יועצו של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ לנושא שבויים ונעדרים, אדם בוהלר (45), צפוי להגיע השבוע לביקור בישראל. גורם המעורה בפרטי הביקור מסר כי מדובר בביקור פרטי של בוהלר, יהודי-אמריקני, בישראל - אך ל-ynet נודע שיקיים גם פגישות והתייעצויות בעניין עסקת החטופים ברצועת עזה. בינתיים, לשכת שר הביטחון קיבלה בקשה לתאם פגישה עם בוהלר, שתתקיים ככל הנראה כבר ביום שני.
1 צפייה בגלריה
אדם בוהלר שליחו של טראמפ לענייני חטופים
אדם בוהלר שליחו של טראמפ לענייני חטופים
אדם בוהלר
דבר ביקורו של שליחו של טראמפ נשמר בסוד גם בישראל וגם בארה"ב. טראמפ עצמו, נזכיר, כבר איים על חמאס כי עליו לשחרר את החטופים עד למועד כניסתו לתפקיד - 21 בינואר - אחרת "יהיה גיהינום במזרח התיכון". גם בוהלר עצמו נחשב בעל קו תוקפני כלפי חמאס, ולפני שבוע איים על ארגון הטרור ואמר: "מי שמחזיק חטופים צריך לחשוב טוב על מה שעלול לקרות לו".
בוהלר היה המתווך מטעמו של טראמפ במהלך כינון הסכמי אברהם, ולאחר בחירתו המחודשת מונה ל"שליח הנשיאותי המיוחד לענייני חטופים אמריקנים". מיד לאחר מינויו כתב טראמפ: "הוא יודע שאף אחד לא קשוח יותר מארה"ב, ויעבוד במרץ כדי להחזיר אזרחים אמריקנים נעדרים לבתיהם".
בעבר, במאמר דעה שפרסם באתר החדשות "The Hill", קרא בוהלר לעמדה חזקה יותר של ארה"ב במאמצים להחזיר הביתה את החטופים האמריקנים, כולל פשיטה צבאית של כוחות הקומנדו האמריקניים בעזה. "ממשל ביידן חזר לפילוסופיה של חילוץ בני ערובה, הרואה במבצע צבאי מוצא אחרון", כתב. "הגישה הזאת שמה את ידם על העליונה על בני הערובה, שמרגישים דחף ללכוד אמריקנים עם מעט פחד לשלם על כך בחייהם".
לדבריו, "חיילי צבא ארה"ב מיומנים די והותר לביצוע חילוץ. בעקבות המשימה הכושלת לשחרר את האמריקנים שהוחזקו כבני ערובה על-ידי איראן ב-1980, צוותי כוחות מיוחדים של ארה"ב אומנו במיוחד להשיג את מה שמבצעו הכושל של הנשיא ג'ימי קרטר לא הצליח לעשות. היום, כוחות מיוחדים אמריקניים מציגים רקורד חזק של חדירה מוצלחת לאזורי אויב כדי לשחרר בני ערובה. מי שמתנגדים לנוכחות צבאית אמריקנית בעזה צריכים לזכור כי מבצע חודרני אחד וממוקד אינו זהה לנוכחות צבאית ממושכת".

העסקה הנרקמת

בינתיים, ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר היום כי "מתקפת סרטוני התעמולה של חמאס היא לוחמה פסיכולוגית אכזרית ומרושעת. אני נמצא בקשר רציף עם משפחות החטופים שעוברות סיוט נורא ומתמשך. אמרתי ואני שב ואומר: מי שיפגע בחטופינו - דמו בראשו. נמשיך לפעול ללא לאות להשבתם של כל החטופות והחטופים הביתה, החיים והחללים כאחד".
לפי הדיווחים עד כה, העסקה הנרקמת צפויה להתבצע בשלבים והיא תתחיל בממשל ביידן ותימשך בממשל טראמפ. השלב הראשון יהיה הומניטרי והוא יכלול שחרור חטופים תמורת שבעה שבועות של הפסקת אש. עסקה שכזו עשויה גם להכשיר את הקרקע לעסקה שתכלול את סיום המלחמה, וגם עסקת נורמליזציה בין ישראל לסעודיה. גורם ישראלי אמר כי "המאמץ להגיע לעסקה הומניטרית הוא כמו היריון. ההנחה שההיריון יימשך אחרי שחרור הומניטרי, העיקר להכניס את הצדדים למחויבות".
live

איכות

×
הצהרת משפחות החטופים
(צילום: מיקי שמידט)

מוקדם יותר היום התפרסמו דיווחים ערביים על קשיים במשא ומתן, על רקע דרישות חמאס לשחרר אסירים כבדים - אולם גורמים בישראל, שמקפידים על סודיות מסוימת בשבועות האחרונים כדי לא להכשיל את המגעים, טענו רק כי "זה לא נכון".
בינתיים, בהצהרת המשפחות השבועית בדרך בגין בתל אביב, קראו משפחות חטופים שלא להגיע ל"עסקה חלקית" - שעלולה לטענתן לגזור גזר דין מוות על החטופים שלא ישוחררו בה. בין היתר, האשימה עינב צנגאוקר, אימו של החטוף מתן שאות חיים ממנו פורסם בשבוע שעבר, כי שיקולים פוליטיים "מזהמים את המו"מ" ומונעים הגעה להסכם שישיב ארצה את כל 100 החטופים.
ההתפתחויות הללו מתרחשות בצל שבוע של אופטימיות זהירה באשר לאפשרות של עסקה בקרוב. שלשום היועץ לביטחון לאומי האמריקני, ג'ייק סאליבן, ושליחו המיוחד של הנשיא ג'ו ביידן, ברט מקגורק, נפגשו עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ושורת בכירים ישראלים - ודנו איתם בין היתר על עסקת חטופים. ראש המוסד דדי ברנע וראש השב"כ רונן בר השתתפו גם הם בפגישה.
ביום רביעי נפגש ברנע עם ראש ממשלת קטאר מוחמד אל-תאני בדוחא, כשבועיים לאחר פגישה חשאית שקיימו בווינה. קטאר היא המתווכת המרכזית בעסקה כרגע, והממשל היוצא בארה"ב משתף פעולה באופן מלא עם הממשל הנכנס - מתוך רצון משותף להגיע לעסקה עוד לפני השבעת טראמפ. עם זאת, בשלב זה טרם ברור אם חמאס יסכים לעסקה קטנה בלי סיום המלחמה, ויש בנושא כמה דיווחים סותרים. מצד אחד יש דיווחים על התגמשות ועל מוכנות חמאס לנוכחות מוגבלת של צה"ל בעזה. מצד שני, יש דיווחים שישראל הסכימה לנסיגה זמנית מפילדלפי, אך אין להם אישור. ובינתיים, בישראל העריכו שניתן להגיע לעסקה תוך שבועיים.