אוקראינה דיווחה הבוקר (יום ה') על מתקפת מל"טים לילית נוספת של רוסיה נגד עריה, פחות מיממה לאחר שבהאשמה דרמטית טענה מוסקבה כי קייב תקפה את הקרמלין עם כלי טיס בלתי מאוישים משלה – האשמה שבמערב דוחים כתחבולה רוסית, שנועדה אולי להצדיק הסלמה נוספת במלחמה שנמשכת כבר 15 חודשים. במקביל למתקפה הרוסית הלילה, דווח לפנות בוקר על מתקפת מל"ט נגד מתקן נפט בדרום רוסיה, יממה לאחר מתקפה דומה באותו אזור.
לדברי אוקראינה, במתקפה הלילית שוגרו 24 מל"טים מתאבדים מתוצרת איראן ומתוכם 18 יורטו. הרשויות בקייב הודיעו כי מערכות ההגנה האווירית בבירה הצליחו ליירט את כל המל"טים או הטילים ששוגרו לעבר העיר, ופיצוצים תועדו בשמי העיר. 15 מהמל"טים שוגרו לעבר עיר הנמל אודסה, ולדברי הצבא האוקראיני 12 מהם יורטו בעוד שלושה התפוצצו בקמפוס של אוניברסיטה בעיר. לא דווח על נפגעים. הצבא האוקראיני פרסם בהמשך תמונות של שרידי המל"טים שיורטו באודסה, עליהם נכתב "למען הקרמלין" – התייחסות לאותה מתקפה לכאורה נגד מעונו של הנשיא הרוסי.
ברשתות החברתיות הרוסיות הופץ הלילה תיעוד משיגור אחד המל"טים האיראניים שרוסיה עושה בהם שימוש כדי לתקוף תשתיות אזרחיות באוקראינה, "שאהד-136" או "גראן-2" על פי הכינוי שהעניק לו הצבא הרוסי. בתיעוד שהופץ, ולא ברור היכן צולם, נשמע המנוע הרועש של המל"ט "מזמזם", כמה שניות שלפני שרקטה שמסייעת לו בשלב השיגור מופעלת – והוא נוסק במהירות לאוויר מהמתקן הקרקעי שאליו חובר. לפי הדיווחים זהו התיעוד הראשון שבו נראית רוסיה משגרת מל"טים מתוצרת איראנית, אך לפי שעה לא ברור מה אמינות הטענה הזו.
המתקפה הלילה מצטרפת לשלל מתקפות טילים ומל"טים של רוסיה נגד ערי אוקראינה בימים האחרונים, ורק אתמול נהרגו 23 בני אדם בהפצצות באזור חרסון. ביום שישי האחרון נהרגו 25 בני אדם במתקפה נוספת, 23 מהם מפגיעת טיל בבניין מגורים בעיר אומן, והבירה קייב ספגה מתקפות מל"טים בשלושה מתוך ארבעת הימים האחרונים.
המתקפות האחרונות מגיעות על רקע ההיערכות של שני הצדדים במלחמה למתקפת-הנגד שאוקראינה צפויה לפתוח בה בקרוב, ונראה שגם קייב מגבירה את המתקפות שלה נגד יעדים לוגיסטיים בעורף הרוסי – אם כי היא מקפידה שלא לקחת עליהן אחריות. הלילה דיווחה סוכנות הידיעות הרוסית TASS על מתקפת מל"ט נגד מאגר של תוצרי זיקוק נפט במחוז קרסנודר, בדרום רוסיה – יממה לאחר מתקפה דומה באותו מחוז שגרמה לשריפה במתקן דלק, סמוך לגשר שמחבר את פנים היבשה הרוסית לחצי האי קרים, שאותו כבשה מוסקבה מידי אוקראינה ב-2014.
לפי הדיווח ב-TASS, התקרית הנוכחית התרחשה רחוק יותר מאותו גשר, במתקן זיקוק הנפט "אילסקי" שסמוך לעיר הנמל נובורוסיסק שלחופי הים השחור. גם שם פרצה שריפה, אך לפי הדיווח היא כובתה בתוך שעתיים. "לילה סוער שני עבר על כוחות החירום שלנו", כתב בחשבון הטלגרם שלו מושל מחוז קרסנודר וניאמין קונדרטייב, שהדגיש כי לא היו נפגעים באירוע.
מאז הקיץ של השנה שעברה, נזכיר, פקדו את רוסיה שורה ארוכה של אירועים מסתוריים אשר גבו אבדות בנפש ונזקים כספיים גדולים, בהם פיצוצי מטוסים, התרסקויות כטב"מים על בסיסים, דלקות במתקני אנרגיה – וגם חיסולים באמצעות מכונית תופת ופסל ממולכד. לפחות בחלקן האשים הקרמלין את אוקראינה, ואף שקייב נמנעת מלהודות במעשים בפה מלא היא רומזת שוב ושוב שהיא אחראית להם.
פוטין חזר לקרמלין: "הוא רגוע"
בינתיים, בעולם ממשיכים לעסוק בהרחבה בטענותיה של מוסקבה בדבר מתקפת כטב"מים נגד הקרמלין, אותה היא תיארה כ"ניסיון התנקשות" בוולדימיר פוטין – אף שהוא כלל לא שהה במעונו הרשמי באותה עת. רוסיה טענה כי לצורך המתקפה בלילה שעבר השתמשה אוקראינה בשני כטב"מים, וכי מערכות ההגנה האווירית הרוסיות הצליחו לנטרל אותם. בתיעודים שהופצו במהרה נראה עצם כלשהו פוגע בגג מבנה בקרמלין וגורם לדליקה. בסרטון אחר נראה עשן סמיך מיתמר מהמקום.
רוסיה איימה אתמול להגיב "במקום ובזמן שתמצא לנכון", ונשיאה לשעבר דמיטרי מדבדב אף קרא "לחסל" נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי. היום בצהריים, יממה לאחר שמיהר להאשים את אוקראינה במתקפה, הודיע הקרמלין כי התקרית דורשת "חקירה יסודית ומיידית" – והפנה אצבע מאשימה גם לעבר ארצות הברית. "וושינגטון בוודאות עומדת מאחורי המתקפה הזו, אנחנו מודעים לכך", אמר דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב, שטען כי החלטות בנוגע ל"מתקפות טרור" מתקבלות בוושינגטון, וכי קייב רק מוציאה אותן לפועל.
פסקוב טען עוד כי התגובה של פוטין למתקפה לכאורה הייתה "רגועה", וציין כי הוא שב היום לעבוד ממעונו הרשמי. הוא ציין כי מערכות ההגנה האווירית ברוסיה יתוגברו, אבל טען כי הדבר היה נעשה ממילא כחלק מההכנות לטקסי 9 במאי, יום הניצחון על הנאצים שבו מצדיעים להישגי הצבא הסובייטי. הקרמלין הודיע כבר אתמול כי אירועי 9 במאי יתקיימו כמתוכנן.
בקייב מיהרו אתמול להכחיש כל קשר למתקפה, וזלנסקי עצמו אמר אמש כי הוא עסוק בהגנה על ערי אוקראינה, ולא בתקיפות מחוצה לה: "אנחנו לא תוקפים את פוטין או את מוסקבה, אנחנו נלחמים בשטח שלנו". באוקראינה מעריכים כי מדובר במבצע "דגל כוזב" – כלומר מתקפה שהרוסים עצמם ביימו כדי לנצל אותה להצדקת פעולה חריפה בשטח אוקראינה.
ארה"ב עצמה טרם הצטרפה להכחשות האוקראיניות הנמרצות, אם כי היא מיהרה בצהריים להכחיש את הטענה החדשה של רוסיה ולפיה היא, וושינגטון, עומדת מאחורי המתקפה. שני גורמים אמריקנים אמרו ל"ניו יורק טיימס" כי המודיעין האמריקני עדיין מנסה לברר מה בדיוק אירע בקרמלין. "אנחנו פשוט לא יודעים", אמר אמש מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן, אף שגם הוא הביע ספק גדול בטענותיה של מוסקבה.
להערכה שמדובר במבצע "דגל כוזב" רוסי הצטרף הבוקר "המכון לחקר המלחמה", מכון מחקר שמושבו בוושינגטון: בניתוח שפרסם הוא מעריך כי "סביר להניח" שמוסקבה ביימה את המתקפה הזו לצורכי תעמולה פנימיים וכדי לחזק את התמיכה בקרב הציבור הרוסי במלחמה – על רקע המפלות הצבאיות הרבות שספגה מוסקבה מאז תחילת הפלישה, רבבות החיילים הרוסים שנפלו והמחיר הכלכלי הכבד ששילמו האזרחים בשל הסנקציות המערביות.
במכון המחקר מציינים כי רוסיה תגברה רק לאחרונה את מערכות ההגנה האווירית שלה באזור מוסקבה, ולדבריו "מאוד לא סביר" שהכטב"מים הצליחו לחדור את המערכות הללו ולהגיע עד ללב לבו של הקרמלין. גם התיעוד המדויק של התקרית מעלה לדברי המכון חשד מסוים, ולכך מצטרפת גם התגובה החריגה של הקרמלין ובכירים נוספים במוסקבה – תגובה שהייתה לפי המכון "קוהרנטית ומתואמת", וכללה האשמה ברורה שמדובר ב"מתקפת טרור" אוקראינית. במכון מציינים כי במתקפות קודמות בתוך רוסיה התגובה הרוסית הייתה מבולבלת יותר: "אם המתקפה לא הייתה מבוימת, היא הייתה אירוע מפתיע, וסביר מאוד שהתגובה הרוסית הייתה הרבה פחות מאורגנת".
זלנסקי בהאג: "כולנו רוצים לראות כאן ולדימיר אחר"
בתוך כך, נשיא אוקראינה זלנסקי הגיע הבוקר להולנד, יממה לאחר ביקור הפתע שערך בפינלנד, ונפגש עם אנשי בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג – בית דין שרק לאחרונה הוציא צו מעצר נגד פוטין והאשים אותו בפשעי מלחמה באוקראינה. בנאום שנשא זלנסקי בהאג הוא חזר על קריאתו להעמיד לדין את פוטין: "כולנו רוצים לראות כאן בהאג ולדימיר אחר, זה שמגיע לו לקבל עונש על מעשיו הפליליים, כאן, בבירתו של החוק הבינלאומי". זלנסקי הביע ביטחון שכך ייקרה בסופו של דבר, כאשר ארצו תנצח במלחמה: "מי שגורם למלחמה צריך לעמוד לדין", הוסיף.
מאז הפלישה הרוסית לארצו ממעט זלנסקי לצאת מגבולותיה, אבל בחודשים האחרונים הוא הספיק לבקר בארה"ב, בבריטניה ובפולין, ובהמשך החודש יגיע גם לביקור בברלין.