מאז פרוץ המלחמה ברצועה, ישראל הרחיבה את התקיפות האוויריות שלה נגד יעדים בסוריה, הגבירה את חיסול המחבלים וגם את הפצצות מלאי הדלק ומחסני הנשק. בכתבה נרחבת ב"וול סטריט ג'ורנל" דווח כי למרות התקיפות המתמשכות והעקביות, ישראל לא הצליחה לסכל את ההתעצמות של חיזבאללה והתבססותו ככוח צבאי משמעותי בגבולה עם לבנון - מה שהוצג כראייה לכך שאיראן ממשיכה להשתמש במדינות חלשות באזור כצינור לאיומיה, שכעת מגבירים את הסיכון למלחמה כוללת.
תיעוד הרכב הבוער בכביש דמשק-ביירות, אחרי התקיפה השבוע

2 צפייה בגלריה
זירת התקיפה בבוריה
זירת התקיפה בבוריה
נסראללה, ותקיפה בסוריה. "המערכה של ישראל לא צלחה, וחיזבאללה התעצם"
(צילום: shutterstock)
השבוע, צוין, ישראל חיסלה באמצעות כטב"ם בכיר בג'יהאד האיסלאמי בכביש דמשק-ביירות, בצד הסורי של הגבול. לפי הדיווח בעיתון האמריקני, זו הייתה אחת מיותר מ-180 תקיפות בסוריה שיוחסו לישראל מאז אוקטובר האחרון, נתון שנמצא בעלייה בהשוואה לשנים האחרונות, לפי נתוני ארגון ACLED ומכון המחקר INSS.
עוד צוין כי התקיפה הזו היא חלק מדפוס התקיפות שבהן מכוונת ישראל להרוג יותר פעילי טרור, תוך ניסיון לשבש את קווי האספקה שלהם. ישראל מסרה כי פעיל הג'יהאד האיסלאמי שחוסל אחראי ליכולות הצבאיות של הארגון בלבנון ובסוריה והשתתף בהתקפות נגד ישראל בגבולה הצפוני, לצד חיזבאללה.
ישראל החלה לתקוף אוויריות בסוריה לפני כעשור, כשמלחמת האזרחים הובילה לוואקום ביטחוני שאותו מילאה איראן והמיליציות הפועלות בשליחותה ותומכות בנשיא בשאר אסד. במשך חצי עשור שהחל ב-2017, כך דווח, ישראל תקפה בסוריה יותר מ-400 פעמים כדי לפגוע בהתבססות של איראן באזור.
בכירים ישראלים לשעבר אמרו ל"וול סטריט ג'ורנל", שכדי להגביל את ההשלכות של כל תקיפה ישראל נמנעה מלקחת אחריות עליהן ונמנעה מחיסול פעילי חיזבאללה, תוך שהתמקדה במשלוחי נשק, תשתיות צבאית או ייצור נשק. השלטון הסורי, שנחלש משמעותית בעקבות מלחמת האזרחים, החליט לאורך השנים שלא להגיב צבאית, והוא וגם איראן הקטינו במסריהם את יעילות התקיפות. אך כללי המשחק השתנו ב-7 באוקטובר, כשחמאס פתח במתקפת הפתע וחיזבאללה החל לשגר טילים וכטב"מים לישראל כ"חזית תמיכה" בחמאס.
2 צפייה בגלריה
חסן נסראללה
חסן נסראללה
"מה שצריך להגיע ללבנון, הגיע". נסראללה
איראן וחיזבאללה נמנעו עד כה להצטרך ללחימה כוללת מול ישראל, אך האיצו את ההיערכות שלהם לאחת כזו באמצעות שימוש בסוריה כנקודת מעבר של אמצעי לחימה. "האפקטיביות של המערכה של ישראל בסוריה היא מעורבת", הסבירו גורמים ישראלים לשעבר ומומחים צבאיים. היא הצליחה להרתיע את סוריה מלהצטרף לתקיפות נגד ישראל, שכן אסד עדיין עסוק בלחימה בתוך ארצו מול האופוזיציה הכורדית ודאעש.
גם המיליציות הפרו-איראניות הפועלות בשטח סוריה מכבדות את העמדה הזו. לצד זאת, נרשמה הצלחה בהאטת זרימת הנשק לחיזבאללה, אך למרות מאות התקיפות, צוין בדיווח, מספיק אמצעי לחימה מגיעים לארגון הטרור השיעי. כל מה שהיה אמור להגיע ללבנון, הגיע אליה", אמר מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה בנאום שנשא ב-19 ביוני.
למרות הסיכון בכך, מספר גורמים ביטחוניים בעבר ובהווה, בהם אלוף במיל' עמוס ידלין, אמרו ל"וול סטריט ג'ורנל" כי ישראל תצטרך להחליט בסופו של דבר אם להרחיב את פעילותה בסוריה כדי לפגוע ביעילות היכולת של חיזבאללה להתחמש. "סוריה היא חלק מהותי מהציר. רוב האספקה ​​לחיזבאללה מגיעה דרכה", אמר ידלין.