נשיאה הנבחר של ארצות הברית דונלד טראמפ אמר לראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו, במהלך סעודה שקיימו בסוף השבוע באחוזתו של טראמפ בפלורידה, כי אם המכסים שהוא מאיים להטיל "יהרגו" את כלכלת קנדה – ייתכן שהפתרון האפשרי הוא צירופה לארה"ב כמדינה ה-51 שלה. כך דווח הלילה (בין שני לשלישי) ב"פוקס ניוז". רשת החדשות האמריקנית ציטטה שני גורמים שישבו לצד המנהיגים בשולחן, ואלו אמרו כי למרות גל צחוק מצד הנוכחים במפגש – שנבע מחוסר נוחות – הנשיא הנבחר לא נסוג מדבריו ואף הציע לפצל את קנדה בתרחיש שכזה לשתי מדינות שונות.
4 צפייה בגלריה
ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו לצד נשיא ארה"הב הנבחר דונלד' טראמפ ב אחוזת מאר א-לאגו בפלורידה
ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו לצד נשיא ארה"הב הנבחר דונלד' טראמפ ב אחוזת מאר א-לאגו בפלורידה
טראמפ וטרודו במאר א-לאגו, בסוף השבוע. "אתם לא יכולים לשרוד בלי לדפוק אותנו? אז תצטרפו אלינו"
(צילום: חשבון ה-X של טרודו)
טרודו, נזכיר, טס לפלורידה ונפגש עם טראמפ באחוזת מאר א-לאגו ביום שישי האחרון, ימים אחדים אחרי שזה איים בפומבי להטיל על קנדה ומקסיקו מכסי ענק בגובה של 25% ביומו הראשון כנשיא, בטענה ששתיהן נכשלות בשמירה על גבולותיהן עם ארה"ב ומאפשרות להמוני מהגרים וסמים לזרום לתוכה. האיום של הנשיא הנבחר – שכבר בכהונתו הראשונה הוביל מדיניות סחר נוקשה, נכנס למלחמת סחר קשה מול סין והתעמת לא אחת גם עם טרודו ובעלי ברית אחרים בסוגיות כלכליות – מעורר כעת חשש בקנדה מפגיעה קשה בכלכלתה, בשל קשרי הסחר הענפים בין שתי המדינות.
בעדות לחשש הגדול באוטווה ממימוש האיום, טרודו מיהר לשוחח בטלפון עם טראמפ כבר בלילה שבו ניפק את האיום, ושלושה ימים לאחר מכן הגיע כאמור פיזית לפלורידה וסעד עם טראמפ. לפי הדיווח כעת ב"פוקס ניוז", השיחה בין השניים נמשכה שלוש שעות, ואף שטראמפ היה מנומס במהלכה – הוא לא נסוג מהאיום שלו והתעקש שקנדה תטפל בגבול שלה. לדברי הגורמים, טראמפ העלה בשיחה דרישה נוספת, שלא הזכיר באיום המקורי: טיפול בגירעון המסחרי בין קנדה לארה"ב, שלדבריו עומד על 100 מיליארד דולר לטובת קנדה. הגורמים טענו שכשדיבר על כך טראמפ נשמע נלהב יותר, ואיים להטיל כבר ביומו הראשון בתפקיד את מכסי הענק אם לא יימצא פתרון גם לסוגיה זו.
טרודו, כך נטען, אמר לטראמפ כי המכסים שהוא מאיים להטיל "יהרגו לחלוטין" את כלכלת קנדה. "הנשיא טראמפ השיב ושאל: אז המדינה שלכם לא יכולה לשרוד בלי לרמות את ארה"ב עם 100 מיליארד דולר?", תואר בדיווח של "פוקס ניוז". בשלב זה העלה טראמפ את ההצעה לצירופה של קנדה לאיחוד האמריקני, שנשמעת מבודחת אם כי הדבר לא צוין במפורש בדיווח. אחרי הצחוק הנבוך שעוררו הדברים, נטען כאמור שטראמפ לא נסוג בו מהם ואמר כי אף ש"ראש ממשלה הוא תואר טוב יותר" – טרודו יוכל להמשיך ולהנהיג את קנדה כמושל, התואר של מנהיגי המדינות בתוך ארה"ב.
4 צפייה בגלריה
ארה"ב דונלד טראמפ מפגש עם חברי בית הנבחרים ה הרפובליקנים לפני פגישתו עם ג'ו ביידן ב הבית הלבן
ארה"ב דונלד טראמפ מפגש עם חברי בית הנבחרים ה הרפובליקנים לפני פגישתו עם ג'ו ביידן ב הבית הלבן
לקראת מלחמות סחר? טראמפ מאיים במכסי ענק
(צילום: Allison Robbert/Pool via AP)
אחד הנוכחים בסעודה, כך אמרו הגורמים, התערב ואמר לטראמפ שקנדה תהיה "מדינה מאוד ליברלית", כלומר תתמוך במפלגה הדמוקרטית ולא הרפובליקנית, ודברים אלו עוררו גל צחוק נוסף בשולחן. טראמפ השיב כי קנדה עשויה להתאחד עם ארה"ב ולהפוך לשתי מדינות נפרדות – אחת שמרנית ואחת ליברלית. "הוא אמר לטרודו שאם הוא לא יכול לעמוד ברשימת הדרישות שלו מבלי לדפוק את ארה"ב במסחר, ייתכן שקנדה צריכה באמת להפוך למדינה אחת או שתיים (בתוך ארה"ב – ynet) ושטרודו יהפוך למושל", נכתב.
הגורמים הדגישו כי חרף הצחוק במהלך חילופי הדברים, הם סבורים שטראמפ העביר את המסר שלו: דרישה לשינוי עד להשבעתו ב-20 בינואר. טראמפ עצמו לא התייחס עד כה לדיווח של "פוקס ניוז" – רשת חדשות שמרנית הנחשבת מקורבת אליו ולאנשיו – ופומבית אמר רק כי השיחה עם טרודו הייתה "ידידותית וחיובית מאוד". בקנדה טענו כי השיחה הייתה פרודוקטיבית, אבל גם בסוכנות הידיעות AP דווח הלילה כי טרודו יצא מהמפגש ללא ערבויות כלשהן שטראמפ לא יממש את איום המכסים שלו.
קנדה כבר נערכת לאפשרות הזו, ולצד הניסיון להגיע לפשרה מול הנשיא הנבחר בוחנת כעת מכסי תגובה אפשריים על סחורות שמיובאות מארה"ב. השר לבטיחות ציבורית בממשלה באוטווה, דומיניק לבלנק, שהשתתף במפגש במאר א-לאגו, אמר אמש כי טרודו הזהיר את טראמפ שהמכסים שלו יפגעו גם באמריקנים. "ראש הממשלה דיבר כמובן על חשיבות השמירה על כלכלת קנדה והעובדים הקנדים מפני מכסים, אבל שוחחנו עם חברינו האמריקנים גם על האפקט השלילי שיהיה למכסים הללו על הכלכלה שלהם, על יוקר המחיה בארה"ב", אמר לבלנק בדיון בפרלמנט הקנדי. הוא טען כי הרעיון שטרודו שב מהפגישה בידיים ריקות שגוי לחלוטין: "המחויבות מטראמפ להמשיך לעבוד איתנו הייתה רחוקה מאוד מכך", אמר.
4 צפייה בגלריה
מעבר גבול בין ארה"ב לקנדה. 3.6 מיליארד דולר חוצים מדי יום בין שתי המדינות
מעבר גבול בין ארה"ב לקנדה. 3.6 מיליארד דולר חוצים מדי יום בין שתי המדינות
מעבר גבול בין ארה"ב לקנדה. 3.6 מיליארד דולר חוצים מדי יום בין שתי המדינות
(צילום: רויטרס)
כלכלנים, יצוין, מזהירים כי אם טראמפ יממש את איומו ויטיל מכסי ענק על קנדה ומקסיקו, שתיים משותפות הסחר הגדולות ביותר שלה, את ההשלכות יחושו על כיסם הצרכנים האמריקנים, עם עליות מחירים בשלל מוצרים – מזון, ביגוד, כלי רכב, משקאות חריפים ועוד – בניגוד להבטחתו של טראמפ בקמפיין הבחירות להורדת האינפלציה ויוקר המחיה. איגוד חקלאים אמריקני הזהיר בשבוע שעבר שהמכסים יפגעו גם ביכולת לספק לאמריקנים פירות וירקות טריים.
קנדה היא המקור הגדול ביותר לייבוא של מוצרים וסחורות עבור 36 ממדינות ארה"ב, ומדי יום חוצים את הגבול בין המדינות סחורות ושירותים בהיקף של 3.6 מיליארד דולר. 60% מכלל הנפט שארה"ב מייבאת מגיע מקנדה, ו-85% מהחשמל שהיא מייבאת. קנדה היא גם ספקית גדולה מאוד של פלדה, אלומיניום ואורניום, ובפנטגון מציינים כי היא מספקת 34 מינרלים שונים שחשובים עבור הביטחון הלאומי של ארה"ב.

מקסיקו כועסת על קנדה: "כבדו אותנו"

האיום של טראמפ יצר גם מתיחות מול מקסיקו, אבל נראה שכעת הניסיון של קנדה לשכנע אותו להימנע מהטלת מכסים עליה מעורר גם עימות צדדי בינה לבין מקסיקו. בקנדה מדגישים שהגבול שלהם עם ארה"ב שונה לחלוטין מהגבול עם מקסיקו, ואמש הגיבה בחריפות נשיאת מקסיקו קלאודיה שיינבאום לדברים שאמרה בהקשר זה שגרירת קנדה בארה"ב, קירסטן הילמן. הילמן, שישבה בשולחן סמוך לזה שבו סעדו טראמפ וטרודו במאר א-לאגו, אמרה שלשום ל-AP כי "המסר שהגבול שלנו שונה בצורה נרחבת מהגבול המקסיקני הובן היטב" במהלך אותו מפגש. היא הדגישה כי קנדה לא מהווה בעיה משמעותית מבחינת ארה"ב בכל הנוגע להגירה לא-חוקית וסמים.
4 צפייה בגלריה
ראש העיר מקסיקו סיטי לשעבר קלאודיה שיינבאום  חוגגת את ההכרזה עליה כמועמדת מפלגת השלטון בבחירות לנשיאות
ראש העיר מקסיקו סיטי לשעבר קלאודיה שיינבאום  חוגגת את ההכרזה עליה כמועמדת מפלגת השלטון בבחירות לנשיאות
נשיאת מקסיקו קלאודיה שיינבאום. "קנדה יכולה רק לקוות שיהיה לה את העושר התרבותי שלנו"
(צילום: REUTERS/Henry Romero)
נשיאת מקסיקו שיינבאום דרשה בעקבות זאת מקנדה לכבד את ארצה. "חייבים לכבד את מקסיקו, במיוחד מצד שותפות הסחר שלה", אמרה – והוסיפה כי לקנדה יש בעיות משלה עם צריכת פנטניל: "היא יכולה רק לקוות שיהיה לה את העושר התרבותי שיש למקסיקו". זרם המהגרים מקנדה לארה"ב, יצוין, גדל משמעותית בשנים האחרונות – רובם מגיעים מהודו – אבל עדיין ישנו פער אדיר בין מספרי המעצרים שנרשמים בגבול הצפוני של ארה"ב ביחס לגבולה הדרומי: בין אוקטובר 2023 לספטמבר 2024 נתקלו הרשויות האמריקניות בגבול מקסיקו ב-1.53 מיליון מהגרים, כשבגבול קנדה נעצרו רק 23,721 מסתננים.
גם בכל הנוגע להברחות סמים יש פער גדול: בגבול מקסיקו נתפסו בשנה האחרונה 9,570 ק"ג של פנטניל – משכך הכאבים שאחראי למותם ממנת יתר של 70,000 אמריקנים מדי שנה – בעוד בגבול קנדה הנתון הזה עומד על 20 ק"ג בלבד. הפנטניל שמוברח ממקסיקו מיוצר על ידי קרטלי הסמים במדינה מחומרים שמוברחים מאסיה – בעיקר מסין – וטראמפ איים בשבוע שעבר להטיל גם עליה מכסי מגן אם לא תטפל בבעיה הזו.
הלילה פתח טראמפ חזית נוספת, הפעם מול יפן: הוא הצהיר על התנגדותו הנחרצת לכוונתה של ענקית הפלדה היפנית Nippon Steel לרכוש את חברת הפלדה האמריקנית U.S. Steel, בעסקת ענק בשווי של 15 מיליארד דולר. "אני לחלוטין מתנגד לכך ש-U.S. Steel, שבעבר הייתה גדולה ועוצמתית, תירכש על ידי חברה זרה, במקרה הזה Nippon Steel של יפן. באמצעות סדרה של תמריצי מס ומכסים, אנחנו נחזיר את תעשיית הפלדה האמריקנית לגדולתה, ונעשה את מ-ה-ר! כנשיא, אחסום את העסקה הזו", כתב בציוץ ברשת החברתית שבבעלותו, Truth Social. יצוין כי גם הנשיא היוצא ג'ו ביידן הביע הסתייגות מהעסקה הזו, והעביר אותה לבחינת ועדה ממשלתית העוסקת בחשש מסיכונים ביטחוניים בהשקעות זרות.