מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן ושר החוץ הרוסי סרגיי לברוב לא הגיעו לפריצת דרך משמעותית בפגישתם אתמול (יום שישי) בז'נבה שבשוויץ, אך הסכימו להמשיך ולדבר כדי לנסות ולפתור את המשבר שעורר חשש מפלישה רוסית לאוקראינה וממלחמה חדשה באירופה. גם לאחר השיחות הזהיר בלינקן מתגובה "מהירה וחמורה" של ארה"ב אם רוסיה תפלוש לאוקראינה, ואילו לברוב אמר שמוסקבה עדיין ממתינה לתגובה אמריקנית בכתב לדרישותיה הביטחוניות - שאליהן נאט"ו הבהירה אמש ש"לא תוכל להסכים".
ובינתיים, למרות הדיפלומטיה, חיילים רוסים נוספים נכנסו לבלארוס לצורך אימונים, בעוד מדינות המערב ממשיכות לספק נשק וציוד צבאי לאוקראינה. בקייב ובמערב, נזכיר, חוששים שרוסיה שולחת כוחות לבלארוס כדי לפלוש ממנה לאוקראינה. מנגד, לברוב אמר כי "איש לא מסתיר את העובדה שנשק מועבר לאוקראינה, ושמאות מדריכים צבאיים נוהרים אליה".
כל הצדדים, כולל אוקראינה, ניסו להישמע אופטימיים בנוגע לסיכוייו של המסלול הדיפלומטי לפתרון המשבר, אך משרד החוץ הרוסי הזהיר מ"השלכות חמורות" במקרה שדרישות המדינה לא ייענו. גם בלינקן וגם לברוב נשמעו זהירים בנוגע לאפשרות של פסגה בין ביידן לפוטין שתעסוק בקידום פתרון למשבר. "בואו לא נקדים את זמננו", אמר לברוב, ואילו בלינקן אמר כי הפגישה תתקיים אם הצדדים יסכימו שזו הדרך הטובה ביותר להביא לסיום המשבר. ביידן צפוי להיפגש בסוף השבוע עם הצוות לביטחון לאומי שלו בקמפ דייוויד, וידון עמו גם בשאלת הצורך בפגישה שלו עם פוטין.
"בהתבסס על השיחות שניהלנו בשבוע האחרון והיום בז'נבה, אני חושב שיש דרכים לטפל בחלק מהדאגות ההדדיות שיש לנו בנוגע לביטחון", אמר בלינקן אחרי הפגישה עם לברוב. הוא תיאר את השיחות כ"כנות ומהותיות", ואמר שרוסיה יכולה לבחור בין דיפלומטיה "שיכולה להוביל לשלום ולביטחון" לבין "דרך שתוביל רק לסכסוך, לתוצאות חמורות ולגינוי בינלאומי". הוא הבהיר שוב: "אם כוחות צבאיים של רוסיה יחצו את הגבול לאוקראינה - זו פלישה. היא תיענה בתגובה מהירה, חמורה ומאוחדת מצד ארה"ב ובעלות בריתה".
לברוב תיאר גם הוא את הפגישה עם בלינקן כטובה, אך אמר שמוסקבה תבין אם השיחות נמצאות בדרך הנכונה רק אחרי שתקבל תגובה בכתב לדרישותיה הביטחוניות. בין היתר, דורשת רוסיה מנאט"ו להפסיק להתרחב למדינות שגובלות בה, להסיג את כוחותיה מבולגריה ורומניה, ולהתחייב שאוקראינה לא תצטרף לברית הצבאית המערבית. לטענת לברוב, הכדור נמצא כעת במגרש של וושינגטון.
נאט"ו דחתה אתמול את הדרישה להסגת כוחותיה מבולגריה ורומניה, ודוברת הברית אמרה כי "הדרישות של רוסיה יובילו למצב שבו יש חברות נאט"ו מדרגה ראשונה ומדרגה שנייה, דבר שאליו אנחנו לא יכולים להסכים". לדבריה, "הארגון לא יוותר על יכולתו להגן על החברות בו, לרבות באמצעות נוכחות חיילים בחלק המזרחי של הברית. נגיב לכל הידרדרות בסביבה הביטחונית שלנו תמיד". ברומניה מוצבים כאלף חיילים אמריקנים, 140 חיילים איטלקים ו-250 פולנים. צרפת הודיעה שהיא מוכנה לשלוח חיילים למדינה גם היא. לבולגריה יש הסכם עם ארה"ב שבמסגרתו נמצאים בה כ-2,500 חיילים אמריקנים.
מנגד, ובהמשך למחלוקות בין חברות נאט"ו שנחשפו בימים האחרונים, גרמניה אסרה על החברות בברית להעביר נשק גרמני לאוקראינה - בזמן שמחלקת המדינה האמריקנית אישרה השבוע לליטא, לטביה ואסטוניה לשלוח טילים תוצרת ארה"ב וכלי נשק נוספים לאוקראינה. בעלות ברית רבות נוספות, כמו בריטניה ופולין, הסכימו לייצא נשק ישירות לאוקראינה - אך גרמניה סירבה לעשות זאת. הקנצלר אולף שולץ הסביר: "גרמניה לא תמכה בייצוא של נשק קטלני בשנים האחרונות".
על רקע הדרישות הרוסיות, CNN דיווח אמש כי הפנטגון עובד על חיזוק הנוכחית הצבאית של ארה"ב במזרח אירופה - כדי לספק ביטחון לבעלות בריתה ולהרתיע את רוסיה מפלישה לאוקראינה. לפי שני גורמי הגנה, בין היתר נשקלת האפשרות לתגבר את מזרח אירופה בכוחות שכבר נמצאים ביבשת, או כאלה מחוץ לה. אחד הגורמים אמר כי "פלישה רוסית בהחלט תהיה טריגר" להעברת כוחות אמריקניים, אך חלקם עשויים גם להגיע לצורך תרגילים ואימונים.
ולמרות המחלוקות, כאמור, עדיין נותרה אופטימיות זהירה. בלינקן אמר כי הוא מצפה לחלוק עם רוסיה "את החששות והרעיונות שלנו ביתר פירוט ובכתב בשבוע הבא". שר החוץ האוקראיני, דמיטרו קולבה, אמר אחרי ששוחח עם בלינקן כי "טוב לדעת שהמסלול הדיפלומטי של מגעים עם רוסיה עדיין פעיל".
בינתיים, אחרי שדבריו של הנשיא ג'ו ביידן על "פלישה קטנה" עוררו זעם באוקראינה והובילו לתגובה חריפה של הנשיא וולודימיר זלנסקי, אתמול נשמע המנהיג האוקראיני מפויס הרבה יותר. זלנסקי צייץ מחדש בטוויטר קטע שבו ביידן הבהיר שאם כוחות רוסיים יחצו את הגבול לאוקראינה ההשלכות יהיו חמורות, וכתב: "תודה לך על תמיכה דיפלומטית וצבאית חסרת תקדים".
ביידן, נזכיר, נשא השבוע נאום במלאות שנה להשבעתו ואיים על פוטין בהשלכות קשות אם יפלוש לאוקראינה - אך צירף לדבריו הבחנה שלא נשמעה קודם: "זה דבר אחד אם מדובר בחדירה קטנה, ואז אנחנו מוצאים את עצמנו צריכים להתווכח מה לעשות ומה לא לעשות, אבל אם הם יבצעו הלכה למעשה את מה שהם מסוגלים לעשות עם היקף הכוחות שהם ריכזו בגבול – זה יהיה אסון לרוסיה אם הם יפלשו לעומק אוקראינה".
דבריו של ביידן עוררו זעם גדול בקייב, וגורמים אוקראינים פירשו את הדברים כמעין אור ירוק לפוטין לצאת לפעולה צבאית באוקראינה, כל עוד היא תהיה מצומצמת יחסית. זלנסקי הגיב אז בחריפות: "אנחנו רוצים להזכיר למעצמות הגדולות שאין פלישות קטנות או מדינות קטנות, בדיוק כפי שאין חללים קטנים או צער קטן על אובדן הקרובים. אני אומר את זה כנשיא המעצמה הגדולה אוקראינה". לאור המחאה הבהיר הבית הלבן שאם כוחות רוסיים ייכנסו לאוקראינה הדבר ייחשב לפלישה – וארה"ב תגיב.
בלינקן ביקר לאחרונה בקייב, ובהמשך קיים פגישות בברלין עם שרי החוץ של גרמניה, צרפת ובריטניה כדי לתאם איתם את התגובה העתידית לפעולה רוסית, אם תהיה כזו. רוסיה ריכזה בחודשים האחרונים כ-100 אלף חיילים בגבול אוקראינה, ובמערב חושדים זה זמן רב שהיא נערכת לפלוש אל המדינה. מוסקבה טענה מצדה כי דווקא הממשלה בקייב היא שנערכת למבצע צבאי, נגד המורדים הפרו-רוסים בחבל דונבאס שבמזרח אוקראינה, וכי ריכוז הכוחות הרוסי נעשה לכל היותר כדי להגיב על מבצע שכזה. עם זאת, במערב טוענים כי הקרמלין משתמש באוקראינה כקלף מיקוח, שבאמצעותו היא תאלץ את המערב להיענות לדרישותיה.
בשבוע שעבר הודיע הבית הלבן כי המודיעין האמריקני הגיע למסקנה שרוסיה כבר שלחה סוכנים מטעמה לאזורים שבשליטת המורדים הפרו-רוסים במזרח אוקראינה כדי לבצע שם פעולות חבלה, להאשים בהן את ממשלת אוקראינה – וכך לספק למוסקבה תירוץ לפלישה אפשרית. הבית הלבן גם הזהיר לאחרונה שפלישה רוסית לאוקראינה תיתכן "בכל רגע".
ברוסיה אומרים מנגד כי הטענות שלפיהן רוסיה עלולה לפלוש לאוקראינה בכל רגע הן רק סיפור כיסוי. דוברת משרד החוץ במוסקבה, מריה זחרובה, ציינה אתמול את הנשק שסיפק בימים האחרונים צבא בריטניה לאוקראינה, וטענה שקייב רואה בסיוע הצבאי מהמערב אור ירוק למבצע צבאי בדונבאס, האזור שבשליטת המורדים הפרו-רוסים באוקראינה. דובר הקרמלין, דמיטרי פסקוב, טען אתמול שאיומי ארה"ב לנתק את רוסיה מהמערכת הבנקאית הבינלאומית אם תפלוש לאוקראינה, עלולים לעודד גורמים ניציים בקייב לצאת למבצע של השתלטות בכוח על האזורים שבשליטת המורדים בדונבאס, כדי לגרור את רוסיה למלחמה ולקדם מימוש של הסנקציה הזו.
פורסם לראשונה: 21:55, 21.01.22