ברקע המגעים להסדרה בצפון והתמרון שנמשך הן ברצועת עזה והן בדרום לבנון, הפעילות ביהודה ושומרון לא פוסקת - ורחוקה מלהסתיים, גם אחרי שבאוגדת איו"ש סגרו את תקופת החגים המתוחה. אומנם חלה ירידה בחודש האחרון ב"מבצעי המשך" - מבצעים בהם נכנסים כוחות צה"ל ללב מחנות הפליטים ונשארים שם כמה ימים רצופים - אך פעילות הסיכול האגרסיבית נמשכת, כפי שקרה הלילה (בין רביעי לחמישי) בסיכול חוליית מחבלים בתקיפה מהאוויר במחנה הפליטים נור א- שמס בטול כרם.
בהערכות המצב של גורמי הביטחון עולות שלוש נקודות אסטרטגיות המייצרות לשיטתם בעיות ביטחוניות: הגבול המזרחי - בצה"ל ובשב"כ מתריעים כבר חודשים ארוכים על כמות הברחות האמל"ח הגדולות המתבצעות מגבול ירדן ומיועדות לגורמי טרור בגדה. ישנם חלקים גדולים שפרוצים בגבול הארוך ואין יכולת לפקח על כולו באופן מיטבי. המוטיבציה של גורמי הטרור להכניס נשק וציוד לחימה, גם כזה שנחשב קטלני ביהודה ושומרון כמו טילי נ"ט, מטעני חבלה עם חומר נפץ תקני ולא מאולתר שמייצרים נזק משמעותי ועוד קיימת ומתגברת כל העת. רק לאחרונה בישר דובר צה"ל על הקמת אוגדה שכל תפקידה יהיה שמירה והידוק הפיקוח על הגבול המזרחי, אך לא ברור מתי תחל את פעילותה.
מעברי הקו הירוק - כל המעברים שבין הקו הירוק לתוך לב מדינת ישראל, אך לא פחות מכך מעבר החוצה לשטחי הגדה. "המעברים דורשים טיפול אין הרמטיות בהגנה. עושים הרבה פעולות. מעבר לכך אנחנו מוטרדים ממה שנכנס ליו"ש רק לפני כמה זמן תפסנו אלפי כדורי 5.56 שהיו מיועדים לגורמי בטרור ביו"ש", מסביר ל-ynet גורם ביטחוני. בהקשר של כניסת שוהים בלתי-חוקיים מסבירים גורמים בצה"ל כי על פי הערכות ישנם כ-70 אלף פועלים פלסטינים שעובדים ביו"ש ובישראל. מתוכם כ-40 אלף ללא אישורים בתוך לב הערים בישראל.
הקבינט החליט שלא לקבל החלטה לגבי הכנסת הפועלים הפלסטינים ומאז תחילת המלחמה, בניגוד לעמדת מערכת הביטחון, מסרבים השרים סמוטריץ' ובן גביר לדון בעניין - וכך הוא מסוכל כל העת. האבסורד בעניין הוא שדווקא ביהודה ושומרון פועלים במנגנון המאפשר הכנסת פועלים באופן מבוקר והוא פועל ומספרם הולך וגדל.
הכוונות הבין אזוריות - גורמי ביטחון מסבירים כי חמאס פועל ומגייס פעילי טרור ביהודה ושומרון על מנת להוציא פיגועים. ארגון הטרור עושה זאת משלל מדינות בהן לבנון סוריה ורצועת עזה. גורמי הביטחון מכנים זאת "הכוונה". "אנחנו רואים את זה בכל הערכת מצב גורמי חמאס בלבנון ובסוריה וגם ברצועה מנסים לגרום לפעילי טרור של הארגון לבצע פיגועים ביו"ש ומעבירים להם כספים בדרכים שונות. למשל סוחר מחשבים שמקבל כסף עבור קניית המחשבים מארגוני הטרור נכנס פנימה לתוך שטחי איו"ש עם המחשבים מוכר אותם לוקח לעצמו את החלק היחסי ואת השאר מעביר לגורמי טרור בגדה", הם אומרים.
בנוגע לפעילות הטקטית, יש כמה נקודות עליהם שמים את הדגש באוגדת איו"ש. ראשית בהגנה על הצירים ובעיקר על ההתנחלויות, כלקח מאירועי 7 באוקטובר. המטרה היא בעצם להפוך את ההתנחלויות למבצר של ממש, וכך תוגברו הכוחות באמל"ח והשלמת ציוד לחימה עבור כוחות המילואים ואנשי כיתות הכוננות. בנוסף העברת בסיסים ומוצבים בסמוך ליישובים ובתוכם, דבר שנעשה במספר מקומות, בין היתר בשומרון.
המטרה היא להכפיל את "כוח האש" הזמין באירוע מתפרץ, שעלול להפתיע את התושבים ביישוב. הכוח אמור לדעת להתמודד עם אירוע כזה, ולהחזיק את השטח, גם אם למעט זמן, עד שמגיעים כוחות תגבור נוספים. מטרה נוספת היא עיבוי הכוחות בקו התפר.
באוגדת איו"ש מסבירים את חשיבות הפעילות בלב מחנות הפליטים. "המטרה בגדול היא לשמר ולהרחיב את חופש הפעולה", כך מסביר גורם ביטחוני. כוונתו היא לשמר את היכולת של כוחות צה"ל להיכנס ולבצע פעילות מעצרים או סיכול בלב מחנות הפליטים מבלי להיתקל בהתנגדות חריפה מצד המחבלים. למעשה, מדובר על חיזוק יכולת ההרתעה של אוגדת איו"ש בלב מחנות הפליטים.
"בכדי לשמר את חופש הפעולה, כל שבוע אני בנור א- שמס", הוא אומר, "יחד עם זאת אני מאוד מוטרד בעיקר מראש הנחש שזה מה שקורה בצפון השומרון יש המון כסף שמועבר פנימה בהמון שיטות ורצון מאוד גדול להגיד את כמות הטרור שם".
במערכת הביטחון, בניגוד לפעולות הדרג המדיני שמערערות את היציבות של הרשות הפלסטינית, עובדים באופן מתואם עם אנשי המנגנונים הפלסטינים בנוגע לסיכול טרור. גורמי ביטחון דואגים אומנם להדגיש כי אינם מסתמכים על אנשי המנגנונים בלבד שיטפלו בטרור, והם פועלים בכל מקום שידרשו אליו, אך בפועל הדבר קורה.
לפעילות המנגנונים יש מספר סיבות. בין היתר, מדובר ברצון של יו"ר הרשות אבו מאזן ואנשיו לייצר מצג של משילות בשטח. זאת בין היתר, על מנת להיכלל בכל פתרון ל"יום שאחרי" ברצועת עזה. דוגמא לכך היא מעצרם של חברי חוליית טרור באזור קלקיליה לפני מספר ימים, שבוצע על ידי המנגנונים.
החולייה נתפסה ואיתה ציוד אמל"ח רב מאוד הכולל שבעה רובי קרלו מאולתרים ועוד ארבעה נשקי M16 ועוד אלפי כדורים במחסניות. ציוד שהיה מיועד לפיגוע חמור מאוד. "זו חוליה שאנחנו מכירים. היא מנתה שישה מחבלים, שלושה מהם עצרנו לפני מספר שבועות ואת השלושה הנותרים התכוונו לעצור בהקדם. ידענו עליהם", כך מציין גורם ביטחוני.
לצד התיאום הביטחוני, אנשי המנגנונים לא נכנסים לתוך מחנות הפליטים וצה"ל מעמיק את פעולתו בהם. יש להגיד כי לצד העובדה שתקופת החגים עברה באופן יחסי ללא פיגועים משמעותיים ביהודה ושומרון, מסבירים בצה"ל כי ה"ביצה" מלאה ויש עוד פעילות. גורמים ביהודה ושומרון טוענים כי יש להגביר את כמות הפשיטות והפעילות בלב המחנות ובכלל לצאת למבצע רחב היקף לאיסוף האמל"ח הצבת מחסומים ומעצרים רחבים.