סבב העימות בין ישראל לפלסטינים תופס ביממה האחרונה כותרות ראשיות באתרי החדשות הגדולים בעולם. אחרי שאתמול דיווחו כלי התקשורת הזרים על האלימות בירושלים, מאז אמש מקדישים רבים מהם את כותרתם לירי הרקטות מעזה ולהפצצות הישראליות ברצועה. אם בעבר הרבתה ישראל למחות על כותרות חד-צדדיות לטובת הפלסטינים בעיתוני אירופה וארה"ב במהלך סבבי לחימה, הפעם נראות הכותרות המתפרסמות בהם שקולות בעיקרן, אם כי בהתחשב במספר ההרוגים ההולך וגדל בעזה ניכר בשעות האחרונות כי הסיקור מתמקד יותר ויותר בתקיפות שמבצע צה"ל. באתר האינטרנט של העיתון האוסטרלי הגדול "סידני מורנינג הראלד", למשל, כבר בחרו הבוקר (יום ג') בכותרת: "9 ילדים בין ההרוגים בהפצצות ישראליות בעזה".
באתר ה-BBC הבריטי, שאתמול במשך שעות ארוכות התנוססו האירועים בירושלים ובעזה בכותרתו הראשית, דווח הבוקר בכותרת המשנה של העמוד הראשי: "קריאות לרגיעה בצל ההסלמה באלימות סביב ירושלים". באתר הרשת דיווחו כי "האלימות הסלימה אמש, אחרי שחמושים פלסטינים שיגרו רקטות לעבר ירושלים. הצבא הישראלי בתגובה יצא להפצצות נגד יעדים צבאיים ברצועת עזה. גורמי בריאות פלסטינים מסרו ש-22 בני אדם, בהם ילדים, נהרגו בהפצצות. לדברי הצבא הישראלי, לפחות 15 חברי ארגון חמאס נמנים עם ההרוגים". באתר הרשת ציינו כי "בימים האחרונים נרשמה האלימות הקשה ביותר זה שנים בירושלים", והזכירו את הזעם הפלסטיני על הגבלות גישה למסגד אל-אקצה.
העורך של אתר ה-BBC לענייני המזרח התיכון, ג'רמי בוון, כתב: "הסיבה הבסיסית לחידוש האלימות לא השתנתה: זהו הפצע הפתוח של הסכסוך הלא-פתור בין יהודים לערבים שהביא לקיצם ולהריסתם של חיי פלסטינים וישראלים במשך דורות". הוא הסביר את חשיבותם הדתית והלאומית של האתרים הקדושים בעיר העתיקה בירושלים: "הזרזים למה שקרה הפעם הם בין השאר המדיניות הנוקשה של ישראל כלפי הפלסטינים במהלך הרמדאן והמאמצים השנויים במחלוקת של בתי משפט ישראליים לגרש פלסטינים מבתיהם; אבל גם לאירועים אחרים יכולה הייתה להיות השפעה זהה. זהו משבר שרק המתין להתרחש, במסגרת סכסוך אשר – פעם נוספת – זנחו אותו והניחו לו להעלות עובש. מנהיגים בשני הצדדים התמקדו בהבטחת מעמדם. האתגר הגדול ביותר, זה של השגת שלום, לא טופל ברצינות כבר שנים".
באתר של ה"גרדיאן" הבריטי, עיתון המזוהה עם עומק הצד השמאלי של המפה הפוליטית, דיווחו הבוקר בכותרת המשנה של העמוד הראשי: "24 הרוגים בעזה אחרי התפשטות האלימות מירושלים". בכותרת המשנה של הכתבה ציינו: "לפי גורמי בריאות, שבעה מההרוגים הם בני משפחה אחת, בהם שלושה ילדים". בפסקת הפתיחה דווח: "24 בני אדם, בהם תשעה ילדים, נהרגו בעזה, כך הודיע משרד הבריאות של הרצועה, אחרי תקיפות שנמשכו כל הלילה מצד הצבא הישראלי, שהאשים חמושים פלסטינים בירי של יותר מ-200 רקטות".
בארה"ב, בעמוד השער של אתר ה-CNN התנוססה הבוקר תמונתן של רקטות נורות מהרצועה, ומתחתיה הובאה הכותרת: "ישראל מפציצה אחרי שרקטות שוגרו מעזה ביום של הסלמה". בדיווח של הרשת צוין כי "המתיחות בירושלים הגיעה לשיא של שנים: אזעקות אזהרה מפני רקטות נשמעו ברחבי העיר ובאזורים קרובים יותר לגבול עם רצועת עזה, בסוף עוד יום של אלימות בעיר הקדושה שבו מאות פלסטינים נפצעו בעימותים עם משטרת ישראל". כמו רשתות אחרות, CNN ניסתה להסביר לצופיה בליווי מפות ושרטוטים מהם מוקדי המתיחות בירושלים ומהן הסיבות לה, בין השאר באמצעות תיאור של השתלשלות המאבק היהודי-פלסטיני בשכונת שייח ג'ראח. רבים מעיתוני העולם מסבירים היום לקוראיהם כי הכוונה לפנות פלסטינים מהשכונה היא מהסיבות הראשיות לפרץ האלימות.
האשמות באפרטהייד: "ארה"ב איננה 'צופה-מהצד'"
באתר ה"וושינגטון פוסט" התנוססה הבוקר ליד הכותרת הראשית תמונה מהפצצה לילית ברצועה, בליווי הכותרת: "20 הרוגים בהפצצות ישראליות בעזה, בהם תשעה ילדים לדברי הפלסטינים". בכותרת המשנה צוין כי ההפצצות בוצעו אחרי שחמאס ירה רקטות על ירושלים לראשונה מאז 2014 ושיגר עוד עשרות רקטות לעבר יישובי הדרום. את הדיווח ליווה טור תחת הכותרת: "גורמים רשמיים בארה"ב קוראים ל'רגיעה' בישראל. אבל ארה"ב היא חלק מהבעיה".
בטור נכתב כי ראש הממשלה בנימין נתניהו הכריז ש"ארגוני הטרור" (המירכאות במקור) בעזה חצו קו אדום בירי הרקטות, "אבל להתפרצות האחרונה של פעולות האיבה יש שורשים עמוקים, אחרי שלל פעולות אגרסיביות הן מצד כוחות הביטחון הישראליים והן מצד ארגוני ימין קיצוני יהודיים גזעניים בירושלים". עוד נכתב: "בהצהרה של מחלקת המדינה קראה ארה"ב ל'רגיעה' ול'עצירת ההסלמה מכל הצדדים', תוך שהיא מגנה במפורש רק את חמאס ומגינה על זכותה של ישראל להגן על עצמה... עבור פעילים פרו-פלסטינים, עמדתו של ממשל ביידן משקפת את המורשת הרחבה של מדיניות ארה"ב באזור.
"רשימה הולכת ומתארכת של ארגוני זכויות אדם רואים כעת בסטטוס קוו של הכיבוש הצבאי הישראלי אשר לו נתונים מיליוני פלסטינים כדבר השקול לאפרטהייד, ורואים בארה"ב כמי שמאפשרת סטטוס קוו בלתי מתקבל על הדעת מבחינה מוסרית... ממשל ביידן לא ניסה במיוחד להסתיר את רצונו להימנע מהתערבות עמוקה בסכסוך הישראלי-פלסטיני, אבל יש פרשנים הטוענים שהתמיכה העקבית של הממשלים האמריקניים בישראל – בין השאר באמצעות סיוע צבאי בשווי מיליארדי דולרים – הביאה את הסכסוך אל הנקודה הזו". בטור מובאים שלל כותבים ופעילים פרו-פלסטיניים המאשימים את ארה"ב באחריות למצב וטוענים כי היא אינה יכולה להיחשב ל"צופה מהצד".
סבב הלחימה והאלימות זוכה לסיקור בולט גם בכלי תקשורת בשפות אחרות. ב"אל-פאיס", העיתון הגדול בעולם בספרדית, דווח הבוקר: "הפצצות ישראליות אחרי שיגור רקטות לעבר ירושלים גרמו ליותר מ-20 הרוגים". ב"לה רפובליקה" האיטלקי דיווחו: "לילה של לחימה: 250 רקטות שוגרו מעזה, הצבא תקף 130 יעדים". ב"קוריירה דלה סרה", אף הוא באיטליה, דיווחו בכותרת הכתבה שהוקדשה לאירועים: "ירושלים – עכשיו זו מלחמה. רקטות נורו על העיר מעזה, תקיפות של ישראל ברצועה". בשני העיתונים האיטלקיים צירפו סרטוני וידאו שבהם נשמעים האזעקות והפיצוצים במהלך ירי הרקטות אתמול על הבירה.