מתקפת הטרור שבה נרצחו ביום חמישי בנמל התעופה בקאבול 170 אזרחים אפגנים ו-13 חיילים אמריקנים העבירה מסר ברור לוושינגטון: ארצות הברית אולי עוזבת את אפגניסטן, אבל אפגניסטן לא עוזבת אותה. ארגון "המדינה האיסלאמית בחורסאן", הזרוע האפגנית של דאעש, נטל אחריות לפיגוע הרצחני, ואותת בכך שאחרי עזיבת האמריקנים הוא מתכוון להגביר את אחיזתו באזורים שונים של אפגניסטן הקרועה, וממנה לקרוא תיגר על מתנגדיו – מהטליבאן ועד מדינות המערב.
אפגניסטן של הטליבאן – עוד כותרות:
• עוד יעשו מזה סרט: "מבצע אננס" לחילוץ מאפגניסטן
• ארה"ב "חיסלה מהאוויר" פעילי דאעש בתגובה לפיגוע
• ביידן למחבלים: "נצוד אתכם ונגרום לכם לשלם"
• חשש באירופה: אנשי טליבאן מסתננים לטיסות החילוץ
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן עדכן אמש כי מפקדי הצבא האמריקני הודיעו לו שיש סבירות גבוהה ביותר שהשלוחה האפגנית של דאעש תבצע עוד פיגוע בנמל התעופה של קאבול ב-36-24 השעות הקרובות. אחרי שבלילה שבין שישי לשבת יצאה ארה"ב להפצצה וחיסלה שני אנשי דאעש – לטענתה בכירים בשלוחה המקומית של הארגון – הבטיח ביידן כי לא הייתה זו ההפצצה האחרונה, וכי בימים הקרובים יבואו עוד.
בהתחשב במערכת היחסים המשתנה בין וושינגטון לטליבאן, ובאיבה בין הטליבאן עצמו לבין "דאעש חורסאן", בשדה המערכה באפגניסטן עשויות להיווצר בעתיד הקרוב שותפויות לא שגרתיות. הנה מה שצריך לדעת על הארגון האיסלאמיסטי הצעיר שעלה לפתע לראש הכותרות.
מיהו "דאעש האפגני"?
ארגון "המדינה האיסלאמית בחורסאן" שואב את שמו ממחוז חורסאן, האזור שכלל את רוב אפגניסטן, איראן ומרכז אסיה בימי הביניים. בלעז נהוג לכנותו בקצרה ISK או ISIS-K. הארגון צמח במזרח אפגניסטן חודשים אחדים אחרי שאנשי דאעש כבשו שטחים נרחבים בסוריה ובעיראק בקיץ 2014 והקימו בהם את "החליפות האיסלאמית" שלהם. בשנים הבאות נודעו אנשי דאעש בסוריה ובעיראק במעשי הזוועה שחוללו שם – כריתות ראשים, סקילות באבנים, הלקאות בפומבי, אונס נשים ומעשי טבח המוניים – והשלוחה האפגנית המתגבשת של דאעש שאבה מהם השראה.
מעוזיו של "דאעש חורסאן" הם מחוזות קונאר וננגרהר השוכנים ליד הגבול עם פקיסטן, אזור המשמש נתיב מרכזי לסחר בבני אדם ולהברחות סמים, ושם הארגון הלך ובנה עצמו בהדרגה עד שהפך לאחד מאיומי הטרור הגדולים בעולם. בשנת 2018 ההערכה הייתה כי יש לו בין 1,500 ל-2,200 לוחמים. קשה לדעת כמה לוחמים יש לו היום, אך יש להביא בחשבון שבשנים האחרונות הוא ספג אבדות כבדות בנפש מידי ארה"ב והטליבאן.
מיהם לוחמי "המדינה האיסלאמית בחורסאן"?
בראשית דרכו השתייכו לארגון כמה מאות לוחמים מהטליבאן הפקיסטני, שנאלצו למצוא מחסה באפגניסטן אחרי שצבא פקיסטן דחק אותם מגבולות ארצם. אליהם הצטרפו קיצונים אחרים, בהם לוחמי טליבאן אפגנים שלא היו מרוצים מהגישה המתונה-מדי לדעתם שנוקט הטליבאן האפגני בשנים האחרונות. במיוחד הכעיסה אותם נכונות הטליבאן האפגני לנהל שיחות שלום עם ארה"ב כדי לגבש הסדר שיסיים את המלחמה באפגניסטן. אותם פעילים האמינו שהמשא ומתן הזה, שבו ראו כניעה, מתנהל דווקא בשעה שהטליבאן צועד לעבר ניצחון ורושם הישגים גדולים בשדה הקרב.
"המדינה האיסלאמית בחורסאן" משכה אליה גם חברים רבים מ"התנועה האיסלאמית של אוזבקיסטן" הפועלת באוזבקיסטן השכנה; לוחמים סונים מאיראן השיעית; וחברים ב"מפלגת טורקיסטן האיסלאמית", בהם בני המיעוט האויגורי החיים בצפון-מזרח סין. רבים מהחברים החדשים נמשכו לאידיאולוגיה האלימה והקיצונית שהביא איתו דאעש לאזור, אידיאולוגיה שכללה הבטחה להקים חליפות שתאחד את העולם המוסלמי – מטרה שהטליבאן מעולם לא חתר אליה.
מה טיב היחסים בין "דאעש האפגני" לטליבאן?
שני הארגונים הם אויבים זה של זה. אף ששניהם ארגונים איסלאמיסטיים קיצוניים החותרים להחיל את חוקי השריעה (ההלכה האיסלאמית) המחמירים ביותר, ואף ששניהם נוקטים שיטות אלימות ביותר לקידום תוכניתם, יש ביניהם גם הבדלים אידיאולוגיים, והבולט שבהם הוא תחומי המאבק: בעוד הטליבאן תחם את מאבקו לגבולות אפגניסטן, וכל מטרתו היא להקים בה מדינת הלכה איסלאמית שהוא יהיה שליטה, שלוחת דאעש באפגניסטן אימצה את הקריאה של דאעש לנהל ג'יהאד עולמי נגד כל מי שאינם מוסלמים, וכמו שאר שלוחות דאעש היא חותרת להקמת מדינה איסלאמית (חליפוּת) גדולה וחוצת-גבולות, שהצו האלוהי יהיה היחיד שישלוט בה.
אף שהטליבאן קיים קשרים ארוכי שנים עם אל-קאעידה, הארגון שממנו צמח דאעש, בשנים האחרונות מצאו עצמם הטליבאן ו"דאעש חורסאן" משני עבריו של שדה הקרב. הטליבאן ניהל מתקפות צבאיות גדולות נגד "המדינה האיסלאמית בחורסאן", ולא פעם שילב כוחות דה-פקטו עם האמריקנים ובעלי בריתם האפגנים בניסיון לסלק את דאעש מאזורים בצפון-מזרח אפגניסטן.
בהינתן האיבה בין שני הארגונים, עם הנסיגה האמריקנית גם הטליבאן סובל כעת מנחת זרועה של "המדינה האיסלאמית בחורסאן". יש לזכור כי מתקפת הטרור של יום חמישי גרמה לא רק למות 13 חיילים אמריקנים ועשרות אזרחים אפגנים, אלא גם למות עשרות אנשי טליבאן שהיו מחוץ לנמל התעופה ואבטחו אותו. מכיוון שהטליבאן הוא האוחז כעת בשלטון באפגניסטן, ובפרט בקאבול, בעצם ביצוע הפיגוע מסב לו "דאעש חורסאן" מבוכה ומציג אותו כמי שאינו מצליח לשלוט ביעילות בשטח ולספק ביטחון לנתיניו.
כמה גדול האיום הנשקף מ"דאעש חורסאן"?
"דאעש חורסאן" נחשב כיום לארגון הטרור הקיצוני והאלים ביותר באפגניסטן. בשנים האחרונות הוא תקף לא רק את הכוחות הזרים, את הטליבאן ואת אנשי הממשלה האפגנית הפרו-מערבית, אלא גם המוני אזרחים. בין השאר ביצע הארגון פיגועים בבתי ספר לילדות, בבתי חולים ואפילו במחלקת יולדות, שם ירו מחבליו למוות בנשים הרות ובאחיות.
אף ש"המדינה האיסלאמית בחורסאן" טרם ביצע מתקפה על אדמת ארה"ב, בוושינגטון מעריכים כי הארגון הוא איום כרוני עבור ארה"ב ועבור האינטרסים שלה בדרום אסיה ובמרכזה. גם כשלארה"ב היו באפגניסטן כוחות קרקע ואוויר גדולים שאפשרו לה לעקוב מקרוב אחרי דאעש האפגני ולפגוע בו, וגם בשנים שבהן היא הצליחה לגרום לו לאלפי הרוגים, לוחמי הארגון הצליחו להמשיך לייצר פיגועים. בהתחשב בכך שהנסיגה מאפגניסטן שוללת כעת מוושינגטון חלק גדול מהיכולות שהיו לה שם עד כה, כעת עלולה לִפחות יכולתה לעקוב אחרי דאעש האפגני ואחרי תוכניות התקיפה שלו.
גורמים בממשל ביידן טוענים כי בסופו של דבר "דאעש חורסאן" הוא רק איום טרור אחד מיני רבים שאיתם מתמודדת וושינגטון ברחבי העולם. בממשל מתעקשים שארה"ב יכולה להתמודד עם דאעש האפגני גם מרחוק, בעזרת הנכסים הצבאיים שהיא מחזיקה בעולם, בין השאר במפרץ הפרסי.
פורסם לראשונה: 23:46, 28.08.21