כלי תקשורת בטייוואן מדווחים כי יו"ר בית הנבחרים של ארה"ב ננסי פלוסי צפויה להגיע כבר היום (ג'), בעוד שעות אחדות, לאי בעל הממשל האוטונומי-דמוקרטי שעליו סין טוענת לבעלות. הביקור של פלוסי בטייוואן מעורר מתיחות רבה ביותר בדרום-מזרח אסיה, בצל חשש מהתגובה הנוקשה שהבטיחה בייג'ינג אם ייצא לפועל.
בארה"ב הביעו חשש שהתגובה הזו תהיה צבאית, כמו שיגור טילים סמוך לטייוואן או החדרת מטוסי קרב למרחב האווירי של האי, וחיזוק לחשש הזה הגיע עם הודעתה אמש של סין על פתיחה בתרגילים צבאיים בימים באזור. במקביל, בתקשורת האמריקנית דווח הבוקר כי גם ארה"ב מקרבת ספינות מלחמה משלה לאזור, בהן אף נושאת מטוסים אחת.
פלוסי, נזכיר, פתחה השבוע במסע עם משלחת מחוקקים אמריקנים בכמה מדינות בדרום-מזרח אסיה, ותבקר בהמשך גם בדרום קוריאה וביפן, אך בצל המתיחות הרבה סביב הביקור הצפוי בטייוואן לא הזכירה אותו בהודעותיה הרשמיות. הבוקר היא השלימה ביקור שערכה במלזיה, והמטוס הצבאי האמריקני שהביא אותה לשם המריא מקואלה לומפור ליעד לא ברור, כשלפי סוכנות הידיעות רויטרס לא ברור לפי שעה אם פלוסי והמשלחת שמלווה אותה נמצאים עליו.
כך או כך, בתקשורת בטייוואן דיווחו כי פלוסי צפויה להגיע לשם הערב (לפי השעון המקומי). לפי רויטרס, היא תלון שם בלילה ותערוך מחר באי כמה מפגשים, בהם עם נשיאת טייוואן צאי אינג-וון. בהתרסה נוספת בפני בייג'ינג, פלוסי צפויה להיפגש מחר גם עם קבוצת פעילים נגד דיכוי זכויות האדם שבו מואשם המשטר הסיני.
אם פלוסי אכן תגיע לטייוואן, היא תהיה הדמות הבכירה ביותר בממשל האמריקני שמבקרת שם זה 25 שנה, מאז שקודמה בתפקיד ניוט גינגריץ' ביקר שם ב-1997. סין חוששת מהאפשרות שביקורים של גורמים בכירים כל-כך בטייוואן יעודדו שם את מחנה התומכים בעצמאות מוחלטת מהשלטון הקומוניסטי בבייג'ינג, ובימים האחרונים אותתה שוב ושוב כי תגיב בצורה קשה לביקור של פלוסי באי.
האיום הסיני: "מוכנים לקרב!"
אתמול איימה פעם נוספת, ומשרד החוץ שלה מסר כי צבאה "לא יישב בחיבוק ידיים" לנוכח מה שייראה על ידי בייג'ינג כהפרה של ריבונותה. הבוקר שיגר משרד החוץ איום נוסף, ואמר כי לנוכח מה שתיאר כהתעלמות אמריקנית מאזהרותיו, "כל צעד-נגדי שינקוט הצד הסיני יהיה מוצדק והכרחי". דוברת מטעם המשרד הוסיפה כי ארה"ב "תישא באחריות ותשלם את המחיר על החתירה תחת האינטרסים הביטחוניים-ריבוניים של סין". רוסיה, בעלת בריתה של סין, גינתה אחר הצהריים גם היא את ביקורה של פלוסי בטייוואן, ובקרמלין מסרו שמדובר ב"פרובוקציה".
לאיום בתגובה צבאית ניתן אמש חיזוק בדמות התראה שפרסמו השלטונות הסיניים לספינות מפני תרגילים שאותם יערוך בימים הקרובים בכמה ימים באזור: ים בוהאי ששוכן סמוך לחופים הצפון-מזרחיים של סין ובמים הסמוכים לאי האינן שבדרום סין. בסוף השבוע הודיעה סין על כוונה לערוך בשבועיים הקרובים תמרונים צבאיים גם במים הסמוכים לעיר הנמל דאליין, בצפון-מזרח המדינה.
במקביל, אמש פרסמה אחת ממפקדותיו של "צבא השחרור העממי" של סין (PLA) – זו שאחראית על האזור הסמוך לטייוואן – סרטון בן 2.5 דקות ברשתות החברתיות, ובו נראים תרגילים שמבצעים כוחות הקרקע, הים והאוויר של סין, כגון שיגור טילים או ירי ממטוסים וספינות. "אנחנו מוכנים ומחכים, לפתוח בקרב על פי פקודה", נכתב בפוסט שפרסמה אותה מפקדה. "נקבור את כל האויבים הבאים". הבוקר התקבלו גם עדויות של תושבים בעיר הסינית שיאמן, ששוכנת בצד השני של מיצרי טייוואן, ממש מול האי, ולפיהן יש שם תנועה מוגברת של כלי רכב משוריינים. כמה מהתושבים העלו תמונות וסרטונים של הכלים הצבאיים נוסעים בכבישים אזרחיים בעיר ואפילו בחוף שם, אך בתקשורת הבינלאומית הודגש כי אין לתמונות הללו אימות ודאי.
הבוקר הגיע איתות נוסף על כוונותיה של סין להגיב בחומרה לביקור של פלוסי: גורמים שונים אמרו לרויטרס כי מספר מטוסי קרב סיניים חצו את הקו החציוני במצרי טייוואן. מדובר בקו לא-רשמי שמפריד בין טייוואן לבין סין היבשתית, ומטוסים סיניים לא חוצים אותו באופן שגרתי. גורם אחד אמר לרויטרס כי לצד המטוסים הללו כמה ספינות קרב סיניות שטו סמוך לאותו קו הפרדה לא-רשמי. המטוסים, הוא העיד, ביצעו תמרונים שבמסגרתם "נגעו" בקו ושבו חזרה לצד הסיני של מצרי טייוואן, בשעה שמטוסי קרב טייוואניים המתינו לא הרחק משם. הגורם ציין כי המטוסים הסיניים עזבו בסופו של דבר את האזור, אך לדבריו הספינות הסיניות נותרו שם. לדברי הגורם המהלך הבוקר של בייג'ינג הוא "פרובוקטיבי מאוד".
ארה"ב: "לא נשתתף בצחצוח חרבות, אבל לא נורתע"
לפי כל ההערכות גם אם סין תגיב בחומרה היא לא מעוניינת בעימות צבאי של ממש, אך פרשנים במערב מזהירים מאפשרות של פרשנות שגויה או תקרית לא-מכוונת שתביא להסלמה של ממש. בצל החשש הזה גם ארה"ב מקרבת ארבע ספינות מלחמה לאזור, בהן נושאת המטוסים USS Ronald Reagan, שגורם בצי האמריקני אמר לרויטרס שהיא נמצאת כעת בים הפיליפינים, מזרחית לטייוואן ומדרום ליפן. את נושאת המטוסים מלוות ספינת טילים מונחים ומשחתת. ספינת קרב נוספת נמצאת באזור מאז מאי. הגורם ציין כי מדובר בפריסה מבצעית "שגרתית" של הספינות, אך הדגיש: "הן יכולות להגיב לכל מקרה".
אמש הזהיר דובר מועצת הביטחון של הבית הלבן, ג'ון קירבי, כי התגובה הסינית לביקור של פלוסי עלולה להיות שיגור טילים סמוך לטייוואן, תרגילי צבא גדולים באוויר או בים, שליחת מטוסי קרב לתוך המרחב האווירי של האי – ואולי אף ניסיון לתבוע בעלות באופן לא-מוצדק על מצרי טייוואן, שנחשבים למים בינלאומיים. "לא ניפול למלכודת ולא ניקח חלק בצחצוח חרבות", אמר קירבי, אך הדגיש כי ארה"ב לא תורתע מפעולותיה של סין.
כשברקע דיווחים בארה"ב כי פלוסי לא שעתה לתחינות ממשל ביידן לוותר על הביקור, בבית הלבן התעקשו גם אמש כי אין להם מידע על תוכניותיה, וכי כיוון שהיא מגיעה מזרוע אחרת של הממשל ההחלטה בנושא נתונה בידיה. קירבי הזכיר את הביקור שערך ב-1997 יו"ר הבית הנבחרים דאז גינגריץ', ואמר כי לא יהיה אף דבר ייחודי בביקור נוסף מצד בעל תפקיד רם שכזה. "אין שום סיבה שבייג'ינג תהפוך ביקור פוטנציאלי שתואם מדיניות אמריקנית ארוכת שנים לסוג מסוים של משבר או תשתמש בו כתירוץ להגברת הפעילות הצבאית שלה מסביב למצרי טייוואן או בתוכם", אמר. במקביל, מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן קרא לסין "לפעול באחריות".
פרשנים במערב מסבירים כי הביקור המתוכנן של פלוסי מעורר את חמתה של סין מכמה סיבות, אחת מהן היא העובדה שהביקור יהיה כאמור של גורם בכיר כל-כך בממשל האמריקני: פלוסי היא השנייה בסדר הירושה לנשיאות, אחרי סגנית הנשיא קמלה האריס. בבייג'ינג מתנגדים בתוקף לכל ביקור דיפלומטי בטייוואן, באופן שחותר תחת ניסיונה לבודד את טייוואן בזירה הבינלאומית. פלוסי הדמוקרטית נמנית גם עם מבקריה החריפים ביותר של בייג'ינג בוושינגטון, ובין היתר הביעה תמיכה בהפגנות למען דמוקרטיה בהונג קונג ב-2019, שדוכאו אז ביד קשה, והיא סופגת ביקורת נוקבת מצד אנשי המשטר הקומוניסטי בסין. רק הבוקר פרסם העיתון הממשלתי "גלובל טיימס" קריקטורה של פלוסי ובה היא נראית צונחת ממטוס לטייוואן כשחגורת נפץ על גופה.
הביקור המתוכנן מגיע גם בתקופה רגישה מבחינה פוליטית עבור המשטר הסיני: בסתיו הקרוב יכונס הקונגרס של המפלגה הקומוניסטית, שם מקווה הנשיא שי ג'ינפינג להאריך את שלטונו לקדנציה שלישית בת חמש שנים. שי, כך מעריכים הפרשנים, עשוי לנקוט בחודשים הקרובים במדיניות לאומנית ותוקפנית יותר, אולי על מנת להתמודד עם תחושת מרירות מסוימת שעוררה המדיניות הנוקשה וחסרת הפשרות שהנהיג בשנתיים וחצי האחרונות בניסיון למגר את מגפת הקורונה. שי עצמו הזהיר בשבוע שעבר את ביידן, בשיחת טלפון ממושכת שקיימו, כי אל לארה"ב "לשחק עם אש" בכל הנוגע למעמדה של טייוואן.
כוננות גם בטייוואן, התושבים: "רגילים לשנאה מסין"
בבית הלבן מתעקשים כי הביקור של פלוסי לא מעיד על שינוי כלשהו במדיניות ארוכת השנים של ארה"ב כלפי האי: וושינגטון ניתקה באופן רשמי את יחסיה הדיפלומטיים עם טייוואן ב-1979, אז נרמלה את יחסיה עם המשטר הקומוניסטי בסין היבשתית, אבל היא ממשיכה לקיים קשרים לא רשמיים ענפים בתחומי המסחר והביטחון עם הממשל הדמוקרטי בטאיפיי, ומחויבת על פי חוק לספק לו יכולות להגנה עצמית. ארה"ב דוגלת במדיניות המכונה "סין האחת", שלפיה היא מכירה כאמור רק בממשלה הסינית בבייג'ינג, אולם מדגישה כי היחסים מול סין היבשתית מושתתים על הציפייה שעתידה של טייוואן ייקבע אך ורק בדרכי שלום.
גם בטייוואן נערכים כעת לאפשרות של הסלמה במתיחות מול סין. משרד ההגנה בטאיפיי פרסם הבוקר הודעה שלפיה הוא מודע באופן מלא לכל הפעילויות הצבאיות סמוך לאי, ויגיב למה שתיאר כ"איומי אויב" באמצעות פריסת כוחות – בהתאם לצורך. סוכנות ידיעות מקומית דיווחה כי המשרד העלה את כוננות כוחות הצבא המקומי.
במקביל, הרשויות בטאיפיי החלו בימים האחרונים לעדכן את מסד הנתונים שלהן לגבי המקלטים הרבים בעיר הבירה – יש בה 4,600 מקומות כאלו שיכולים להכיל בסך הכול 12 מיליון בני אדם, פי ארבעה מאוכלוסיית העיר. הרשויות פתחו בין היתר בקמפיין ברשתות החברתיות במטרה להגביר את מודעות התושבים למלקטים הקרובים אליהם. גורם בכיר בעיריית טאיפיי הזכיר בשיחה עם רויטרס את הפלישה הרוסית לאוקראינה: "תראו מה קרה במלחמה באוקראינה. אין שום ערובה לכך שציבור חף מפשע לא ייפגע ולכל האזרחים צריכה להיות מודעות למשבר, אנחנו צריכים את המקלטים למקרה שתיפתח מתקפה על ידי הקומוניסטים הסינים", אמר.
לא כל התושבים בטאיפיי מביעים חשש שכזה. "ביחס להצהרות מלאות השנאה של סין, זה למעשה תמיד היה כך", אמר יאנג הסינג-רואל, סטודנט בן 22. "אנחנו מסתכלים על זה בשלוות נפש ולא מפחדים מאוד", הוסיף – והביע תקווה כי הביקור של פלוסי יוביל להידוק היחסים בין טייוואן לארה"ב. עמיתו ללימודים, צ'אנג יון-פאן, גם הוא בן 22, היה פחות נלהב מהביקור. "בסופו של דבר אנחנו רק כלי שחמט במשחק של מישהו אחר".
טייוואן, נזכיר, הוא האי שאליו נמלטה ממשלת "הרפובליקה של סין" אחרי שנחלה תבוסה ב-1949 במלחמת האזרחים מול המפלגה הקומוניסטית של מאו דזה-דונג. רוב תושבי טייוואן מביעים מאז התנגדות לחיים תחת שלטון המפלגה הקומוניסטית של סין. ממשלת טייוואן מדגישה כי רק לתושבי האי יש הזכות לקבוע את עתידם, והיא דוחה בתוקף את הלחצים שמפעילה עליה בייג'ינג. המשטר הקומוניסטי בסין מעולם לא זנח רשמית את האפשרות שבייג'ינג תשתלט על טייוואן בכוח הזרוע, ואף שהנשיא שי ג'ינפינג קרא בשנה שעברה לנהל תהליך של "איחוד בדרכי שלום", הוא הבהיר כי השתלטותה של סין על טייוואן היא "בלתי-נמנעת".