הפיגוע הקשה הבוקר (א') במעבר אלנבי, שבו נרצחו שלושה ישראלים על-ידי מחבל שהגיע מירדן במשאית סחורות, מציף מחדש את החשש מהסלמה רבתי בגזרת איו"ש - וגם את המתיחות מול ירדן בשנים האחרונות, מתיחות שרק גברה לאורך המלחמה בעזה. מיד לאחר הפיגוע תועדה חלוקת ממתקים ברחבי הממלכה. בפתק על אחד המגשים נכתב: "ממתקים למבצע הגבורה".
אחרי הפיגוע החל שיח בין הדרגים השונים בין ישראל לירדן, על מנת לחקור את נסיבותיו. גורם ירדני אמר לרויטרס כי השלטונות בעמאן פתחו בחקירה סביב מה שכינה "תקרית הירי" בצד הישראלי של מעבר הגבול בבקעה. חרף השיח בין הצדדים, המתיחות עדיין ניכרת: שר ההסברה הירדני לשעבר סמיח אל-מעאיטה אמר למשל לפי "אל-ערבייה" כי "התקיפה במעבר אלנבי הייתה צפויה, עקב ההסלמה הישראלית המתמשכת נגד הפלסטינים".
ירדן וישראל, יש להדגיש מקיימות חרף המתיחות ביניהן מגעים רציפים בנוגע לפעילות לסיכול טרור: הגבול המזרחי הפרוץ מטריד מאוד את צה"ל ושב"כ, נוכח הניסיונות הבלתי פוסקים של איראן וחמאס להבריח משם אמצעי לחימה ומטעני חבלה תקניים ליהודה ושומרון. גם בירדן מנסים לפעול נגד התגברות הטרור מצד איראן וחמאס בשטחם.
בארגוני הטרור הפלסטיניים, יצוין, מיהרו לברך על הפיגוע כחלק מניסיונם להבעיר את השטח: בחמאס הודיעו שהפיגוע הוא "אישור לדחיית העם הערבי לכיבוש, לפשעיו ולשאיפותיו בפלסטין ובירדן", בג'יהאד האיסלאמי שיבחו את מה שכינו "מעשה הרואי" - ובגדודי חללי אל-אקצא תיארו את המחבל כ"אחד מגיבורי ירדן, שהדגיש את אחדות הדם ואחדות המטרה וגורל".
מעבר אלנבי משמש בעיקר להעברת סחורות, ועוברות בו משאיות מירדן לכיוון בקעת הירדן ושטח ישראל. המעבר נמצא סמוך לכפרים בבקעת הירדן ולעיר יריחו - שעליה הוטל כתר על-ידי צה"ל בעקבות הפיגוע, כחלק מהסריקות לאיתור סייענים או מחבלים אפשריים.
במעבר, שנסגר כעת לחלוטין, עברו במהלך המלחמה גם משאיות סיוע מירדן לכיוון רצועת עזה. בחודש אפריל האחרון חסמו את המעבר פעילי תנועת צו 9 ובני משפחות חטופים, במטרה למנוע ממשאיות סיוע לצאת מירדן לכיוון עזה.
לפי שר המעברים והגבולות ברשות הפלסטינים, נזמי מהנא, כ-250 אלף פועלים מסתמכים על המעבר הזה מדי יום לשם העברת סחורות והכנסת חומרי גלם לתעשייה. לצד מעבר סחורות, הוא משמש גם כשער היציאה של הפלסטינים ביו"ש לעולם. מדי יום עוברים דרכו לכיוון ירדן 14 אלף נוסעים פלסטינים בממוצע.
דוגמה ליחסים הרגישים מול עמאן התרחשה באפריל השנה, כשחבר הפרלמנט הירדני עימאד אל-עדוואן נעצר במעבר אלנבי עם קרוב ל-200 אקדחים ורובים. בהמשך, הפרקליטות לא ביקשה להאריך את מעצרו על רקע ההבנות של ישראל עם ירדן שלפיהן הוא ייעצר עם חזרתו אליה, יועמד לדין ויטופל בחומרה.
בשב"כ עדכנו אז כי חבר הפרלמנט הירדני נעצר לאחר שברכבו אותרו 12 רובים ו-194 אקדחים. עוד נמסר אז כי בחקירה נחשף שמאז פברואר 2023 ביצע אל-עדוואן 12 הברחות של סחורות שונות אל תחומי המדינה תוך ניצול דרכונו הדיפלומטי.
בין היתר הבריח חבר הפרלמנט הירדני לישראל ציפורים ויונים, סיגריות אלקטרוניות וזהב. עוד עלה אז כי מתחילת השנה הנוכחית הוא הבריח בכמה הזדמנויות אמצעי לחימה מירדן לשטחי ישראל. בחקירה התברר גם כי אל-עדוואן ביצע את ההברחות בשל בצע כסף, וכי אכן קיבל עבורן סכומי כסף גדולים.