מצעד החיים, אחד האירועים המרכזיים של יום הזיכרון לשואה ולגבורה, יתקיים השנה במתכונת וירטואלית בשל מגפת הקורונה. השנה יעסוק המצעד בנושא הרפואה בשואה.
האירוע יחל ביום השואה ב-15:00 ויועבר בשידור חי ב-ynet. עשרות משתתפים מרחבי העולם יצולמו בטכנולוגיית הדמיה תלת-ממדית כשהם מניחים שלט זיכרון על מסילת הרכבת בין אושוויץ לבירקנאו.
את המצעד יובילו נשיא המדינה ראובן ריבלין, הרב ישראל מאיר לאו ויו"ר הסוכות היהודית יצחק הרצוג. באירוע ישתתפו רופאות ורופאים מישראל שעומדים בחזית המאבק בקורונה. שתיים מהמשתתפות, פרופ' גליה רהב מבית החולים שיבא בתל השומר ופרופ' עידית מטות מבית החולים איכילוב – ממובילות המאבק בקורונה – הן דור שני לרופאים בשואה.
פרופ' מטות סיפרה: "אמי חלמה להיות רופאה, התחילה ללמוד וברחה בגלל האקציות. את המלחמה היא שרדה בבור שבו הוסתרה. היא היחידה ששרדה מכל המשפחה וקראה לעצמה 'בוגרת שואה'. אחרי המלחמה היא המשיכה את לימודי הרפואה, ואת ההסמכה קיבלה אחרי שעלתה לישראל והשלימה את לימודי הרפואה באוניברסיטה העברית כרופאה היחידה במחזור. אני צועדת במצעד החיים בשביל אמא שלי".
פרופ' רהב, בת להורים שהיו שניהם רופאים בתקופת השואה, אמרה: "היה לי ברור מגיל שנתיים שאהיה רופאה". היא סיפרה כי אביה היה הרופא של הפרטיזנים. "אני צועדת במצעד החיים לזכר משפחתי שנרצחה ולזכר הרופאים בשואה".
גם פרויקטור הקורונה, פרופ' נחמן אש, ישתתף בטקס הווירטואלי. "אני צועד לזכר הרופאים והאחיות שהצילו חיים בשואה, לזכר אבי שחווה את התופת בצעדת המוות ושרד – ולזכר משפחתו שנרצחה בשואה", אמר. שמואל רוזנמן, יו"ר מצעד החיים, הוסיף כי "הרופאים והאחיות בשואה היו קרן אור באפלה, רבים מהיהודים שניצלו חיו בזכות גבורתם".
בתי חולים מישראל, ובהם סורוקה, שיבא, איכילוב ושערי צדק הצטרפו גם הם למצעד השנה, כמו גם ארגוני ההצלה והסיוע מגן דוד אדום ועזר מציון.