אחרי שלושה חודשים שבהם המפגינים נגד המהפכה המשפטית "השתלטו" על אזור תל אביב, הגיע הערב (חמישי) תורם של אנשי הימין להביע ברחובות העיר את תמיכתם בתוכנית הקואליציה להחלשת מערכת המשפט. במהלך הההפגנה הגדולה - שהשתתפו בה לפי הערכות ערוצי הטלוויזיה בין 20 ל-30 אלף בנ יאדם - , חסמו תומכי המהפכה המשפטית את נתיבי איילון בשני הכיוונים למשך שעתיים. שני מפגינים נעצרו בחשד להפרת הסדר. המארגנים הבטיחו: "נמשיך לצאת לרחובות עד שרצון העם בקלפי יתממש במציאות".
ירדנה, שהגיעה מאבן יהודה להפגנה שהחלה בצעדה ממוזיאון תל אביב לכיוון קריית הממשלה, אמרה: "היינו גם בהפגנה הקודמת בירושלים, אנחנו חרדים לעם שלנו ולכן הגענו לכאן. חשוב היה לי להגיע לכאן כי עד עכשיו שתקנו. אנחנו לא רוצים מלחמת אחים. נתנו לאחים שלנו להפגין, אבל זה לא עבר בשקט ולכן החלטנו להשמיע את הקול שלנו".
על החלטת ראש הממשלה בנימין נתניהו להשהות את חקיקת המהפכה המשפטית, אמרה ירדנה: "אני חושבת שהוא עשה בסדר. לעצור, לחשוב, אבל החקיקה אחר כך חייבת להמשיך. אנחנו רוצים להשיג את זה בשלום, לא יצאנו למלחמה. הקול שלנו הוא של 64 מנדטים שנמצאים כאן איתנו".
מפגין בשם שלמה סיפר: "הרגשתי צורך עז להגיע לכאן בגלל המצב החברתי שאנחנו חווים אותו. יש אפליה דרמטית של המוסדות, ומעל כולם מככבת מערכת המשפט. זה מצב של סכנה למדינה. בהתחלה התנגדתי לזה שנתניהו עצר את החקיקה, אבל במחשבה רציונלית אפשר להגיד שהוא נקט צעד נכון ובלבד שמדובר בהפסקה זמנית ולא בקעקוע של הרפורמה. יש לרפורמה יש בהחלט מקום, היא מובנת לכולם".
דב, תושב אשדוד, נשמע תקיף יותר: "הגעתי לכאן כדי לעצור את הדיקטטורה במדינה. זה רע מאוד שנתניהו הקפיא את החקיקה, הוא לא היה צריך לעשות את זה. הרפורמה הזאת מאוד חשובה, היא קריטית למדינת ישראל. המתווה שהציע הנשיא היה מרוכך מלכתחילה ואחרי זה ריככו אותו עוד קצת. העם הוא זה שצריך לבחור את השופטים שלו כמו שמקובל ברוב המדינות הדמוקרטיות. השתלטו עלינו כוחות לא טובים, בלשון המעטה. רואים את העוצמה שלהם ואת הברוטאליות שלהם בכל דבר".
"היינו שאננים יותר מדי"
ד"ר איציק ענר הגיע להפגנה מהיישוב אבן שמואל בדרום. "באתי לתמוך ברפורמה", אמר ד"ר ענר. "היינו שאננים יותר מדי, והחלטנו שקמים ועושים מעשה. לא הייתי בהפגנה מאז 1993. שמעתי השבוע ריאיון ברדיו עם טכנאי מטוסים שסיפר על האכזבה שלו מהטייסים שאמרו שלא יגיעו למילואים, וזה מה שגרם לי לבוא לכאן".
דנה מרמלה סיפרה: "אנחנו הצבענו בעד הרפורמה המשפטית, אנחנו מחזקים את יריב לוין, את שמחה רוטמן וכמובן את ביבי שחייב לעשות מהפך. חייבים לשנות את שיטת הממשל, לא ייתכן שאנחנו בוחרים בקלפי ומקבלים אחר כך את בג"ץ. רוצים להכניס לבית המשפט העליון שני שופטים עם דעה ימנית, למה זה אסור? למה אנחנו צריכים להרגיש מושפלים? ההורים שלנו באו לפה ובנו את את הארץ, ואנחנו הדור השני והשלישי רוצים להישאר כמדינה יהודית ודמוקרטית".
על החלטת נתניהו להקפיא את החקיקה שבמחלוקת, אמרה דנה: "אני מאוד מאוכזבת. התגלינו כפחדנים. יש לו 64 מנדטים, יש לו את הרוב, והוא צריך לקחת את זה, לא לפחד, ולעשות שינוי חוקתי. אנחנו פה בשביל לתמוך בו ותמיד נתמוך בו. אסור לו להרים ידיים, אסור לו לפחד".
אהרון, בן 70, יצא בפעם הראשונה בחייו להפגנה. "באתי לכאן מתוך אמונה שזה הדבר הנכון לעם ישראל", סיפר אהרון. "אנחנו נמצאים בימים שבהם אנשים התבלבלו. אנחנו קודם כל יהודים ואחרי זה דמוקרטים. השמאל, לצערי, כנראה שכח את העובדה שאנחנו יהודים. אנחנו גאים, אנחנו אוהבים, אנחנו לא נשנא אף אחד בשום פנים ואופן. צריך לעקור מהשורש את השנאה, רק את תהיה לנו תקומה.
"אני חושב שהמהלך של נתניהו להקפיא את החקיקה הוא נכון, זה מהלך שמחייב להרגיע את הרוחות ואז יהיה אפשר לעשות הידברות. העניין הוא שאני לא בטוח שהצד השני מעוניין לדבר. המטרה שלהם זה לא הרפורמה, הם רוצים לעקור את ביבי מהשלטון. לא הצליחו בבחירות, לא הצליחו בבית המשפט ששם כל העדויות יוכיחו את צדקתו של נתניהו, ועכשיו הם מנסים להפיל אותו בדרך לכאורה דמוקרטית. זו כפייה של דעת מיעוט על הרוב".
נדין, שהתגוררה בגוש קטיף עד להתנתקות ב-2005, סיפרה: "עם כל הכאב שעברנו אז, מעולם לא ביקשנו כמו שהצד השני מבקש עכשיו שלא ישרתו בצבא ושתהיה מלחמת אזרחים. לא ביקשנו מאנשים לא להתגייס ולעשות דברים שפוגעים בביטחון המדינה. כואב לי מאוד כשאני שומעת את הצד השני אומר את הדברים האלה. אני רוצה להגיד לצד השני - אחים אתם, בבקשה תשמרו על המדינה".
על השאלה מדוע היה לה חשוב להגיע להפגנה בתל אבי, השיבה נדין: "אני רוצה שאני יבינו שלא רק שמאלנים יוצאים לרחוב. המון אנשים במדינה מסכימים על המהפכה שצריכה להיות. חבל שנתניהו הקפיא את החקיקה. אני חושב שאנחנו חייבים להמשיך ולתת לו כוח שיבין שהעם איתו ושיגיעו עם זה עד הסוף".
"רוצים שהדמוקרטיה האמיתית תופיע"
אביתר, ממושב בני נצרים בדרום, אמר: "חשוב לי להיות עם העם, להרגיש שהעם פה ולא במקום אחר. אנחנו רואים כאן את עם ישראל שבאמת מגיע וכואב את כאבו ובאמת רוצה שהדמוקרטיה האמיתית תופיע. בג"ץ שולט שנים על גבי שנים. אנשים מדברים על זה, אנשים מרגישים את זה. זה מורגש בהחלטות על ארץ ישראל, על הכשרות, על המסתננים, בכל מקום זה פוגש אותנו.
"יש בבג"ץ קומץ של אנשים שלא נבחרו על-ידי אף אחד. חבר מביא חבר ובעצמם מחליטים בשביל כל עם ישראל, זה לא הגיוני. יש פה רוב שבוחר בטוב, רוב שבוחר במסורת, רוב שבוחר בעם ישראל, רוב שבוחר בכשרות ובמצוות. ואז באה בצורה פשוטה חבורה קטנה ומצומצמת שממסמסת את הכול בלי לשים פס על אף אחד. עם ישראל פה אומר את דברו. אנחנו פה כדי לתת לנתניהו את הכוח להמשיך".
נתנאל, שמתגורר בהתנחלות תלם בהר חברון, סיפר: "אני שמח שרואים פה את כל המגוון של עם ישראל. כולנו מרגישים שעשינו מאמץ לכיוון הזהות היהודית שלנו, לכיוון הזהות הציונית שלנו. יש תחושה של התערבות שלא שייכת אלינו, ואנחנו רוצים לחזור לזהות היהודית שלנו. כאן הזהות היהודית שלנו מתחדדת. כולנו בני עם ישראל, כולנו אחים, אבל יש תחושה שאנשים פועלים ממניעים לא ענייניים בגלל משהו שלא מתאים להם".
אביעד חסון הגיע להפגנה מקדימה-צורן. "באנו לפה עם כל עם ישראל. אני חוזר משבוע מילואים בשטח, באנו לומר לעם ישראל שאנחנו אוהבים את כולו, מימין ומשמאל, אשכנזים, מזרחיים, אובים את כולנו. באנו להעביר מסר שהעם בחר רפורמה".
צעדת הימין יצאה כאמור לדרכה ממוזיאון תל אביב, ועברה דרך הרחובות שאול המלך ומנחם בגין עד לקריית הממשלה. בשלב מסוים אפשרה המשטרה לאלפי מפגינים לרדת לנתיבי איילון לכיוון דרום. במקביל, כמה מאות מפגינים ירדו לנתיבי איילון לכיוון צפון. כעבור שעתיים המפגינים התפזרו מהציר המרכזי של המדינה והתנועה שבה לסדרה בשני הכיוונים.
המפגינים הניפו דגלי ישראל ושלטים שעליהם נכתב בין היתר "העם בחר רפורמה משפטית", "מיעוט השמאל לא יקבע" ו-"ביבי מלך ישראל". במהלך הצעידה קראו המשתתפים: "העם דורש רפורמה משפטית", "בג"ץ לא ינהל אותנו, אלא הממשלה הנבחרת" ו-"תם זמנו של נביא השקר אהרן ברק".
במהלך ההפגנה תועדו בנתיבים החסומים של נתיבי איילון חברי הכנסת ניסים ואטורי (הליכוד) ואלמוג כהן (עוצמה יהודית) שרק באחרונה אמר בהתייחסו למפגינים נגד המהפכה המשפטית: "אנחנו בימין לא אנרכיסטים ולא חוסמים כבישים". בתגובה לתיעוד שלו עצמו על הכביש באיילון, אמר ח"כ כהן: "הירידה לאיילון הייתה רק לאחר שהמשטרה חסמה את הציר, לא חסמנו ולא סיכנו אף אחד. ההשוואה בין אנשים שחוסמים כביש לבין אנשים שיורדים לציר חסום היא טעות מרה".
להפגנה הגיעה ח"כ טלי גוטליב (הליכוד). לדבריה, "מה שאנחנו רואים פה זה מפגן כוח אדיר של אנשי ימין ערכיים, אוהבים את הארץ, אוהבים את המדינה הזו. אני רוצה להזכיר לחברי הכנסת מהימין את חובתם לחוקק את הרפורמה המשפטית. אנחנו חייבים את זה למי שנתן לנו את הכוח. אנחנו נחוקק את הרפורמה, לא נשלם פרוטקשן לסחיטה באיומים של אופוזיציה או שמאל רדיקלי. באנו למשול וכך נעשה".
ח"כ משה סעדה, גם הוא מהליכוד, אמר: "העם רוצה רפורמה משפטית וזה מה שהיה חסר לנו. עד עכשיו אמרנו 'העם בחר 64 מנדטים ואמר את דברו', מתברר שצריך קצת יותר להיות בשטח. אני מקווה בעזרת השם שנצליח בהידברות כי אחים אנחנו ובעזרת השם נגיע לפשרה. אם לא נגיע לפשרה, בעזרת השם נחוקק את החוקים כי העם רוצה רפורמה משפטית".
בתום ההפגנה בעד המהפכה המשפטית ציינו המארגנים: "אנו מודים ל-100 אלף האזרחים שיצאו להביע את זעקתם ולדרוש תיקון במערכת המשפט. נמשיך לצאת לרחובות עד שרצון העם בקלפי יתממש במציאות. לא נוותר ולא ניכנע לאיומים של אנרכיסטים וסרבנים. עם ישראל חי! אנו קוראים לאזרחים לשוב לבתים ולהישמע להוראות המשטרה. הצעדה הסתיימה ומודים לכוחות הביטחון מכל הלב על אבטחת האירוע".