בארצות הברית נפתחו אחר הצהריים (יום ב') הטקסים לציון 22 שנה לפיגועי 11 בספטמבר, מתקפת הטרור הגדולה בהיסטוריה. באתר הגראונד זירו בניו יורק, המקום שבו ניצבו מגדלי התאומים, צלצלו הפעמונים בדיוק ב-15:46, השעה שבה פגע המטוס הראשון במגדל הצפוני בשנת 2001. אירועי זיכרון נערכים גם בשלל אתרי הנצחה, בתי עירייה, קמפוסים ותחנות כיבוי אש. הנשיא ג'ו ביידן, שנמצא בדרכו חזרה לוושינגטון ממסעו באסיה, יעצור לטקס זיכרון בבסיס צבאי באלסקה.
"עבור אלה מאיתנו שאיבדו את יקיריהם באותו יום, היום הזה נמשך", אמר היום אדוארד אדלמן, שאיבד בפיגועי 11 בספטמבר את גיסו, דניאל מקינלי, עם הגיעו לאתר הגראונד זירו. ג'יימס ג'קונה, שבא כמדי שנה עם משפחתו לציין את זכר אחיו, ג'וזף ג'קומה, שנרצח במגדלים בגיל 43, אמר: "זה יום ששינה את ההיסטוריה, ואני מקווה שלא יגיע היום שבו מישהו ימעיט במשמעות האירוע הזה". כמו בשנים קודמות, הוא נרשם להשתתף במעמד הקראת שמותיהם של הנרצחים, כדי להשמיע את שמו של אחיו: "אם השם שלהם ייקרא בקול", אמר, "הם לא ייעלמו".
במתקפת הטרור ב-11 בספטמבר 2001 רצחו 19 מחבלי אל-קאעידה 2,977 בני אדם מכל רחבי העולם. המתקפה החלה ב-8:46 בבוקר שעון ניו יורק (15:46 בישראל), כשאחת מחוליות המחבלים ריסקה מטוס בואינג של "אמריקן איירליינס" שאותו חטפה בדרכו מבוסטון ללוס אנג'לס אל תוך המגדל הצפוני במרכז הסחר העולמי. במטוס היו 92 בני אדם – כולל חמשת החוטפים. 17 דקות אחר כך, ב-9:03, ריסקה חוליה אחרת מטוס בואינג נוסף, בטיסה 175 של "יונייטד איירליינס" מבוסטון ללוס אנג'לס, אל המגדל הדרומי. במטוס היו 65 בני אדם, בהם חמשת חברי החוליה. עוד 34 דקות עברו, וב-9:37 ריסקה חוליה נוספת של חמישה מחבלים אל בניין הפנטגון מטוס בואינג של "אמריקן איירליינס" שהיה בטיסה 77 מוושינגטון ללוס אנג'לס. היו בו 64 בני אדם, בהם המחבלים.
ב-9:42, מחשש לפיגועים נוספים, הורתה רשות התעופה האזרחית לקרקע את כל הטיסות המסחריות בתחומי ארה"ב, אבל זה לא היה הסוף. ב-9:59 ראה העולם כולו על מסכי הטלוויזיה את הבניין הדרומי במרכז הסחר העולמי מתמוטט כמגדל קלפים, וקובר בתוכו מאות רבות של בני אדם – אלה שלא הצליחו להיחלץ ב-56 הדקות שעברו מאז הפגיעה. עוד לפני כן, כשהמגדל עלה באש, נראו חלק מיושביו קופצים בייאושם אל מותם מגובה עשרות קומות. ב-10:03 מטוס בואינג נוסף, הפעם בטיסה 93 של "יונייטד איירליינס" מניוארק לסן פרנסיסקו, התרסק, הפעם לשדה ליד שנקסוויל שבפנסילבניה. במטוס היו 44 נוסעים, בהם ארבעת החוטפים. המטוס התרסק אחרי שלנוסעים ואנשי הצוות שהיו בתוכו נודע על הפיגועים שכבר התבצעו, והם התעמתו עם החוטפים כדי למנוע מהם לרסק את המטוס לתוך עוד יעד אסטרטגי. ככל הנראה החוטפים התכוונו לרסק אותו על בניין מפורסם בוושינגטון, ייתכן שהבית הלבן או הקפיטול.
ב-10:28 בבוקר קרס בניו יורק גם המגדל הצפוני במרכז הסחר העולמי – שעה ו-42 דקות אחרי שהמטוס הראשון התרסק לתוכו. כמו המגדל הדרומי, ההתמוטטות שלו שלחה לרחובות מנהטן ענן אבק ענקי, שכשלעצמו עתיד היה בשנים הבאות לגרום מחלות לרבים מהניצולים שהיו סביב המגדלים באותה העת.
בזכות ה-DNA: למשפחות עוד יש תקווה
2,753 בני אדם נהרגו בפיגועים במגדלי התאומים, בהם יושבי המגדלים והבניינים הסמוכים להם, נוסעי המטוסים וכן שוטרים, כבאים ואנשי חילוץ אחרים שהגיעו לסייע ללכודים. בפיגוע בפנטגון נהרגו 184 בני אדם, ובהתרסקות בפנסילבניה נספו עוד 40. ב-20:30 של יום הפיגועים התייצב הנשיא בוש מול המצלמות, ובנאום לאומה כינה אותם "פעולת טרור מרושעת ובזויה". וושינגטון קבעה במהירות רבה כי ארגונו של אוסמה בן לאדן אחראי למתקפה, והציבה למשטר הטליבאן באפגניסטן אולטימטום להסגרת בן לאדן ושותפיו. משהטליבאן לא נענה, פלשה ארה"ב למדינה יחד עם בעלות בריתה, ופתחה במלחמה שהפכה לארוכה בתולדותיה.
מתקפת הטרור הכתה בתדהמה את העולם ושינתה את מדיניות החוץ והביטחון של ארה"ב למשך שנים. יום השנה שלה הוא עבור רבים באמריקה הזדמנות לחשבון נפש, על רקע הפילוג הפוליטי העמוק בין רפובליקנים לדמוקרטים, בין שמרנים לליברלים. "ביום ההוא היינו מדינה אחת, אומה אחת, עם אחד, פשוט כמו שזה צריך להיות", אמר היום אדי פרגוסון, האחראי על פעולות הכיבוי וההצלה בווירג'יניה, בטקס שנערך באתר הנצחה שבו שולבו גושי מתכת מהמגדלים שקרסו בניו יורק. "הייתה תחושה שכולם התאחדו ועשו את מה שהם יכלו, ניסו לעזור".
בעוד הנשיא ביידן עושה דרכו חזרה לוושינגטון, שאר בכירי הממשל התפזרו אחר הצהריים בין הטקסים השונים. לטקס באתר קריסת התאומים בניו יורק הגיעה סגנית הנשיא קמלה האריס, ובעלה דאג אמהוף נסע להשתתף בטקס בפנסילבניה. הגברת הראשונה של ארה"ב ג'יל ביידן הגיעה להניח פרחים במטה הפנטגון. בטקס בגראונד זירו בניו יורק נראה אחר הצהריים גם רודי ג'וליאני, מי שכיהן כראש העיר ניו יורק בזמן הפיגועים, ובשל מנהיגותו המרשימה בחודשים שלאחר מכן זכה לכינוי "ראש העיר של אמריקה". לימים הפך לאחד מבעלי בריתו של דונלד טראמפ ולשותף בכיר ב"שקר הונאת הבחירות שלו". כעת הוא עומד לדין, ועשוי להישלח לכלא.
גם 22 שנה אחרי מתקפת הטרור, שרידיהם של רבים מהנרצחים טרם זוהו רשמית, אבל התקדמויות טכנולוגיות ושיפורים בחקר ה-DNA מאפשרים מעת לעת את זיהוים של שרידים נוספים. ממש בסוף השבוע האחרון נמסר כי לאחרונה הצליחו החוקרים לזהות את שרידיהם של שני נרצחים, גבר ואישה. זה היה הזיהוי הראשון של נרצחי מתקפת הטרור מאז 2021, ולבקשת משפחותיהם, לא נמסר מיהם. בכך עלה ל-1,649 מספר הנרצחים ששרידיהם זוהו עד כה, אבל פירוש הדבר ששרידיהם של יותר מ-1,000 איש טרם זוהו.
"אנחנו מקווים שהזיהויים האחרונים יתנו סוג כלשהו של נחמה למשפחות הקורבנות האלה", אמר ראש העיר ניו יורק אריק אדמס. "מאמציהם של מומחי הרפואה המשפטית מעידים על המחויבות הבלתי מתפשרת של העיר לאפשר לקרוביהם של כל קורבנות הפיגוע במרכז הסחר העולמי להתאחד עם יקיריהם".