נאום ראשון כראש ממשלה, ביומו השני בתפקיד: יאיר לפיד, שהפך בחצות בין חמישי לשישי לראש ממשלת ישראל, נשא הערב (שבת) נאום ראשון, שבו הוא הציג את תפיסת עולמו ואת המדיניות שאליה יוביל. בפתח נאומו הודה לראש הממשלה היוצא וראש הממשלה החליפי נפתלי בנט על "הגינות וחברות", כלשונו, על העברת התפקיד בצורה מסודרת. ynet העביר את נאומו של לפיד בשידור חי.
"אני רוצה בפתח דבריי להודות לראש הממשלה ה-13 של מדינת ישראל, נפתלי בנט, על הגינות וחברות, על כך שהוביל ממשלה בשנה האחרונה להישגים כלכליים וביטחוניים שלא נראו פה שנים. תודה מיוחדת לעובדה שאזרחי ישראל רואים השבוע העברת תפקיד מסודרת בין אנשים שמקיימים הסכמים", אמר.
לפיד התייחס לנושאים המדיניים והביטחוניים וציין: "אנחנו מאמינים שכל עוד צרכי הביטחון נשמרים, ישראל היא מדינה שוחרת שלום. ישראל מושיטה ידה לכל עמי המזרח התיכון, כולל הפלסטינים. ישראל אומרת: 'הגיע הזמן שתכירו בכך שלעולם לא נזוז מפה, אז בואו נלמד לחיות יחד'. הוא התייחס גם להסכמי אברהם ואמר כי "תהיה ברכה גדולה בהסכמים שעוד יבואו".
על האיום האיראני אמר ראש הממשלה ה-14: "אנו מאמינים שהאיום האיראני הוא הראשון במעלתו על ישראל. נעשה כל מה שדרוש כדי למנוע מאיראן להגיע ליכולת גרעינית או לבסס עצמה על גבולותינו". לפיד גם שיגר מסר מאיים לאיראן ולחיזבאללה, שעה קלה לאחר שצה"ל התיר לפרסם פעולה חריגה של חיזבאללה, שהובילה ליירוט תקדימי של כלי טיס בלתי מאוישים שטסו מלבנון למים הכלכליים של ישראל, על ידי טיל מספינה.
"אני אומר לכל מבקשי רעתנו, מעזה עד טהרן, מחופי לבנון ועד סוריה, אל תנסו אותנו. ישראל תדע להשתמש בכוחה אל מול כל איום ואויב", הוסיף.
ברקע הסרטון התיעוד שחמאס פרסם מוקדם יותר השבוע ובו נראה הישאם א-סייד, השבוי ברצועה, שוכב במיטה ומחובר לבלון חמצן - יום אחרי ההודעה החריגה של הזרוע הצבאית של חמאס ולפיה חלה "הידרדרות" במצבו של אחד השבויים, אמר לפיד: "אנחנו לא נשקוט ולא ננוח עד שיוחזרו בנינו הדר גולדין ואורון שאול ז"ל, אברה מנגיסטו והישאם א-סייד".
בנאומו התייחס לפיד גם לסוגיות הפוליטיות, לאחר שבחמישי התפזרה הכנסת ה-24, ונקבעו הבחירות ל-1 בנובמבר. "השאלה הישראלית הגדולה היא למה דווקא בתקופה שבה יש בינינו הסכמה לאומית רחבה בכל הנושאים החשובים, רמות השנאה והחרדה בתוך החברה הישראלית כה גדולות? התשובה היא - הפוליטיקה. בישראל הקיצוניות לא באה מהרחובות לפוליטיקה אלא להיפך, המרחב הפוליטי הפך לקיצוני יותר, אלים ומרושע יותר".
הוא אמר כי הוא "מאמץ" את דבריו של בנט וחזר עליהם, בניסיון להעביר מסר מאחד בנאומו הראשון: "אנשים אחים אנחנו. האתגרים שעומדים בפנינו כבירים. כדי ליצור פה טוב משותף אנו זקוקים אחד לשני. רק ביחד ננצח. תמיד יהיו מחלוקות, השאלה היא איך אנחנו מנהלים אותן, ואיך נוודא שהן לא מנהלות אותנו".
בליכוד מחו על החלטת ערוצי התקשורת להעביר את נאומו של לפיד בשידור ישיר בשל היותו מועמד בבחירות הקרובות ומסרו: "הליכוד דורש זמן מסך זהה עבור ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו". עם זאת, יש לציין כי כלי התקשורת הרבו להעביר גם את נאומיו של נתניהו בשידור ישיר, בעת שהיה ראש ממשלת מעבר במשך יותר משנה. בתגובה לנאום עצמו נמסר מהליכוד: "הברירה היא ממשלה נסחטת של לפיד שכוללת את האחים המוסלמים והרשימה המשותפת או ממשלה לאומית חזקה בהנהגת נתניהו והליכוד שתחזיר לישראל את התקווה".
אתמול, נזכיר, שוחחו ראש האופוזיציה נתניהו וראש הממשלה לפיד, והראשון בירך אותו על כניסתו לתפקיד - אולם דחה את הזמנתו של לפיד להיפגש עמו ולקבל ממנו, כפי עשו במשך שנים ארוכות ראשי ממשלה לראשי האופוזיציה, עדכון ביטחוני. נתניהו, כך נמסר מלשכתו, התקשר ללפיד ואמר לו: "אני רוצה לאחל לך ולכולנו שארבעת החודשים הקרובים יהיו תקופה של שקט ביטחוני".
לפי הודעת ראש הממשלה לפיד על שיחת הטלפון, בשיחה נתניהו בירך אותו לרגל כניסתו לתפקיד ו"לפיד הזמין את נתניהו לבוא כמקובל לתדרוך ביטחוני בלשכתו עם המזכיר הצבאי". עם זאת, בהודעה שפרסם נתניהו נכתב כי הוא "הציע שהעדכון הביטחוני יתבצע באמצעות המזכיר הצבאי - כדי למנוע את הפיכת העדכון הביטחוני לכלי פוליטי בזמן בחירות". יש לציין כי נתניהו לא נפגש לשיחות עדכון ביטחוני גם עם נפתלי בנט במהלך השנה האחרונה, שבה כיהן כראש ממשלה.
את יומו הראשון בתפקיד פתח לפיד עם תודה לנשיא ארצות הברית ג'ו ביידן - שבירך אותו על כניסתו לתפקיד. "תודה לך אדוני הנשיא, הקשרים בין ישראל לארה"ב בלתי ניתנים לערעור", כתב לפיד לביידן בטוויטר. "הם מבוססים על יסודות עמוקים של ערכים משותפים וחזון משותף לעתיד. אני מצפה לקבל את פניך בישראל ולחזק את הברית הייחודית שלנו". לאחר מכן נפגש לפיד עם ראש השב"כ רונן בר בקריה בתל אביב, ובהמשך נקבעה ללפיד פגישה בנושא שבויים ונעדרים.
בכל מקרה, המשימה הראשונה והחשובה ביותר של לפיד תהיה ביקורו של ביידן ב-13 ביולי - שהצלחה בו תשרת מהלכים רבים שניסתה להוביל הממשלה שהתפרקה. אם ביקור ביידן יצליח, הוא יספק ללפיד את התמונות שהוא צריך, של מדינאי, ראש מדינה, שמקבל כבוד מנשיא המעצמה הגדולה בעולם. לפיד צריך שהביקור יצליח גם ברמה המדינית, ויוביל להישגים מוחשיים כמו הבטחה לברית הגנה ישראלית-ערבית נגד איראן, וגם צעדים מסוימים של נורמליזציה מול סעודיה.
פורסם לראשונה: 20:05, 02.07.22