לאומנים רוסים בעלי עמדות ניציות, שתומכים בפלישה לאוקראינה, התייצבו החודש מאחורי ההחלטה לסגת מהעיר חרסון שבדרום אוקראינה. למרות שהנסיגה נחשבה להשפלה עבור הרוסים, הם הביעו תמיכה בגנרל שהורה על נסיגת הכוחות. כעת אותו גנרל נתון ללחץ אדיר, וצריך להוכיח שהנסיגה הייתה מוצדקת.
סרגיי סורוביקין מכונה בתקשורת הרוסית "גנרל אמרגדון" בגלל האכזריות שמיוחסת לו. בעבר פיקד הגנרל בן ה-56 על חיילים בקרבות בצ'צ'ניה ובסוריה, וקיבל עיטורי כבוד מוולדימיר פוטין. משרד ההגנה הבריטי אמר השנה על סורוביקין: "במשך 30 שנה הקריירה של סורוביקין מלווה בטענות לשחיתות ואכזריות". בפייננשל טיימס נכתב כי לפי משרד ההגנה הבריטי מדובר ב"גנרל אכזר ומושחת בצורה ידועה לשמצה – אפילו בסטנדרטים של הצבא הרוסי".
באוקטובר, כמעט חצי שנה מפרוץ המלחמה, הודיע הקרמלין כי סורוביקין יהיה מפקד הצבא הרוסי באוקראינה. ב-9 בנובמבר קרא הגנרל לכוחות הרוסיים לעזוב את חרסון, שהייתה תחת כיבוש מתחילת המלחמה, ואת הגדה המערבית של נהר הדניפרו. ההחלטה על הנסיגה הייתה מכיוון שהכוחות הרוסיים היו חשופים במידה מסוכנת להתקפות אוקראיניות.
ב-11 בנובמבר הושלמה הנסיגה הרוסית מהעיר חרסון ומהיישובים הסמוכים. סורוביקין טען שהנסיגה תאפשר למוסקבה לשמור על הציוד הצבאי שלה, ולשלוח את כוחותיה באזור (להערכת ארה"ב מדובר ב-30,000 לוחמים) למתקפות באזורים אחרים באוקראינה.
מאז הנסיגה חלק מהכוחות הועברו מדרום למזרח אוקראינה, שם הלחימה קשה. כעת דורשים הלאומנים הרוסים שסורוביקין יוכיח להם שההחלטה שלו לעזוב את העיר חרסון נכונה. הצבא הרוסי עדיין שולט על שטחים רבים במחוז שבו נמצאת העיר חרסון. בספטמבר הודיע פוטין על סיפוח מחוז חרסון לרוסיה – יחד עם שלושה מחוזות נוספים באוקראינה: דונייצק, לוהנסק וזפוריז'יה.
"אנחנו מחכים לתוצאות הגאוניות שלך ומתפללים למענך, אני מתפללת למענך כל יום", אמרה מרגריטה סימוניאן, העורכת הראשית של ערוץ הטלוויזיה הממלכתי RT. סימוניאן היא מהתומכות הגדולות של הפלישה לאוקראינה. בהתייחסות לרוסים שמנהלים בלוגים צבאיים, ולא מרוצים מהנסיגה, היא קראה לסורוביקין להתעלם מ"השטויות" של המבקרים.
אחד הבלוגרים שהתנגדו לנסיגה הוא ולאדלן טטרסקי, שלו יותר מחצי מיליון עוקבים ב"טלגרם". טטרסקי זעם כשראה את נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי מבקר בחרסון אחרי הנסיגה הרוסית. הוא תהה מדוע מוסקבה לא הרגה אותו. "בשביל מה אנחנו שופכים את הדם שלנו? למה זלנסקי יכול לבוא בשקט לחרסון? באופן סימבולי זה יכול היה להיות נהדר אם 'גראן' (סוג של כלי טיס לא מאויש) היה נוחת על הראש הטיפשי שלו – אבל זה לא קרה. למה? או שאנחנו נלחמים מלחמה כוללת, או שכלום לא יסתדר".
בחודש אוגוסט נהרגה בפרברי מוסקבה דריה דוגינה, בתו של אלכסנדר דוגין - לאומן רוסי שנחשב ליועץ קרוב של פוטין. רוסיה הגדירה את מותה של דוגינה, שנהרגה בפיצוץ ברכב, כהתנקשות אוקראינית. במסר לסורוביקין אמר דוגין שהעיר חרסון היא הטריטוריה האוקראינית האחרונה שרוסיה יכולה להרשות לעצמה לוותר עליה. "הגענו לגבול", אמר דוגין.
גורמים בכירים בממשל הרוסי ולאומנים התומכים במלחמה אמרו שהם רוצים שבשלב מסוים הצבא הרוסי יכבוש שוב את העיר חרסון – דבר שכרגע לא נראה בר ביצוע. הצבא הרוסי גם יתקשה לכבוש שטחים נוספים במזרח אוקראינה, שם הוא מתמודד עם יריב בעל מוראל גבוה – שנעזר בציוד צבאי שקיבל מארצות המערב. המשימה להרחיב את שטחי הכיבוש במזרח תהיה קשה במיוחד לאור החורף הקשה באזור.
קייב הצהירה שהיא תמשיך לשחרר שטחים רוסיים, וגורמים רוסים מזהירים שהחשש הוא שאוקראינה תנסה לפתוח חזית שלישית במלחמה – במערב המדינה – ותשלח לשם כוחות מחרסון. חלק מהגורמים הרוסים קראו לסורוביקין להגביר את קצב ההפצצות הרוסיות על תשתיות אנרגיה של אוקראינה – טקטיקה שקרמלין רמזה שנועדה להביא את אוקראינה לשולחן המשא ומתן.
ההפצצות גורמות להפסקות חשמל נרחבות באוקראינה, ותשאיר אזרחים רבים ללא חימום במהלך החורף. ולדימיר סולוביוב, כתב פוליטי בולט בעל עמדות לאומניות במיוחד, אמר בשבוע שעבר: "אני קורא לגיבור רוסי הגנרל סורוביקין: החבר הגנרל, אני מבקש ממך להשלים את ההרס המוחלט של תשתיות האנרגיה של החונטה האוקראינית הנאצית".
פרשני טלוויזיה החלו להטיל ספק ביכולת של סורוביקין לנהל את המלחמה. אחד מהם, דמיטרי אבזלוב, התלונן כי רוסיה לא מספקת מספיק מידע על המלחמה, ואמר כי הוא היה רוצה לדעת "לשם שינוי, רק פעם אחת" מה המטרות המדויקות של מוסקבה באוקראינה.
פרשן אחר, מקסים יוסין, התלונן בשידור על מה שהוא כינה כשקרים של פוליטיקאים מסוימים בטלוויזיה הממלכתית – שלדבריו התגאו שהכוחות הרוסיים חזקים כל כך עד שהם מסוגלים להגיע "לגבול הפולני, לברלין, לתעלת למאנש ולליסבון". יוסין סיכם: "זה מופע של ליצנים".
בעדות נוספת לבעיות בצבא הרוסי התגבשה לאחרונה קבוצה של נשים רוסיות, שבעליהן גויסו לכוחות המילואים. הנשים מנסות להפעיל לחץ על משרד ההגנה הרוסי, כדי שיטפל בליקויים בהכשרת הכוחות ובציוד צבאי "בלתי הולם". למרות שמשרד ההגנה דוחה את הטענות שלהן, אישי ציבור שתומכים במלחמה השמיעו אמירות דומות.
המינוי של סורוביקין ב-8 באוקטובר היה הפעם הראשונה שרוסיה פרסמה את שמו של מפקד כוחותיה באוקראינה. הנסיגה מחרסון שעליה הורה הגנרל הייתה מהירה ו"חלקה" מההערכות של מומחים צבאיים רבים במערב. גורם בכיר בצבא האמריקני אמר לרויטרס כי בהשוואה לנסיגות הרוסיות הקודמות, הנסיגה הזאת הייתה "מסודרת יחסית". המודיעין של צבא בריטניה הסכים עם הקביעה, ואמר אתמול כי הכוחות הרוסיים החליטו להחריב את מה שהותירו מאחור כשעזבו את חרסון, וכך הצליחו לצמצם את הנזק שנגרם לחומרה הצבאית שלהם.
במהלך המלחמה דווח במערב על כשלים בהתנהלות הדרג הפיקודי בצבא הרוסי. בהתייחסות לנסיגה מחרסון אמר הצבא הבריטי כי "ההצלחה היחסית הזאת היא גם בזכות פיקוד מבצעי יעיל ואחיד יותר תחת הגנרל סרגיי סורוביקין". שר ההגנה האוקראיני ודיפלומטים מערביים אמרו שהגנרל גרם לצבא הרוסי להיות ממושמע יותר, וגם אכזרי יותר - כשהורה להגביר את המתקפות על תשתיות. "סורוביקין עשה הבדל גדול בדרך שדברים מתפקדים", אמר אנתוני ברנטון, לשעבר שגריר בריטניה ברוסיה. "יש תחושה של יותר היגיון וקוהרנטיות בנוגע למה שרוסיה מתכננת לעשות מבחינה צבאית".
חלק מהגורמים הרוסים מאמינים שהכרזה על סורוביקין כמפקד "המבצע המיוחד" באוקראינה נועדה למנוע ביקורת ישירה נגד פוטין ושר ההגנה סרגיי שויגו, וכי סורוביקין הוא למעשה "שעיר לעזאזל".
"זה ברור שהמינוי של סורוביקין והשבחים שהרעיפו עליו קשורים, לפחות קצת, לצורך ליצור דמות בעלת מנדט לפעולות 'מבישות' – שפוטין לא רוצה שיהיו על שמו", אמר אלכסנדר באונוב, דיפלומט רוסי לשעבר. לפי באונוב, סוריביקין מתאים לתפקיד מכיוון שיש לו תדמית של גבר סיבירי שמוכן לנקוט צעדים אכזריים כדי להשיג את התוצאות הדרושות – מה שקוסם ללאומנים הרוסים. באונוב ציין כי בנוסף בעיני הלאומנים יש לסוריביקין את הסמכות לפקח על הנסיגה מבלי ליצור מחלוקות פנימיות. "הגנרל ניצל חצי מהמנדט שלו. עכשיו הוא צפוי לנצל את החצי השני", אמר על המשך המערכה באוקראינה.
פורסם לראשונה: 23:50, 21.11.22