ-60 שנה" לאירוע הזה. "אני חושב שזה מספק נחמה למשפחה ולעם הקונגולזי. אנחנו פותחים דף חדש בהיסטוריה".
בטקס בבריסל אמר ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה קרו שלארצו יש "אחריות מוסרית" על הרצח. "אדם נרצח בגלל האמונות שלו, המילים שלו, הרעיונות שלו", אמר דה קרו והביע חרטה בשם הממשלה הבלגית. "זה לא נורמלי שהבלגים החזיקו בשרידים של אחד האבות המייסדים של האומה הקונגולזית במשך שישה עשורים", אמר ראש הממשלה, וגינה את הגורמים הבלגים שלא מנעו את הוצאתו להורג של לומומבה. דה קרו אמר שהעידן הקולוניאליסטי היה פרק אפל בהיסטוריה הבלגית.
משפחתו של לומומבה נפגשה עם פיליפ מלך בלגיה, שהחודש ביקר בקונגו והביע צער על העבר הקולוניאליסטי. ההיסטוריונים מעריכים שמיליוני אפריקנים נרצחו, הפכו לנכים ומתו ממחלות תחת השלטון הבלגי, כשנדרשו לאסוף גומי, שנהב ומשאבים אחרים.