הלקוחות הקבועים בבר Caddies בבת'סדה שבמרילנד, ארה"ב, עדיין מקבלים את הקוקטייל הקלאסי העשוי מוודקה, ג'ינג'ר, בירה וליים, אבל עכשיו הוא בא בשם אחר – "קייב מיוּל", ולא "מוֹסקוֹ מיוּל" (כשם הבירה הרוסית מוסקבה) כבעבר.
המלחמה באוקראינה – דקה אחר דקה בעמוד המבזקים ועדכונים אחרונים:
• לפחות 331 אזרחים נהרגו; מריופול מכותרת: "אין מים, המזון עומד להיגמר"
• רוסיה נגד נקודות התורפה, בכל הכוח והאכזריות | רון בן ישי
• "אבא נשאר להילחם, ניפגש בישראל": היהודים שברחו מאודסה | שליחתנו במולדובה
• ומה עם המלחמות שלנו? הערבים לא מבינים למה אוקראינה "חשובה יותר"
• דילמת הסנקציות: האוליגרכים הרוסים והפלונטר הישראלי
• מחאה חריגה בנתב"ג: עובד ישראייר נופף בדגל אוקראינה מול מטוס רוסי
• מי נגד מי במשבר באוקראינה? מדריך
• נמצאים באוקראינה או בגבולותיה? רוצים לדווח ולצלם? לחצו כאן
רוני הקמן, הבעלים בן ה-31 של הבר, סמוך לוושינגטון הבירה, מסביר שהחליט שלא לרכוש או להגיש עוד וודקה רוסית כפי שעשה בעבר, מתוך הזדהות עם אוקראינה, הנצורה זה יותר משבוע על-ידי הצבא הרוסי. "אנחנו מקווים שאנשים נוספים יצטרפו אלינו כדי להמשיך להעלות מודעות למה שקורה עכשיו", אומר הקמן, שלמשפחתו יש שורשים הן באוקראינה והן ברוסיה. מאחורי הבר הקמן מכין כעת משקאות "אוקראיניים" במקום "רוסיים", וחלק מההכנסות ממכירתם הוא מעביר לקרן סיוע לילדי אוקראינה.
הוודקה הרוסית ממילא אינה שולטת בשוק המשקאות האלכוהוליים בצפון אמריקה, אבל עבור רשויות ובתי עסק בארה"ב ובקנדה הורדת המותגים הרוסיים מהמדפים ומהתפריטים היא מעשה סמלי רב-ערך של תמיכה באוקראינה, ודרך מוחשית להצטרף לחרם העולמי על מוסקבה בעקבות הפלישה. הבר של הקמן אינו בית העסק היחיד שהחליט לפעול כך – גם בחנויות, במסעדות ובברים אחרים בארה"ב, מקנזס עד ורמונט, מורידים את הוודקה הרוסית מהמדפים. אתר הסקי Magic Mountain בלונדונרי, למשל, פרסם סרטון וידאו שבו נראה ברמן אומר: "מצטער, אנחנו לא מגישים כאן מוצרים רוסיים", בעודו מרוקן אל הביוב בקבוק של וודקה סטולי – שמיוצרת, למעשה, דווקא בלטביה.
גם הרשויות בארה"ב ובקנדה מפנות עורף למשקאות אלכוהוליים שנתפסו במשך שנים כסימן ההיכר של רוסיה, והופכות אותם לסמל ההתנגדות למשטר במוסקבה. בווירג'יניה, אחת מ-17 המדינות בארה"ב שבהן הממשלה היא שמנהלת את המכירה וההפצה של משקאות אלכוהוליים מזוקקים, הרשות לבקרת משקאות אלכוהוליים הסירה שבעה מותגי וודקה שמקורם ברוסיה מהמדפים בחנויותיה, שמספרן קרוב ל-400. "עשינו זאת ברוח קריאתו של מושל המדינה גלן יאנגקין להביע תמיכה עם אוקראינה", הסבירה אשת יחסי הציבור של הרשות, וציינה כי בשנת הכספים שעברה הגיע שווי המכירות של שבעת המותגים האלה במדינה ל-1.1 מיליון דולר. לשם השוואה, וודקה טיטו, המיוצרת בארה"ב, הכניסה 57.8 מיליון דולר, עובדה המלמדת כי הכסף הוא לא העניין כאן, אלא העיקרון.
בניו המפשייר, גם היא מדינה שבה רשות ממשלתית היא המוכרת משקאות מסוג זה, המושל כריס סונונו הורה לחנויות המשקאות האלכוהוליים שמפעילה המדינה להסיר מהמדפים את כול הוודקות הרוסיות עד להודעה חדשה. "ניו המפשייר ניצבת לימינו של העם באוקראינה במאבקו למען החופש", צייץ. מושלי מערב וירג'יניה, אוהיו, טקסס ומדינות אחרות בארה"ב נקטו מהלך דומה, והורו על הסרת המוצרים.
הסנאטור מארקנסו טום קוטון הצטרף לקריאה: "תזרקו את כל הוודקות הרוסיות, יחד עם התחמושת והטילים, תשלחו את הבקבוקים הריקים לאוקראינה כדי שישמשו כבקבוקי תבערה נגד הרוסים", כתב בטוויטר.
בקנדה הרשות לפיקוח על משקאות אלכוהוליים באונטריו הודיעה בסוף השבוע שעבר כי כל המשקאות האלכוהוליים שיוצרו ברוסיה יוסרו ממדפיה. פרובינציות קנדיות אחרות פרסמו קריאות דומות בימים האחרונים, ובכיר הרשויות באונטריו, פיטר בת'לנפלבי, כינה את הצעד "עמידה נגד הרודנות והדיכוי".
מעשי החרם אינם מסתכמים בצפון אמריקה, כמובן. בפינלנד הרשות הממשלתית האחראית להפצת מוצרי האלכוהול אסרה ביום שני השבוע מכירת סחורות מרוסיה, צעד שפירושו פגיעה בכ-30 מוצרים – רובם וודקה. בשבדיה מונופול האלכוהול הממשלתי הודיע אף הוא כי ימנע מכירת מוצרים רוסיים.
נידויה של הוודקה הרוסית אולי לא יגרום לטלטלה כלכלית גדולה בארה"ב, אבל לדברי מועצת המשקאות האלכוהוליים המזוקקים האמריקנית, הוודקה היא עמוד התווך של התעשייה הזו שם, ולכן זו דרך טובה להסב תשומת לב למחאה האנטי-רוסית.
בינתיים ה"קייב מיול" ב-Caddies כבר זוכה לפופולריות, והקמן מספר שכבר ביום הראשון של המיתוג-מחדש של המשקה ניגשו אליו לקוחות והזמינו ספציפית אותו. "אנחנו מוכרים בערך 400 בשבוע, ויהיה נחמד לראות את זה על מסך המחשב: במקום "מוסקו מיול – קייב מיול".