פרסום ראשון: המונים ניסו לבצע לינץ' בנהג רכב שניסה לפרוץ חסימת כבישים וצמיגים בוערים, שהציתו מפגינים בצומת כפר ורדים, בסמוך לעיר מעלות, במהלך מחאות הדרוזים שלשום (רביעי) נגד הקמת הטורבינות בצפון הגולן. אבי אוחיון, צלם סוכנות הידיעות הבינלאומית "רויטרס" שתיעד את האירוע, הותקף גם הוא ואולץ למסור את מצלמות הווידאו שלו והציוד שסחב עמו, שהועלו באש. הוא טען בנוסף: השוטרים עמדו מטרים בודדים מהמקום חסרי אונים ולא הגיבו.
"בכל שנותיי כצלם עיתונות לא עברתי חוויה כזו מזעזעת", שחזר הבוקר אוחיון, מאנשי התקשורת הוותיקים בגליל. "צילמתי את ההפגנה והכול היה טוב, אלא שאחרי כשעה הבחנתי ברכב שניסה לעבור את החסימה והותקף לפתע בידי ההמונים באמצעות מקלות, בעיטות וכדומה, והם ממש פירקו את הרכב. הנהג הצליח לברוח ונסע מהמקום. זה היה ממש ניסיון לינץ', מאוד קשה ומפחיד", תיאר אוחיון.
כשהבחינו כמה מהמפגינים רעולי הפנים שאוחיון מתעד את האירוע, הם סגרו עליו והחלו לאיים ולדרוש שיראה להם מה צילם. "הם ניסו למשוך לי את מצלמת הווידאו מהיד. אחד הדרוזים הגן עליי והסביר שאני חייב לשחרר את המצלמה לידיהם, אחרת איהרג במכות. הצעירים לקחו לי אותה ואת כרטיסי הזיכרון והשליכו לצמיגים הבוערים, תוך שצעקו וקיללו". בהמשך, לדבריו, "הם לקחו גם את החצובה של המצלמה ושברו אותה. כל זה קרה כשהשוטרים עומדים מטרים בודדים ממני ולא עושים דבר כדי להגן עליי ולעצור את התוקפים".
בשעות הערב הגיש אוחיון תלונה במשטרה. הוא ציין כי לאחר התקיפה, בזמן שברח לכיוון השוטרים, ניגשו אליו כמה בני העדה הדרוזית שהכירו אותו ואמרו כי הם מתביישים בהתנהגות הזאת ומגנים אותה.
ארגון העיתונאים והעיתונאיות מסר כי "שוב מתגלה אוזלת היד של שוטרי משטרת ישראל שרואים תקיפות נגד עיתונאים ואינם עושים דבר. האיומים ושריפת ציוד הצילום של אבי אוחיון, צלם רויטרס, הם פשע חמור, כלפיו וכלפי הציבור כולו, בשל פגיעת הפורעים בזכות הציבור לדעת ובחופש העיתונות. המשטרה חייבת להגן על עבודת העיתונאים בכל זירה, גם אלימה ובוערת, על מנת לשמור על ביטחונם ועל האינטרס הציבורי במדינה דמוקרטית. זוהי הפעם ה-33 שעיתונאים מותקפים מתחילת השנה בעת ביצוע תפקידם, הכתובת על הקיר, והגיע הזמן שמפכ"ל המשטרה יפענח אותה ויפעל בהתאם".
במהלך ההפגנות שהתקיימו בשעות אחר הצהריים לאורך יומיים, נחסמו למשך שעות ארוכות כבישים רבים ברחבי הגליל בהם כביש 6 בצפון, ורבבות נהגים נתקעו בדרכים. בסרטונים רבים שהועלו לרשתות נראו השוטרים כשהם עומדים לצד המפגינים, לעיתים מטרים בודדים מהם, ולא מתערבים כדי לשחרר את הדרך לנסיעה. בכביש 6 תועדו כמה צעירים כשהם משחקים בכדור בכביש שחסמו בצמיגים בוערים והשוטרים צופים בהם.
חסימות הכבישים היו על רקע מחאות הדרוזים באשר להתנהלות המדינה בסוגיית אכיפת בנייה לא חוקית ומתן קנסות על רקע מצוקת הדיור החריפה בכפרי העדה, וכתמיכה בדרוזים תושבי הגולן הנאבקים נגד הקמת חוות הטורבינות לייצור חשמל. במקביל, בהפגנות האלימות בגולן ניסו המוחים לפרוץ לתחנת המשטרה בכפר מסעדה ותקפו את השוטרים שהיו נצורים בה באמצעות ירי באוויר מנשק חי, ירי זיקוקים בכינון ישיר ואבנים. כתוצאה מהעימותים בגולן פונו לבתי החולים בצפון 27 פצועים, 17 מהם שוטרים. נזק נגרם גם לשש ניידות משטרה.
גם הבוקר כ-200 מפגינים, דרוזים ויהודים, מחו בצפון הגולן נגד פרויקט הטורבינות - כשהפעם המוקד היה סביבתי. במקביל, הרמטכ"ל רא"ל הרצי הלוי נפגש הבוקר עם מנהיג העדה הדרוזית, השייח מואפק טריף. "אם הבעיות בעדה הדרוזית לא ייפתרו בהקדם, הדרוזים לא ישבו בחיבוק ידיים, וידעו לדרוש את הזכויות שלהם וגם להשיגן", אמר השייח טריף לרמטכ"ל. "דורש לכבד את ההסכמות בעניין הקפאת העבודות ברמת הגולן עד לתום חג הקורבן. עמדת הרמטכ"ל חשובה ביותר בהקשר זה", הוסיף.
הרמטכ"ל אמר לשייח: "בשם צה"ל, דווקא בימים מורכבים אלה, אין לנו שום דילמה למה שאנחנו רוצים בצה"ל - שוויון ושותפות. לבני העדה הדרוזית תרומה יוצאת דופן לביטחון המדינה בשירות בצה"ל, והם מהווים חלק בלתי נפרד מעוצמתו. גם בימים קשים, צריך לנהוג על פי החוק ולהשפיע כך שיימצאו פתרונות טובים במסגרת החוק".
אתמול פרסמנו כי בתקרית אלימה נוספת בכפר סאג'ור בגליל המערבי, הותקף באבנים רכבו של תושב כרמיאל, עמיחי לוי, שיצא מהיישוב לאחר שהתפלל בקבר צדיק שקבור במקום. ל-ynet נודע כי עמיחי לוי, שכלל לא ידע על המהומות, הגיע למקום וכשיצא מהקבר שמע צעקות "יהודי" - ואז החלו לזרוק אבנים על רכבו. "אבן אחת פגעה ושברה את פנס הרכב והם החלו לרדוף אחרי. פחדתי שיתקפו אותי ויצאתי מהכפר. קראתי למשטרה שהגיעה ואמרה שאגיש תלונה, אבל כמובן שאין כל טעם", סיפר. לפני כחודש, נזכיר, פוצצו רעולי פנים מטען חבלה מאולתר על קיר מתחם הקבר וגרמו לנזקים, כנקמה על תקיפת המאבטחים הדרוזים לפני ההילולה במירון.
נציין כי לפני כשבוע וחצי אושפז עיתונאי חדשות 13, עלי מוגרבי, לאחר שעבר ניסיון לינץ' מצד כ-20 תוקפים מהכפר ירכא, שהיכו אותו בכל גופו. התקיפה אירעה בעת סיקור המחאה על הרצח של שרית אחמד על רקע נטייתה המינית. לאחר התפזרות המפגינים בצומת ירכא-כישור, מקום הירצחה של ש'קור, הגיעו למקום צעירים מיישובים סמוכים על מנת להשחית את האנדרטה שהקימו המוחים. במקום החלה התפרעות, שבמסגרתה הותקפו והוכו מוגרבי וצלם חדשות 13, גדעון לב ארי. הצלם הצליח לחלץ את מוגרבי ובכך הציל את חייו. לדבריהם, שוטרים שנותרו במקום והיו עדים לתקיפה - ברחו מהמקום עם הגעת המתפרעים. עד כה לא נעצרו חשודים במעשה.
מהמשטרה נמסר בתגובה: "במהלך הפגנות שהתקיימו בסמוך לצומת כפר ורדים לפני מספר ימים בהשתתפות מאות מבני העדה הדרוזית, התפתחו הפרות סדר שכללו התנהגות אלימה ובריונית. בתוך כך, התקבל דיווח על עובר אורח שהותקף במכוניתו ובנוסף דווח כי צלם עיתונות הותקף במקום והציוד האישי שלו הוצת על ידי המפגינים כשניסה לתעד את המתרחש. משטרת ישראל פתחה בחקירת האירוע, אספה ממצאים מהזירה ופועלת למיצוי החקירה ולמיצוי הדין עם הפורעים.
"בשלב זה, מטבע הדברים, אין באפשרותנו לפרט אודות חקירות מתנהלות, אולם נציין כי נמשיך לחקור את הנושא לעומק במטרה להגיע לחקר האמת. אנו ננקוט בכל האמצעים הנדרשים כדי להבטיח שביטחון הציבור יישמר ושאירועי האלימות יטופלו במהירות וביד קשה. אנו גם קוראים למנהיגי הקהילה לגנות את אירועי האלימות, לעבוד יחד עם גורמי אכיפת החוק כדי למנוע מקרים נוספים של אלימות ולקדם דיאלוג שליו".