בעוד הגעתו לישראל של השליח האמריקני עמוס הוכשטיין, שנמצא בביירות, נמצאת בסימן שאלה, ופערים נוספים מתגלים בין ישראל ללבנון, גורם ביטחוני הביע אתמול בערב (שלישי) אופטימיות זהירה, ואמר כי "יש פוטנציאל חיובי בגלל התנאים הביטחוניים והמצב שבו חיזבאללה נמצא". לדבריו, "זה מביא אותנו לנקודה לייצר את התנאים למעשה המדיני. ההתקפות הישראליות הביאו את זה לנקודה האופטימלית".
3 צפייה בגלריה
הרס ברמת גן בעקבות פגיעה ישירה של טיל חיזבאללה
הרס ברמת גן בעקבות פגיעה ישירה של טיל חיזבאללה
הסכם ההסדרה המתגבש - ועמדות הצדדים: פרטי המגעים בין ישראל לחיזבאללה
(צילום: טל שחר, חיים גולדברג/פלאש90, עמית שאבי, REUTERS/Mohamed Azakir/רויטרס, AP)
ביקורו של הוכשטיין בלבנון

אך למרות האופטימיות, ישנם כאמור עדיין פערים בין הצדדים וכמה סעיפים בעייתיים שעליהם עומלים רבות לגשר בימים האחרונים. מה הסטטוס במשא ומתן, מי משתתף בו, מה עמדות הצדדים, אילו סעיפים בעייתיים נותרו - ואיך נראה ההסכם? ynet עושה סדר.

מה הסטטוס במשא ומתן - ומי משתתף בו?

במהלך היממה האחרונה דיווחו בלבנון כי חיזבאללה הסכים להצעה האמריקנית להפסקת אש "לצד הערות מסוימות על התוכן". לפי הפוליטיקאי הלבנוני הבכיר עלי חסן חליל, המקורב לנביה ברי, יו"ר הפרלמנט בלבנון המנהל את המו"מ בצד הלבנוני, "התשובה הכתובה הועברה. ההצעה האמריקנית היא הניסיון הרציני ביותר לסיום הלחימה"
בעיתון "אל-אחבאר" הלבנוני, המזוהה עם חיזבאללה, כתבו אתמול בבוקר כי הוכשטיין "עומד בפני הזדמנות אחרונה – שלושה ימים של משא ומתן תחת אש". גם שם הוזכר שוב כי קיימים שני סעיפים בעייתיים בהצעה להפסקת אש: סעיף "ההגנה העצמית" והסעיף המתייחס לחברות בוועדה שתפקח על יישום החלטה 1701.
3 צפייה בגלריה
עמוס הוכשטיין פגישה עם נביה ברי
עמוס הוכשטיין פגישה עם נביה ברי
"זה הרגע לקבל החלטה". הוכשטיין וברי
(צילום: AP Photo/Hassan Ammar)
לפי הערכת המצב האמריקנית, יש סיכוי של יותר מ-50 אחוזים להגעה להסכם. הוכשטיין לא היה מגיע אתמול לביירות אם הוא היה מעריך שאין לזה סיכוי. הוא קיבל פידבק חיובי מלבנון שהניח את דעתו שהוא יכול לבוא לאזור. למעשה, השליח המיוחד בא כדי לסגור את הקצוות - ולא לעוד סבב של משא ומתן. לאחר ביקורו בביירות הוא צפוי כאמור להגיע גם לישראל.

איך ישראל מגיבה להסכם המתגבש?

בישראל נשמעה כאמור אתמול בערב אופטימיות זהירה, וגורם ביטחוני אמר כי "יש פוטנציאל חיובי". כמו כן, בכיר ישראלי שמעורה בפרטים אמר אתמול כי הממשל האמריקני "לא מחפש הרפתקאות על דברים שאין להם סיכוי". בנוגע להוכשטיין, הוסיף: "מעצם ההגעה שלו אפשר להסיק שיש סיכוי להסדרה. אבל להגיד שיש ודאות - אי אפשר. יש בינינו לבין האמריקנים הבנה גדולה מאוד. ההגעה לישראל תלויה כמובן בתוצאות הדיאלוג שלו שם, אבל הגיוני שיגיע גם לישראל".
ההערכה בישראל היא שאיראן נתנה אור ירוק לחיזבאללה להסכים להפסקת אש, כנראה כדי לשלוח מסר חיובי לנשיא ארצות הברית הנבחר, דונלד טראמפ. אם אכן הוכשטיין יצליח לסגור הפסקת אש, המשמעות היא מרחיקת לכת: יש כאן בעצם לראשונה ניתוק בין לבנון לעזה. עד כה חיזבאללה התנה את הפסקת האש בהפסקת המלחמה בעזה. כאן לכאורה חיזבאללה מוותר על הדרישה הבסיסית שלו.
3 צפייה בגלריה
פעילות כוחות צה"ל ברצועת עזה
פעילות כוחות צה"ל ברצועת עזה
בישראל רוצים להעביר מסר לחמאס: נשארתם אחרונים. פעילות צה"ל בעזה
(צילום: דובר צה"ל)
בישראל רוצים למנף את הפסקת האש בלבנון להעברת מסר לחמאס: נשארתם אחרונים – ועכשיו זה הזמן לעסקת חטופים. בישראל מקווים שזה ידחוף את חמאס להסכם, כך שהזיקה תהיה הפוכה - הפסקת האש בלבנון תקדם הפסקת אש ועסקת חטופים בעזה.

תגובת ארה"ב להסכם:

הוכשטיין עצמו אמר אתמול לתקשורת בלבנון כי "יש לנו הזדמנות אמיתית לסיים את הסכסוך. זה הרגע לקבל החלטה. אנו מחויבים לעשות כל שביכולתנו כדי לעבוד עם לבנון וישראל כדי לסיים את הסכסוך". הגעת הוכשטיין ללבנון משמעותה שההסכמות קרובות, והודעה על כך יכולה להימסר תוך זמן קצר יחסית - אך לא ברור אם הוכשטיין יכריז על הפסקת האש מלבנון או מישראל.

כיצד מגיבים להסכם בחיזבאללה?

סגן ראש המועצה המדינית של חיזבאללה, מחמוד קמאטי, נשמע קצת פחות אופטימי, ובריאיון לאל-ג'זירה טען כי "האויב סיכל את הפתרון המדיני בעזה ואנחנו מצפים לאותו הדבר בנוגע ללבנון". לדבריו, "לא נמסור מידע על המשא ומתן כי זה פוגע במשא ומתן הלבנוני. אנחנו לא מצפים מהאויב להיות ישר. אמרנו מספר פעמים שלא נדבר על אף סעיף במשא ומתן".
פרטי ההסכם המתגבש
גם ב"א-שרק אל-אווסט" הסעודי דווח, מפי גורמים דיפלומטיים, שלמרות הנכונות לקדם הסכם "קיים חשש רציני שנתניהו ידחה את התוכנית בסופו של דבר".

מהם פרטיו של הסכם ההסדרה המתגבש?

ההסכם המתגבש כולל תקופת מבחן של הפסקת אש ל-60 ימים. בתקופה זו חיזבאללה אמור לסגת מעבר לקו הליטאני, ובדרום לבנון יישארו רק כוחות צבא לבנון ויוניפי"ל. בתום התקופה, אם ההסכם לא יופר, כוחות צה"ל ייסוגו מדרום לבנון.

אלו סעיפים בעייתיים נותרו?

לצד הסעיפים שציינו, עליהם יש הסכמה, קיימים שני סעיפים שבהם עדיין נותרו פערים בין הצדדים: סעיף "חופש הפעולה" והסעיף המתייחס לחברות בוועדה שתפקח על יישום החלטה 1701. מקורות לבנוניים אמרו אתמול בערב לרשת סקיי ניוז בערבית כי במהלך ביקור הוכשטיין בלבנון נקבע נוסח חדש לפיו "לכל צד יש זכות להגנה עצמית אם הוא יותקף, בתנאי שארה"ב תבטיח שישראל לא תבצע תקיפות מנע".
עוד נכתב כי "הניסוח האמריקני לגבי פירוק תשתית חיזבאללה לא היה ברור, ולבנון מעדיפה להשתמש באותו ניסוח שהיה כלול בהחלטה 1701". המקורות הוסיפו כי "הצד האמריקני דורש שפריסת הצבא בגבול תהיה עם עמדות וכינוסים צבאיים ולא כפי שזה עכשיו, שהפריסה מוגבלת למספר נקודות תצפית ומספר קטן של חיילים".

איך ייראה תהליך יישום הפסקת האש?

אם אכן הצדדים יגיעו להסכם - ארצות הברית תכריז על תחילת הפסקת האש. זו תקופת היישום וזה המבחן הגדול - לראות אם חיזבאללה ייסוג לקו הליטאני, וצבא לבנון יירד דרומה. צה"ל יישאר כאמור בדרום לבנון בתקופה זו, אבל ההיערכות בשטח צפויה להיות שונה מעט. בכל מקרה, לפחות לפי התכנון, יישארו בדרום לבנון בתום תקופה זו רק צבא לבנון וכוח יוניפי"ל.
במקרה של הגעה להסדרה, האמריקנים יכריזו על הפסקת האש באופן מיידי, וייתכן שגם לצרפתים תהיה מעורבות כלשהי בהכרזה, כמעין ערבים מצד לבנון. גם ב-2006 הייתה הפסקת אש שכללה מנגנון אכיפה, אבל זה קרס כי המנגנון לא יכול היה לאכוף בשטח. הפעם, לפחות על הנייר, נבנה מנגנון אפקטיבי יותר שיש בו מעורבות של בריטניה, גרמניה, צרפת וגורמים נוספים. ישראל שומרת על הזכות – וזה מעוגן בהבנות – שאם יש הפרות היא אוכפת בעצמה ושומרת על חופש פעולה.
פורסם לראשונה: 22:25, 19.11.24