נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ועמיתו האיראני איברהים ראיסי השתתפו היום (ד') מרחוק, באמצעות ועידת וידאו, בטקס שבו חתמו נציגי המדינות על הסכם להאצת בנייתו של קו רכבת חדש באיראן – קו שמטרתו לקדם את החיבור היבשתי בין שתי המדינות, שהברית ביניהן מתהדקת יותר ויותר בצל המלחמה באוקראינה.
קו הרכבת שעל האצת בנייתו סיכמו כעת המדינות מכונה "קו ראשת-אסטרה", על שם שתי ערים השוכנות על שפת הים הכספי בצפון איראן. אורכו צפוי להיות 164 ק"מ, ומטרתו לקדם את פיתוחו של "מסדרון התעבורה הבינלאומי הצפוני-דרומי" – כינוי לרשת נרחבת של נתיבים ימיים ויבשתיים שמטרתה לחבר בין הודו, איראן, אזרבייג'ן, רוסיה ומדינות נוספות – ולדברי מוסקבה תוכל להתחרות בתעלת סואץ על מעמדה כנתיב סחר בינלאומי מרכזי.
בטקס היום אמר פוטין, שנאם כאמור מרחוק, כי "המסדרון הצפוני-דרומי", שקו הרכבת ראשת-אסטרה יהיה חלק ממנו, "יגוון בצורה משמעותית את התעבורה הגלובלית". פוטין הוסיף כי קו הרכבת שיעבור בחופי הים הכספי יסייע לקשר בין ערי נמל רוסיות בים הבלטי לבין ערי נמל איראניות בחופי האוקיינוס ההודי ובמפרץ הפרסי.
לדברי פוטין הוא גם יאפשר להאיץ באופן דרמטי העברה של סחורות רוסיות להודו: "העברת סחורות בנתיב החדש תספק יתרון תחרותי משמעותי. הוא יאפשר להעביר סחורות מסנט פטרסבורג למומבאי בתוך עשרה ימים. לשם השוואה, המסע הזה בנתיבי סחר מסורתיים דורש בין 30 ל-45 ימים", טען נשיא רוסיה. עמיתו, הנשיא האיראני ראיסי, אמר בטקס: "ללא ספק, ההסכם הזה הוא חשוב ומהווה צעד אסטרטגי בדרך לחיזוק שיתוף הפעולה בין טהרן למוסקבה".
הברית המתהדקת בין איראן לרוסיה מעוררת דאגה רבה במערב: שיתוף הפעולה ביניהן גבר משמעותית אחרי הסנקציות הקשות שהטיל המערב על רוסיה, כעונש על הפלישה לאוקראינה, והיא מצאה עצמה מבודדת בדומה לאיראן שמתמודדת כבר שנים עם סנקציות אמריקניות נוקשות. על רקע התמשכות המלחמה והידלדלות מאגרי הנשק שלה, רוסיה נזקקה גם לסיוע מאיראן, שבחודשים האחרונים העבירה לה לפי ההערכות במערב מאות כטב"מים מתאבדים ומאות אלפי פגזי ארטילריה.
רק שלשום הזהיר הבית הלבן מהברית בין המדינות, ומסר כי הוא רואה סימנים לכך שרוסיה ואיראן מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי שלהן – מגמה שלפי הממשל האמריקני מסכנת את שכנותיה של איראן במזרח התיכון. ג'ון קירבי, היועץ לביטחון לאומי, כינה את שיתוף הפעולה "חסר תקדים" ואמר כי הוא מאפשר לרוסים להאריך את המלחמה באוקראינה ובכך להביא למותם של המוני אוקראינים. שיתוף הפעולה עלול גם להביא לחיזוק היכולות הצבאיות של איראן, שבחודש שעבר הודיעה למשל כי סיכמה לרכוש מרוסיה מטוסי קרב מדגם סוחוי-35.